Soma-díjat hozott a Kiss Szilárd-sorozat az Index újságíróinak

2016. január 12. 0:53
Dezső András és Panyi Szabolcs kapta a legrangosabb hazai tényfeltárói díjat. Sorozatukban a volt moszkvai agrárattasé ügyeivel foglalkoztak, egy amerikai diplomata adta az ihletet.

Az Index két újságírója, Dezső András és Panyi Szabolcs kapta az idei SOMA-díjat –jelentették be hétfőn este a Gőbölyös Soma Alapítvány és a Transparency International Magyarország (TI) által rendezett díjkiosztón Budapesten. A szerzőpáros munkáját 33 pályázati mű közül ítélte a legjobbnak a zsűri; az Index újságírói a 2015 tavaszán és nyarán megjelent cikksorozatukban a volt moszkvai agrárattaséhoz köthető gyanús ügyeket tárták fel.

A díjkiosztót követő pódiumbeszélgetésen a díjazottak arról beszéltek, hogy egy amerikai diplomatával folytatott beszélgetés adta az ötletet, hogy foglalkozzanak Kiss Szilárddal. Mint mondták, a cikkekhez felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvekhez nem a magyar titkosszolgálatoktól jutottak hozzá, az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárdot pedig azért nem tudták megszólaltatni, mert az illetékes bíró nem adott engedélyt erre Kissnek. 

Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját a rendkívül tehetséges, fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József SOMA tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A TI idén első alkalommal vette szárnyai alá a SOMA-díjat, és ez lesz a gyakorlat az elkövetkező években is - áll a szervezet közleményében.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"..
Fél éve nyomozunk Kiss Szilárd után. Megírtuk, miért tartóztatták le (I. rész), hogyan üzletelt a volt agrárattasé a Quaestor-vezér Tarsoly Csabával és Felcsút polgármesterével, Mészáros Lőrinccel (II. rész), milyen kapcsolatok fűzték Kisst az orosz alvilághoz és a vízumbizniszhez (III. rész), és hogyan jutott be a magyar államigazgatásba a gyanú szerint orosz titkosszolgálati kötődésekkel (IV. rész)..."

http://index.hu/belfold/2015/0..

Kovács Béla ????? Gyenge kezdő.

"..Beszélték Szilárdról a minisztériumban, hogy KGB-s. De úgy voltunk vele, csak meg kell lennie a C típusú átvilágításának, ha ott van, ahogy nekünk is megvolt..."

http://index.hu/belfold/2015/0..

Az itteni amerikai diplomaták helyében az ilyen hülyékkel azért megszakítanám a kapcsolatot, pláne ha ügynökükről van szó. Az ilyenek mindenre alkalmatlanok, s csak lejáratják az amerikaiakat is.

Egyetértek azzal, hogy ezt az ügyet tollhegyre tűzték, de a hitelességüket, szándékukat rontja, megkérdőjelezi hallgatásuk a kereskedelmi kirendeltség zavaros ügyének elhallgatása.

Ja, hogy ebben a szálak Fekszi Mártáig és sok más érdekes figuráig vezettek?

Az a baj a hazai oknyomozó újságírással, hogy szimpla zsoldosokról van szó - miként az őket támogató civilek,SOMA, szervezetek/Tasz/ esetében is -, minden ilyen formáció - miként korábban a Hír TV stábja is -valamely párt, gazdasági érdekcsoport megrendelésére, az adott ellenfél kiiktatására, s nem a közerkölcs szellemében, érdekében dolgozik.

"A díjkiosztót követő pódiumbeszélgetésen a díjazottak arról beszéltek, hogy egy amerikai diplomatával folytatott beszélgetés adta az ötletet, hogy foglalkozzanak Kiss Szilárddal. Mint mondták, a cikkekhez felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvekhez nem a magyar titkosszolgálatoktól jutottak hozzá..."

Akkor ez milyen tényfeltárás?
Az amerikai diplomatáknak az a feladata, hogy "szivárogtassanak"? Milyen célból?

Ha már tényfeltárás, akkor miért nem tárták fel a 2010 előtti kapcsolatait, tevékenységét az érintett személynek?

Kiss Szilárd 1991-től kezdve alapított orosz-magyar vegyesvállalatokat. Ekkor semmilyen kapcsolata sem volt a magyar kormányzati szervekkel?

Ebben az Indexes történet nem egészen kerek.

"...a cikkekhez felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvekhez nem a magyar titkosszolgálatoktól jutottak hozzá..."

Akkor honnan szerezték egy folyamatban lévő ügyben?
A lehallgatási jegyzőkönyvek nem titkosak? Aki átadta ezeket a jegyzőkönyveket ő milyen ütőn szerezte be? Ezzel nem valósult meg bűncselekmény?

Azért azt is elolvastad, hogy miről írtak, vagy a tényekkel már inkább nem is foglalkozol, nehogy összezavarjanak?

Amúgy ha csak "királyi" médiát nézel és olvasol, elég sok mindenről lemaradsz...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában