Elhallgatás a német sajtóban? Milyen elhallgatás?! Milyen otromba hazugság?

2016. január 16. 8:54
Mindenki eldöntheti, volt-e itt bármiféle elhallgatás, és hogy a Heti Válasz, esetleg Techet Péter írása-e az otromba hazugság.

Lendületes megmondással indul Techet Péter Miért hallgatja el a magyar sajtó, hogy semmit nem hallgatott el a német sajtó? című cikke a hvg.hu Nyüzsi rovatában: „A magyar sajtót a kölni szörnyű események kapcsán bejárta egy csúnya kacsa, miszerint a német sajtó elhallgatta volna az eseményeket. Ez azonban – ne hallgassuk el – otromba hazugság.”

Techet elsősorban a kölni hallgatással címlapon foglalkozó Heti Választ vádolja:

„A címlap azt állítja, hogy a német média négy napig hallgatott volna a kölni szilveszteri eseményekről. Ez a vád persze másutt is olvasható volt a magyar sajtóban. Mi is igaz azonban belőle?

Röviden: semmi.”

Techet szerint hallgatásról szó sem volt, egyszerűen csak lassan derültek ki a dolgok, mivel „a szexuális molesztálásoknak azonban az a jellegük, hogy sokszor tényleg csak a feljelentések után derülnek ki” – akkor is, ha az elkövetők létszáma és az esetszám is százas nagyságrendű, és történik mindez egy német nagyváros központi terén. Arra is hivatkozik, hogy egy helyi lap már január 1-jén írt arról, hogy nőket zaklattak Kölnben, a Süddeutsche Zeitung pedig január 2-án (e két hírből még nem derül ki, hogy a zaklatók nem feltétlenül felhevült német ifjak voltak). „Aztán sorra jelentek meg a hírek az Express bulvárnapilaptól a katolikus Rheinische Poston át a neokonzervatív Die Weltig.” – írja.

Nézzük, hogy vezető német híroldalak mikor számoltak be először arról, hogy szilveszter éjjel valami történt a kölni pályaudvarnál (az Express keresőjével nem boldogultam, mivel csak az első néhány találatot mutatja, és nem lehet lapozni (frissítés: aztán a cím alapján meglett)):

Süddeutsche Zeitung: 2016. január 2., 18:36
Express.de: 2016. január 3., 9:20
Bild.de
: 2016. január 3., 9:45
Der Tagesspiegel: 2016. január 4., 14:52
Frankfurter Allgemeine Zeitung: 2016. január 4., 16:43
Die Welt: 2016. január 4.
N24
: 2016. január 4., 17:20
Spiegel Online: 2016. január 4., 17:21
Deutsche Welle: 2016. január 4.
Zeit Online: 2016. január 4., 21:57

Ezek alapján mindenki maga döntheti el, volt-e itt bármiféle elhallgatás (vagy csak szerencsétlen véletlen, hogy a 4-i sajtótájékoztatóig és dpa-hírig nem nagyon izgatták a német sajtót a történtek), és hogy a Heti Válasz, esetleg Techet Péter írása-e az otromba hazugság.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tájékoztatás és tájékoztatás között lényeges különbség van.
A fél igazság még nem valóság.

Ami pedig az elhallgatás megítélését illeti:

"A kölni események kapcsán a német sajtót is bírálják. Sokan felteszik a kérdést, miért csak négy nappal a történtek után juthatott a szélesebb közvélemény tudomására, hogy a kölni pályaudvarnál nagy létszámban gyülekező arab férfiak követték el a molesztálásokat. Andreas Scheuer, az Angela Merkel menekültpolitkáját hónapok óta bíráló kormánypárt, a Német Keresztényszociális unió (CSU) főtitkára azt mondta: a német országos sajtó szándékosan hallgatott el tényeket a közvélemény elől. Hans-Peter Friedrich, a CSU frakcióvezetője pedig azt mondta: az „elhallgatás kartele" és a hírek letiltása nem fogja megoldani a menekültválságot."

Így felesleges a sikálás, mert ami tény az akkori is tény, ha nem beszélnek róla, vagy csak egyes részletét fedik fel.

Ezzel most azt akarod állítani, hogy akkor is liberális demokrácia volt? Netán azt, hogy most Németországban, a médiában liberális diktatúra van?

Erre az írására utalsz?
Blaskó Péternek taps járna
http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog..

A szilveszteri kölni támadások kapcsán Robert Fico kijelentette: a migránsválság megoldására szánt pénzeszközöket célirányosan a schengeni határok külső védelmére kell összpontosítani. Fico soron kívüli európai csúcstalálkozó összehívását is sürgeti, továbbá úgy fogalmazott: Szlovákia biztonsága érdekében a kormány nem hoz egyetlen olyan döntést sem, amely az országban „egységes muszlim közösség kialakulásához” vezethetne. A Hetek cikke.

Ha valaki kimegy az utcára, azonnal tudja, mi a helyzet sajtó hírek nélkül is.
Nyáron láttam vagy tizenöt migránst egy tóparton.
Pénzük, mint a tenger, előnyt élveztek a bennszülöttekkel szemben, körülugrálták őket a pincérlányok, a kedves helyiek meg elsomfordálhattak, mert őket majd a végén szolgálták volna ki, hiába voltak ott a kedves vendégek előtt.
Elég volt látni, miféle pillantásokat vetettek a fiatal, bikinis lányok felé, a beszédjüket is "lehetett érteni" az arckifejezésük után.
Nagy tétben lefogadom, hogy a legborzalmasabb eseményekről még senki sem mert tudósítani.
Ja, ez sajtó nélkül vádaskodás és antidemokratikus.

A bajai videó óta evidencia, hogy a baloldal hazudik.

Azért talán (és most hagyjuk Techet ordenálé hazugságait) a botránynak lehetnek pozitív következményei.

Emlékezzünk rá, hogy nálunk hogyan állt a sajtónyilvánosság mondjuk 2005 környékén. Szigorúan tilos volt megírni bizonyos történéseket, tilos volt szavak és fogalmak leírása. Emlékszünk "a távolban felsír egy gyerek" című "gyöngyszemre" ?

Ez megakadályozta problémák felvetését, méginkább a megoldási lehetőségek kitárgyalását. Talán elindul egy folyamat ott is, ami előremutató.
Egyetlen gond van: Nincs idő !
Folyamatosan érkeznek az idegenek és tökéletesen kezeletlen a kérdékör.

A HVG még hagyján. Senkit sem izgatnak fel igazán.

A lényeg: kukába való az egész német 'szabad' sajtó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés