Közös politikai portált építünk lengyel, cseh és szlovák barátainkkal

2016. január 21. 8:52

Kettős Mérce
Kettős Mérce
A megújult PoliticalCritique.org révén a Kettős Mérce, három térségbeli, baloldali kezdeményezéssel közösen próbál hozzájárulni ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Kelet- és Közép-Kelet Európa országai és társadalmai rengeteg hasonlósággal rendelkeznek, hasonló történelemmel, illetve hasonló társadalmi és szociális problémákkal. A régió országai közötti együttműködés mégis igen ritkán nyilvánul meg. Ennek nem pusztán a térség országaira oly jellemző nacionalizmus, nemzetállami bezárkózás és fel nem dolgozott történelmi traumák az okozói (bár, nyilván, ezek is komoly szerepet játszanak), hanem az is, hogy kevés az olyan fórum, amelyen a szomszédos társadalmak megpróbálják lefordítani és megérteni egymás problémáit, vagy pusztán követni egymás eseményeit, irányait. Hiányoznak a kölcsönös megértést szolgáló szolidaritás fórumai, hiányzik a szolidaritás infrastruktúrája. A megújult PoliticalCritique.org révén a Kettős Mérce, három térségbeli, baloldali kezdeményezéssel közösen próbál hozzájárulni ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Mindez nem csak azért lenne fontos, mert milyen jó barátságban és megértésben élni, bezárkózás és ellenségeskedés helyett, hanem azért is, mert a világban elfoglalt hasonló pozícióikból adódóan ezeknek a társadalmaknak együtt kell működniük, ha élhetőbb és igazságosabb körülmények közt akarnak élni. Együtt kell működniük, ha nem két birodalom közötti katonai és titkosszolgálati szürke zóna akarnak lenni, melynek területére más országok exportálhatják saját törvénytelen gyakorlataikat. Együtt kell működniük, ha nem akarnak kibányászóteleppé válni egy globális gazdaságban, amelyben nagyvállalatok zsákmányolják ki a természetes erőforrásokat anélkül, hogy az adott társadalmaknak mérhető hasznot hagynának hátra. Együtt kell működniük, ha egy igazságosabb EU-t akarnak, amelynek jelenlegi szerkezete éppen hogy állandósítja a térség országainak perifériás kiszolgáltatottságát.

A hatékony cselekvés lehetősége és a társadalmak megváltoztatása lehetetlen anélkül, hogy intenzívebbé válnának a párbeszédek, kiépülnének a kölcsönös megismerés, megértés és szolidaritás infrastruktúrái.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyesen: "Közös politikai portált építünk lengyelországi, csehországi és szlovákiai barátainkkal"
Nehéz elhinni, hogy aki ezekkel közösködik, az lengyel, cseh vagy szlovák volna.

Összefogás!!!!
2014-ben is milyen jól sikerült.

Lekéstetek libsik.

Orbán szépen összeszervezte a visegrádiakat, állami, politikai, katonai szinten.

Pontosan a Kettős Mérce által is képviselt politikai nézetek vezettek a régióban feszülő ellentétekhez, erre most barátságról papolnak. Az ilyeneknek nincsenek barátaik. A csúnya nacionalisták meg köszönik, jól megvannak többek között a lengyelekkel.

Ha jól tudom, akkor magyar részről fel sem merült a széthúzás.
Mi 1100 évvel ezelőtt itt a Kárpát medencében felépítettünk egy államot és sohasem ácsingóztunk mások javai után. Az évszázadok alatt folyamatosan védekeztünk, általában nagyhatalmak ellen és

"Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.
Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S ELHULLTANAK LEGJOBBJAINK
A HOSSZÚ HARC ALATT

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán."

Kivéreztünk, mint minden nép a történelem során, amely sokat harcolt.
Beengedtünk és befogadtunk népeket, amelyek bekéredzkedtek, de olyanokat is, amelyek sunyin belopakodtak; egyesek - a kulturáltabbak - integrálódtak, a selejtje nem.
És jött a XIX.század.
És azok, akiknek az identitását nem bántottuk, elkezdtek ellenünk szervezkedni és amint lehetőségük adódott, ellenünk is fordultak. Elárulva több évszázados szövetséget, tönkretéve egy újra virágzásnak indult államot.
Azt az államot, amely az ő mai létezésük garanciáját jelentette évszázadokon át.
Most pedig itt a dilemma. Egyesült akarattal álljunk helyt Európa közepén.
Én azt gondolom, ennek semmi akadálya, de ezt a közös kiállást meg kell, hogy előzze egy évszázados trauma rendezése.
Igazi együttműködés azokkal, akik elárultak bennünket csak akkor lesz, ha ez a minden magyar lelket égető és frusztráló igazságtalanság helyreigazítást nyer!
Ez meggyőződésem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés