Hiányolom a magyar sajtó önkorlátozását

2016. február 11. 20:54

Boris Kálnoky
Magyar Nemzet
Nincs jelentősége annak, hogy mit ír Németországról a magyar sajtó. Interjú.

– Ez a siker megerősítette a hazai politikai elit amúgy sem csekély önbizalmát is, Orbán Viktortól Szijjártó Péterig olyan kijelentésekre ragadtatták magukat, hogy a Magyarországon a sajtó szabadabb, mint Nyugat-Európában. Tényleg így van? Akkor ezt én miért nem érzem?
– A magyar politikusok megállapítása nem igaz. A tudósítások pedig nem a cenzúra miatt egyhangúak nálunk, hanem mert a világnézet közös. A vélemények spektruma Közép- vagy Kelet-Európában szélesebb, mint nyugaton, ám ez a sokszínűség messze nem mindig ízléses. Nem lehet például olyat írni, mint azt a népszerű Bayer Zsolt nem egyszer leírja, hogy az emberek állatok.

– Kell nekünk ez a szabadság?
– Kell lennie valamiféle önkorlátozásnak. Ez hiányzik Magyarországon. Úgy gondolom, a sajtó szabadságára leselkedő legnagyobb veszély ma maga az olvasó. Ha ugyanis nem veszi a lapot, az újság nem tud önállóan „megélni”, ezáltal függővé válik, mert máshonnan jön a pénz. Az államtól hirdetések formájában, vagy Simicska Lajostól, esetleg civil szervezetektől. A fő probléma, hogy a piacon így nehéz megélni kizárólag újságírásból. Pedig ez a szabadság.

– Ha már a két ország sajtójának összehasonlításánál tartunk, el tudja képzelni, hogy Angela Merkel és csapata mondjuk ne álljon szóba a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságíróival?
– Nem tudok ilyen helyzetet elképzelni Németországban, de azt sem, hogy mondjuk a Süddeutsche Zeitung tulajdonosa Münchenben sétálva g***nek nevezze Merkelt. Ha ilyen megtörténne, amit elképzelhetetlennek tartok, akkor lehet, hogy a kancellár megsértődne, és nem adna interjút. Az azonban nem reális, hogy egy üzleti vita után ne álljon szóba a hatalom a lappal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A német sajtóban az a visszataszító, hogy miközben a nyelvi szint nívós és valóban nem megy egy szint alá, tendenciózus és a propaganda minden eszközét aljasan használja.

"...mert a világnézet közös" - és közösek gondolataik, írásaiknak hangneme, elhallgatásaik stb.

Nincs jelentősége annak, hogy mit ír Magyarországról a német sajtó.

Ezt le lehet írni, vagy ez már önkorlátozás alá esik?

Nagyon tetszik, hogy ez a figura a sajtó önkorlátozását tekinti legfőbb princípiumnak. Valahogy olyan Aczél Gyuri bácsis - Ildikót már nem is akarom bántani - az egész.

A német újságírás Rákosi és Kádár média etikáját tartja követendőnek.

A múltat idézi a vélemények spektrumáról alkotott világképe is. Nyugaton az egysíkú a követendő, keleten ízléstelen a sokszínűség.

Kádár alatt az ellenzéki értelmiség pont ezért a sokszínűségért küzdött, s most kiderül, hogy ez tiltott gyümölcs.

Ha Borisznak lenne értékrendje, akkor szóba sem állna a Simicska média birodalom lakájaival. Azokkal, akik a konfliktus előtt véresre nyalták a kormány, Orbán Viktor fenekét, most pedig a napi pocskondiázásban, stílustalanságban túlszárnyalják az őket bugrisnak tartott, a jobboldali médiát mélyen lenéző, ballib médiát.

A Magyar Nemzet totálisan, a Lánchíd Rádió legtöbb műsora, a Hír Tv egésze pontosan a fent említett gusztustalan pálfordulások okán még olyan pártok nélküliek számára is gyomorforgató, mint jó magam.

A színvonaltalanságukról nem is beszélve. A ballib média egy része legalább nem zuhan egy bizonyos intellektuális szint alá, ellentétben a fentiekkel.

Etikai kérdésekben a németek számomra soha sem képeztek etalont.

Eddig az volt a mese témája, hogy nálunk központi akarat érvényesül a médiában, nem hallatszanak a különféle eltérő vélemények, most meg hirtelen kiderül, hogy valójában a pluralizmus a rossz?

Észre sem veszik, de a saját építményüket bontják épp. Ezeknek aztán tényleg elmentek otthonról. Felszámolják az utolsó értékes dolgot is kizárólag annak érdekében, hogy valahogy opponálhassák a sátáni Orbánt.

A baloldal igen csak talajt veszett, ha már nyugaton is ilyen tündérmesékbe próbál kapaszkodni. Persze, azt hitték. Józan ember egy percig sem hihette, hogy jó vége lesz.

"Nagyon tetszik, hogy ez a figura a sajtó önkorlátozását tekinti legfőbb princípiumnak. Valahogy olyan Aczél Gyuri bácsis - Ildikót már nem is akarom bántani - az egész."

Elképesztő, hogy a liberális oldal milyen lazán képes pofán köpi saját magát, ha a pillanatnyi érdeke úgy kívánja. És ők beszélnek értékekről, szólásszabadságról, a választás szabadságáról, ők azok, akik rettegnek a diktatúrától 0-24-ben.

Önkorlátozás = öncenzúra, ami ellen a ballibesek tiltakoztak brüsszelnél. Ezek szerint a németeknél jól működik:-))

Mondjuk az sem ártana, ha a magyar sajtó arra törekedne, hogy a valóságot írná és tisztességesen.
Amúgy az ember már nem is vesz lapot. Minek? Elég kimenni az utcára. Stanci néni és Péter bátyám elmesélik, mi történt Zsuzsikával, Ferikével, a buszon meg kiképzés van aktuál-politikából és jó modorból.
Egy héten egyszer Olga -hiszti, aztán máris kerek az egész közéleti állapot.
A Mandin meg a ballib trollok megerősítik az embert abban, hogy "csak a Fidesz".

A többit meg megbeszéljük otthon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés