Megszűnik a nyomtatott The Independent

2016. február 12. 16:54
Márciustól megszűnik a The Independent és vasárnapi testvérlapja, a The Independent on Sunday nyomtatott kiadása: a két lap a jövő hónap végétől online változatban lesz elérhető.

Megszűnik márciustól a The Independent és vasárnapi testvérlapja, a The Independent on Sunday nyomtatott kiadása. Jevgenyij Lebegyev, a centrista liberális irányzatú brit lapcsoport orosz tulajdonosa pénteken bejelentette azt is, hogy a két lap a jövő hónap végétől online változatban lesz elérhető. A The Independent a legújabb volt a nagy országos brit lapok közül. Újságírók hozták létre 1986-ban, vagyis csaknem pontosan kétszáz évvel fiatalabb, mint a patinás konzervatív The Times, amely 1785-ben jelent meg először. A Lebegyev-család 2010-ben vette meg a már akkor is krónikusan veszteséges Independent lapcsoportot, amelyért 1 font jelképes árat fizetett az addigi tulajdonosnak,  a dublini székhelyű Independent News & Mediának.

Jevgenyij Lebegyev pénteken azzal indokolta a nyomtatott kiadás megszűnését, hogy „a digitális újságírásé a jövő”. Hozzátette: ez a döntés volt szükséges ahhoz, hogy az Independent márkanév fennmaradhasson, és kiemelkedő minőségű tartalmakat közölhessen. Az Independent-lapoknál jelenleg 150 újságíró dolgozik. Az orosz tulajdonos pénteken az ő további sorsukról csak annyit mondott, hogy „lesznek bizonyos leépítések”. A The Independent on Sunday március 20-án, a The Independent március 26-án jelenik meg utoljára nyomtatott formában. A lap napi átlagos példányszáma meredek ívben csökken. A 2000-es évek első évtizedében még 200 ezer példány fogyott naponta, tavaly decemberben azonban már nem sokkal haladta meg az 56 ezret a napi értékesítés. A The Independent a többi, ugyancsak a példányszámok csökkenésével küszködő országos brit napilaptól is messze lemaradt. A legolvasottabb brit tömeglap, a Murdoch-sajtóbirodalomhoz tartozó The Sun még mindig csaknem kétmillió példányban fogy naponta, és a The Independent eddigi fő riválisa, a szintén baloldali liberális irányzatú The Guardian napi eladásai is megközelítik a 170 ezret.

Stephen Glover, a The Independent egyik társalapítója, a The Independent on Sunday első főszerkesztője a BBC-nek ugyanakkor azt mondta: véleménye szerint a következő néhány évben több más nagy brit napilap, köztük a The Guardian és a Financial Times is beszünteti nyomtatott változatának kiadását, és teljes egészében áttér az online tartalomközlésre. Glover szerint 10-15 éven belül „nem sok nyomtatott újság marad” Nagy-Britanniában. A Lebegyev-család jelentős médiaérdekeltséget épített ki Nagy-Britanniában. A portfolió egészét kezelő ESI Media nevű cégcsoport vezetője Alekszandr Lebegyev, az Independent-csoport élén álló Jevgenyij Lebegyev apja. Alekszandr Lebegyev az 1980-as évek végén még a londoni szovjet nagykövetségen szolgált hivatalosan gazdasági attaséként, de valójában hírszerző tisztként, azóta azonban milliárdos üzletemberré lépett elő.

Cége 2009-ben London legnagyobb délutáni napilapjában, az Evening Standardben szerzett többségi részesedést, szintén 1 fontot fizetve a lapot addig kiadó, Lord Rothermere vezette Daily Mail & General Trustnak a Standard 76 százalékáért. Lebegyev – aki a tranzakció idején többször is felidézte, hogy ügynökkorában milyen fontos információforrása volt az Evening Standard – azóta ingyenessé tette a korábban 50 pennyért (210 forintért) árult délutáni lapot, amelynek napi példányszáma ezután a háromszorosára emelkedett.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában