„Elrettentã nãp”: tiltakozik a Transindex a furcsán elfogadott román nyelvtörvény ellen

2016. február 18. 14:03
„Elrománosodott” napot tart Transindex címoldalán, miután tegnap a román parlament egy különös házszabályi rendelkezésnek köszönhetően a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát tiltó javaslatot. A lap címoldalán ezért csütörtökön román-magyar halandzsanyelven közlik a hírek címeit és bevezetőit.

Hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést a román képviselőház, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre, a kérdésben a szenátusé lesz a döntő szó — írtuk szerdán az MTI és az Agerpress nyomán. A tervezetet a magyarellenes Bogdan Diaconu nyújtotta be.

Az erdélyi magyar Transindex hírportál erre válaszolva ma „elrománosodott” napot tart címoldalán, olyan címekkel, mint „Mindăsse 4 dolari les oz olcio ochoştelefon”, vagy „Hunor: constituţio-eleneş o nielvhosnalotot corlatozo proiect de lege”. Azt írják, hogy ugyan tisztában vannak vele, hogy a hallgatólagos elfogadás csupán annyit jelent, hogy a képviselőház még arra sem tartotta érdemesnek a tervezetet, hogy napirendre tűzze, mégis: fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egyáltalán létezik egy ilyen tervezet, ami szembemegy az Alkotmány betűjével és szellemével.

 

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Juncker mikor fogja lebaszarintani a románokat ezért?
Vagy ezzel nincs semmi gond?
Ilyenkor nem kerülnek elő az alapelvek??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés