Ne írd le, hogy zsaroltak: így befolyásolta a sajtót Clinton stábja

2016. február 18. 10:09
Tovább gyűrűzik az emailbotrány: a Gawker tárta fel, hogy Hillary Clinton jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns egykori külügyminisztériumi sajtófőnöke hogyan kezelte a sajtót. Egy esetben például úgy küldött át előre egy Clinton-beszédet egy újságírónak, hogy megszabta, milyen jelzők legyenek a cikkben.

Közismert tény, hogy Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns külügyminiszterként az állam által biztosított biztonságos szerver helyett magán-emailcímet használt levelezéséhez. Nem csak Clinton tett így: akkori sajtófőnöke, Philippe Reines szintén így kommunikált például az újságírókkal. A levelezésből a Gawker válogatott, miután közérdekű adatigényléssel megszerezte azokat – írja az Index.

Az egyik levélváltás például arra mutat rá, hogyan próbálta Reines befolyásolni Clinton képét a médiában különböző alkukon keresztül. A sajtófőnöknek Marc Ambinder, a The Atlantic újságírója írt még 2009-ben, Clinton első fontos, külügyminiszterként elmondott beszéde előtt, hogy elkérje a beszéd szövegét. Reines jelezte, hogy három feltétellel küldi át az anyagot: egyrészt azt kérte Ambindertől, hogy a cikkben legyen benne az „erőteljes” szó; másrészt hogy az újságíró a maga ügyes módján térjen ki arra, hogy hogy a Council on Foreign Relations ülésrendje szerint a küldöttek előtte ülnek, és ez biztos jelent valamit. Harmadrészt azt kérte, hogy az újságíró ne írja le, hogy „megzsarolták”.

Ennek megfelelően Ambinder cikkének első bekezdésében szerepel a kért erőteljes (muscular) szó, majd utalást tesz az ülésrendre is. Érdekes módon a Politico tudósításában is pontosan ezek az elemek szerepelnek, a cikket jegyző fehér házi tudósító, Mike Allen pedig például azt is megengedte Reines-nek, hogy név nélkül írjon a Politico hírlevelébe. Allen emellett Hillary Clinton lányával, Chelsea Clintonnal akart exkluzív interjút készíteni, ezért pedig előre egyeztette kérdéseit a stábbal, valamint megígérte: pozitív hangvételben ír róla.

Az Atlantic szerint ez az eljárás nem jellemző a lapjuknál, sőt, ellentmond a szakmai elvárásoknak. Ambinder pedig elmondta: nem ez volt a jellemző munkamódszerére, akkor is, később is kellemetlenül érezte magát, illetve később ezért ment el az Atlantictől. Hangsúlyozta azonban, hogy nem az Atlantic kényszerítette erre, csak a maga döntése alapján cselekedett.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az az igazság, hogy mindenki ezt csinálja, aki pozíciójánál fogva megteheti. Nincs ezzel különösebb probléma, csak ezek után ne aggódjanak már annyit mások sajtószabadságáért.

Clintonné az örökifjú profil.

Egy beteg nővel még csak-csak megbirkózik a nyugati zsidó-keresztény kultúra, de kettővel már nem fog menni.

Feka után nőnek vagy buzinak kéne jönni, nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés