Párthűséget vár el a kínai központi média dolgozóitól a pártfőtitkár

2016. február 22. 14:41
A kommunista párt iránti lojalitást vár a központi médiától a kínai elnök: Hszi Csin-ping a minőségi újságírásra bíztatta a szerkesztőségek vezetőit, munkatársait, azt hangoztatva, hogy a riportereknek a pártkáderek munkastílusára vonatkozó alapos oknyomozó munkát kell végezniük.

A Kína három legfontosabb központi médiumában dolgozók számára alapvető követelmény a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti lojalitás. A párt által irányított médiának a párt akaratát és javaslatait kell szolgálniuk, védve annak tekintélyét és egységét - erről Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár-államelnök beszélt a hét végén sajtómunkások és -vezetők népes tábora előtt.

A KKP sajtómunkájáról szóló szimpóziumon az állampárt első embere mintegy 180 résztvevő előtt beszélt, miután sorban felkereste a Zsenmin Zsipao című központi pártlap szerkesztőségét, majd az állami Hszinhua hírügynökség központját és végül a központi televízió, a CCTV stúdiójában is látogatást tett. Hszi mindenütt a minőségi újságírásra bíztatta a szerkesztőségek vezetőit, munkatársait, azt hangoztatva, hogy a riportereknek a pártkáderek munkastílusára vonatkozó alapos oknyomozó munkát kell végezniük. Mint fogalmazott, a közvélemény ellenőrző szerepe és a pozitív nyilvánosság a sajtó egymással összeegyeztethető funkciói.

Arra bíztatta a médiumokat, hogy vállalják fel a társadalmi problémák megjelenítését a helyes út melletti kiállással és a rossz elutasításával. A „kritikus újságírás során pedig támaszkodjanak a tényekre és az objektív elemzésekre. Hszi azt is megjegyezte, a közvélemény befolyásolásához megújúló koncepciókra, hatékony eszközökre, az új média adta lehetőségek kihasználására van szükség. Az üres szónoklatok csak fárasztják az embereket - jegyezte meg. Egyúttal arra bíztatta a nagy, immár nemzetközi szinten is megjelenő sajtóorgánumokat, hogy hallassák hangjukat külföldön, növeljék globális befolyásukat.

A kínai Donald Trump beszólt Hszinek

A Hszi „körútjáról megjelent beszámolókat követően Kína szókimondásáról ismert egyik ingatlanmágnása, Zsen Cse-csiang nyomban közzé tette véleményét a mikroblogján, amelyet 16 millió ember követ. Eszerint az adófizetők pénzéből finanszírozott médiának a köz szolgálata a kötelessége és nem a (párt) vezetőségé.

Az üzleti életből visszavonult, 60-as éveinek közepén járó Zsent - akit botrányos kijelentései miatt a kínai Donald Trumpnak is hívtak már - hétfőn a KKP pekingi városi bizottságának portálján „pártellenessége” miatt azonnal megtámadták. A qianlong.com című oldalon azt állították, hogy Zsen, aki egyébként tagja a KKP-nak, a nyugati típusú alkotmányos berendezkedés híve, s egyike azoknak, akik a tőkés tulajdonosok által kézben tartott médiát szeretnének.

Zsen bejegyzését közben törölték, ám azt nem tudni, hogy ezt ő tette, vagy blogjának szolgáltatója.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát" (Belénessy Csaba)

Ezek szerint Kína lesz a következő nagy példakép...

Mint az EU-ban. Udo Ulfkotte írt erről, de hihető.
Van magyar példa is. Ilyen is, olyan is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés