Kritizálja a német közmédiát Seehofer

2016. február 26. 22:11

A bajor CSU elnöke szerint az ARD és a ZDF nem számol be megfelelően a menekültválságról.

Nem számol be hitelesen a menekültválságról a két német országos közszolgálati televízió, az ARD és a ZDF – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Der Spiegelnek. A német hírmagazin szombati – digitális formátumban péntek este kiadott – számában közölt interjúban a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kifejtette: „kihegyezve a dolgot úgy mondanám, hogy ha a nem lennének élő adások, akkor nemigen lennének a való életet bemutató tartalmak” az ARD és a ZDF programjában.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártjának elnöke az interjúban – amelyben ismét bírálta a kancellár menekültpolitikáját és nemzeti intézkedéseket sürgetett a menekülthullám csillapítására – úgy vélte, a közszolgálati televíziókban túl gyakran fordul elő, hogy az alkotók személyes meggyőződése alapján készülnek a tudósítások. Hozzátette, hogy a ZDF már kénytelen volt önkritikát gyakorolni a Kölnben szilveszterkor történt bűncselekményekről szóló tudósításai miatt, az ARD pedig közölte, hogy helytálló az a megállapítás, miszerint aránytalanul sok menekülő nőről és gyerekről mutattak be felvételeket.

Visszautasítják a vádakat

Az ARD sajtóosztálya egy twitter-üzenetben jelezte, hogy a társaság az „építő kritikát” szívesen fogadja, de a dolgok „politikai jellegű kihegyezése” helyett inkább a „differenciált mediális reflexióra” törekedne. A ZDF egy szóvivője közölte, hogy a televízió hónapok óta átfogóan tudósít a menekültválság valamennyi vetületéről, így a politikai és társadalmi gondokról és konfliktusokról is. 

A német újságírók szövetségének (DJV) elnöke, Frank Überall rágalomnak nevezte Horst Seehofer állításait. A szakmai szervezet vezetője közleményében hangsúlyozta, hogy az ARD és a ZDF az összes többi német médiummal együtt tavaly nyár óta naponta beszámol a menekültekről, a beármalásukkal kapcsolatos „esélyekről és nehézségekről”, és a bajor kormány álláspontját is számos alkalommal bemutatta. A DJV elnöke rámutatott, hogy a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésein újságírókra rontanak rá és a „hazugsajtó” (Lügenpresse) lózungot skandálják, és úgy vélte, ezeket a fejleményeket tekintve Horst Seehofer felelőtlenül járt el.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/20663