Megadóztatná a kormány a Google-t és a Facebookot

2016. március 10. 10:53
Azon dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy akár innovatív adózási megoldások segítségével elérje: azonos feltételek mellett vehessenek részt a piaci versenyben a hazai és a globális internetes vállalkozások – tudta meg a Világgazdaság a tárcától.

Olyan új, innovatív adózási megoldásokon dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium, ami által azonos feltételek mellett vehetnének részt a piaci versenyben a hazai és a globális internetes vállalkozások – közölte az NGM a Világgazdasággal, ugyanakkor konkrétumokat nem közölt. Egy kormányhatározat szerint a gazdasági miniszternek 2016. június 30-ig kell jelentést készítenie a kormánynak „a sikeres nemzetközi gyakorlatokat is figyelembe véve a globális internetes vállalkozások adóelkerülésével szembeni fellépés lehetőségeiről”.

Ahogy azt korábban Deutsch Tamás elmondta: minderre azért van szükség, mert a jelenlegi adózási rendszer alkalmatlan annak a helyzetnek a kezelésére, hogy miközben egyes internetes multicégek komoly bevételekre tesznek szert, nem veszik ki részüket a hálózatépítésből és minimális adót fizetnek csak.

A Világgazdaság azt írja: egyes információk szerint az elmúlt évben a Google 18 milliárd euró bevételt könyvet el az európai piacon, de csupán 18 millió euró adót fizetett utána. Magyarország esetében a becslések szerint a Google és a Facebook akár 20 milliárd forintot is kivihet az országból adózatlanul.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rendkívül rühellem azt az újságírói fogást, hogy a kifizetett adó összegét az adott cég árbevételéhez hasonlítják. A társasági adót a nyereség után kell fizetni, ami a bevétel és a költség különbsége.

Ettől függetlenül sok sikert kívánok, hogy adóztassák meg a külföldi cégeket; eddig van kb. 3 adóhatósági ügy a teljes EU-ban, ahol volt bármi megállapítás, de hátha nekünk majd sikerül fogást találni. Ja, ebben a három ügyben sincs mindben bírósági döntés.

Ennek semmi köze a netadóhoz, természetesen.

Egész Európában küzdenek azzal, hogyan lehetne az adófizetésre rábírni ezeket az adózni nem nagyon akaródzó amerikai mamutokat.

http://www.origo.hu/gazdasag/2..

Nem értik... a bezzegnyugat egyik nagyhatalmának (nyilván progresszív stb.) baloldali kormányzata nem érti...

Bezzeg hawken, a lángész.

helyes

fizessenek a netes szolgáltatók is

miért is ne_?

Valami itt nem stimmel. Most van Lázár remek sajtótájékoztatója és Lázár azt mondta, mi nem tervezünk semmit külön, mert az eu együtt, egyben akar fellépni ebben az ügyben.

Abban a hitben voltam, hogy ez már megtörtént: aki a guglin vagy a fészbukon hirdet, az államnak is fizet adót külön soron bevallva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés