A török elnökön gúnyolódó humorista lemondta műsora következő adását

2016. április 12. 23:00
Lemondta a német közszolgálati ZDF-en sugárzott műsora, a Neo Magazin Royale következő részét Jan Böhmermann. A humorista az Erdoğan török elnökön való gúnyolódása miatt kirobbant diplomáciai botrány legújabb fejleményei miatt döntött így. Az ügyben kedden Angela Merkel is megszólalt. Böhmermannt közben Lengyelországból is kritizálják.

Tovább gyűrűzik a Jan Böhmermann német humorista török elnökön való gyúnyolódása miatt kirobbant botrány: először a ZDF vette le médiatárából az Erdoğant többek közt kecskebaszónak, keresztényverőnek, kurdokat eltaposónak, gumimaszkban kislányokkal erőszakolónak nevező verset, hogy aztán külföldi államok szervének vagy képviselőjének a megsértése miatt (amely tényállás az 1800-as években történt kodifikáció óta szerepel a német Btk-ban) nyomozást indítsanak a humorista ellen. Ezt követően személyesen a török elnök jelentette fel a Neo Magazin Royale műsorvezetőjét. Sőt, egy török tévé még riportert is küldött Mainzba, hogy leleplezze a ZDF-et, elég vicces eredménnyel.

Jan Böhmermann műsorának Facebook-oldalán ez az üzenet jelent meg kedd délután:

„A btf GmbH produkciós cég és Jan Böhmermann úgy döntöttek, hogy a Neo Magazin Royale csütörtökre tervezett következő részét nem forgatják le. Ennek oka a műsort és annak vezetőjét érintő, rájuk irányuló masszív médiafigyelem. A döntés a ZDF-fel egyeztetve lett meghozva.”

A Bild eközben arról ír, Böhmermannt rendőri védelem alá helyezték, mert attól tartanak, hogy a török elnök támogatói veszélyt jelentenek a Kölnben élő humoristára vagy családjára. A Bild értesülései szerint a különböző politikai dimenziók miatt a nemzetbiztonságot is rákapcsolták az ügyre. Jan Böhmermann a botrány kirobbanása óta kerüli a nyilvánosságot, interjút nem ad, különböző szerepléseit lemondta.

Böhmermann a tudatosan durva verset egyébként azért tette bele március végi műsorába, mert a török külügyminisztérium napokkal korábban behívatta a német nagykövetet az NDR egyik szatirikus műsora miatt, amely egy Erdoğant és a török-EU megállapodást kifigurázó dalt közölt, Nena Irgendwo, irgendwie, irgendwann című számát átköltve.  

Kedden Angela Merkel is megszólalt: a kancellár szerint a német alkotmányban rögzítve van a vélemények és a művészet szabadsága, így az erre az ügyre is vonatkozik. Ezeket az alapértékeket különböző politikai történések nem veszélyeztethetik, mondta. A Törökországgal folytatott menekültcsere-tárgyalások ettől függetlenek, tette hozzá. Merkel arról is beszélt, hogy az Erdoğan által tett feljelentést a szövetségi kormány a következő napokban gondosan megvizsgálja. A német szocdemek megkönnyítenék a kormány dolgát, és megszüntetnék a büntető-törvénykönyv 103. paragrafusát, „a külföldi államok szervének vagy képviselőjének a megsértése” kezdetű tényállást. 

A lengyelek sem akarják érteni a viccet

Böhmermann egy korábbi, többek közt a 888 által is totálisan félreértett videóját Lengyelországból is számos kritika érte. A Be Deutsch című videóval a humorista tükröt tart a német társadalomnak, kiosztva annak minden részét: egyrészt kifigurázza annak szélsőjobboldal felé hajló menekültellenes felét hatodát, másrészt nevetségessé teszi a magukat modern németnek tartókat, akik a videóban szandál-zokniban biciklizve vegetáriánusként büszkék arra, hogy egyáltalán nem büszkék semmire.

Böhmermannba a török után most a lengyel kormány is rúgott egyet.

Egy a Frankfurter Allgemeine Zeitungban kedden megjelent cikk szerint a lengyel közszolgálati tévében egy szociológus, Zdzisław Krasnodębski levezette, hogy az, hogy a Be Deutsch című klipben Beata Szydło lengyel kormányfő Donald Trump, Geert Wilders, Orbán Viktor, Marine Le Pen és Frauke Petry társaságában szerepel, tulajdonképpen annak a jele, hogy a ZDF nácinak tekinti őt. Szerinte a videó azt sugallja, hogy ezek a politikusok olyanok, mint a németek a második világháború alatt: fasiszták, hitleristák, populisták, xenofóbok, nacionalisták, nácik. A szociológus szerint az, hogy a videóban ezzel szemben modern, nyitott, liberális tulajdonságokkal ruházták fel a németeket, annak jele, hogy Németország úgy érzi, már nem felelős a náci múltért.

Maga Beata Szydło is megszólalt az ügyben egy Twitter-bejegyzésben, eszerint az anyja családját a németek elköltöztették otthonukból, dédnagyapja pedig Auschwitzban halt meg. Ezzel arra próbált célozni, hogy már csak családtörténete miatt sem vetülhet rá a nácikkal való bármiféle szimpátia. Csakhogy ilyet nem állított sem a ZDF, sem Jan Böhmermann, a jobbos politikusok sorával a menekültellenességet illusztrálták csak. A Frankfurter Allgemeine szerzője szerint a lengyel kormány a közszolgálati média által abszurd módon bár, de tudatosan próbálja magát a németek áldozataként beállítani, hogy ezzel is elterelje a figyelmet különböző belpolitikai intézkedéseiről.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Böhmermann humora gyermeteg és alpári, de megítélésem szerint mint nem tényszerűségre törekvő, szatirikus politikai kommentárt a szólásszabadság védi. A vita tétje az, hogy az emberi jogokat képviselő Németország meg tudja-e védeni alapértékeit az véleményük miatt embereket bebörtönző Erdogan-rezsim autoriter befolyásától. Reméljük, igen.

Hogy az államférfi úr így befosott egy humoristától már eleve viccesebb, mint maga a show.

"a jobbos politikusok sorával a menekültellenességet illusztrálták csak."
Már melyik menekültellenes?

Tessenek felsorolni, hogy a milliónyi ember közül mennyi a menekült és nekik melyik politikus az ellenségük!
Az illegálisok meg nem menekültek.

Amúgy meg: Ez az ember mitől fél? Miért kellett őrizetbe venni? Az általa lebunkózottak közül csak Erdogan jelentette fel, Szidlo csak kikérte magának.
Ja, hogy vannak még, akiket nagyon irritál a "szókimondás" ?
Ez pech. Még akkor is pech, ha a liberalizmus szerint nem történt semmi.
Remélem, nem is fog.

Gyáva fickó ez a Böhmermann. Ezt már onnan is lehetett tudni, hogy a családját korábban is rejtegette a sajtó elől.
Amúgy meg miért fosik? Nem hisz a jogállamban? Az ártatlanság vélelmében? :)

Ehh. Vicc, hogy ezeket az alakokat, meg a Charlie Hebdokat, Mohamed karikaturistákat nem a jó ízlés szűri ki a szerkesztőségekben, hanem a jöttmentek, idegenek regulázzák őket a mi földünkön.

Kiveve ha a holokausztbol csinalna viccet valaki. Kanal vizbe fojtanak Charliet de rogton, mindjart megtudnank hogy mindenen szabad viccelni KIVEVE...

Nekem is inkább az jön le, hogy a németek természetesnek veszik, hogy más országokat sértegessenek.

Úgy, te gennyedék, hogy még a saját igazában sem bízik, nem akarja súlyosbítani a bíróság ítéletét "folytatólagossággal". Már saját maga elítélte saját magát, tárgyalás nélkül. Ezért kármentéssel foglalkozik.

Nem politikai szélkakaskodás áldozata, hanem a hücpéé.
Azt hitte, neki mindent szabad. Egyrészt mert kurva tehetséges és okos, másrészt mert mindenben igaza van, hiszen a jó politikai eszmerendszer szekerén ül, sőt, azt tolja.

A fenti példa mutatja, hogy a saját választott szakmáiban (újságíró, komikus) sem jártas, ugyanis egy 145 éves törvényt nem ismer, ami pedig többször látványosan érvényesítve volt Németországban. Pl. 1949-ben a Spiegel c. lapot két hétre betiltották erre a törvényre hivatkozva. Szóval ha a Spiegel megüti ilyenekkel a bokáját, akkor egy Böhmermaennchen naná!

A nagy német "demokráciában" Böhmermann eltévesztette a célsszemélyt. Bezzeg , ha Orbánt szidta volna,a Große Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband lett volna jutalma.
Wetten? Fogadunk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés