Mikor mond le Matolcsy György?

2016. április 25. 12:23

Szabó Dániel
Maistanultamvalamit
Az MNB-nek nem feladata lapok üzemeltetése, nem feladata a közvélemény formálása, de még a hiteles tájékoztatás sem kötelessége. Nincs más célja annak, ha mégis a lappiacra megy, mint az, hogy korlátozza a sajtószabadságot.

Disclaimer: Ex-VS-es újságíróként meg sem próbálok úgy tenni, mintha közömbös lennének azzal, ami most történik a lapnál.

Minden tiszteletem a VS-től most felálló újságíróknak, de szerintem nem nekik kellene most felállniuk. Mert miközben arról van szó, hogy a Magyar Nemzeti Bank közel félmilliárdot tolt bele egy lapba az alapítványain keresztül, akkor valójában a fő kérdés az kéne, legyen, hogy a jegybanknak egész pontosan miért feladata az, hogy újságokat pénzeljen. Nem sérti-e meg a sajtószabadságot direktbe az a szervezet, tulajdonos és állami vezető, amelyik inkubátorként csatornáz be közpénzt egy hírportálba?

Az a durva tanulsága van a VS-MNB-sztorinak, hogy a jelenlegi kormány nem elég, hogy közpénzen százmilliárdokból összegründolt magának egy nézhetetlen köztévét, további milliárdokból egy Magyar Időket, egy Ripostot, egy 888-at, egy Lokált és újabb tízmilliárdokért egy befogadhatatlan TV2-t, akik 0-24-ben tolják a kormánypropagandáját, akkor a Faktor létrehozásával és a VS bevásárlásával még azt is meg akarja határozni, hogy mi legyen az ellenzéki lapok témája. A VS ugyanis nem kormánypropagandát tolt, a most felálló újságírók rendszerkritikusan végezték a munkájukat, ahogy az tőlük elvárható volt, a lehető legszínvonalasabban. Mivel a menedzsment soha semmiről nem szólt előre (még az adminrendszer fejlesztéséről is csak a finisben szóltak a dolgozóknak, ahogy az is bevett volt, hogy a lapigazgató a szerkesztőséggel együtt tudta meg, hogy ki van rúgva, előtte semmilyen figyelmeztetést nem kapva) készséggel elhiszem bárkinek, hogy nem tudott arról, hogy honnan kapja/kapta a fizetését.

Viszont amikor a jegybank bevásárolja magát valahova, akkor az mindig ott van kimondatlanul, hogy bizonyos éles helyzetekben, kényes történetek majd nem jelennek meg az oldalon. Az MNB-nek – a központi magyar jegybanknak – nem feladata lapok üzemeltetése, nem feladata a közvélemény formálása, de még a hiteles tájékoztatás sem kötelessége. Nincs más célja annak, ha mégis a lappiacra megy, mint az, hogy korlátozza a sajtószabadságot. Vagyis egy demokratikus rendszer papírion demokratikus közintézménye a demokrácia egyik legfontosabb eszközét akarja befolyásolni.

Szerencsére egy olyan országban élünk, ahol a következményeket azok a dolgozók fogják elvinni, mint Joó Hajnalka vagy Joób Sanyi, vagy Kovács Áron stb., akiknek az ég egy adta világon semmi felelősségük nem volt ebben az egészben. Miközben az MNB szerepelhagyásáról döntő Matolcsy György vagy Nagy Róza, a másik oldalról ezt végigbólogató Szemerey Tamás, Száraz István és a főszerkesztő ottmaradhat, ahonnan ezeket a jogot éppen nem, de a jóízlést sértő döntéseket meghozta.

És akkor most jön az elmúlt 6 év demagógiává csökkent mondata: egy jogállamban most lemondana Matolcsy György, az MNB elnöke, korábbi gazdasági miniszter. Ez most ugyanúgy nem következik majd be. Szóval mielőtt leragadnánk a VS-es dolgozók munkaügyeinél, azért annyit mondjunk el, hogy a

KURVA ANYÁDAT MATOLCSY GYÖRGY!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"KURVA ANYÁDAT MATOLCSY GYÖRGY!”
Neked, "kedves" !

Matolcsy és az MNB vezetői súlyos törvénysértéseket követtek el. Normális osrzágban már előzetesben ülnének. Kíváncsian várom, mit fog a sötét üzelmekből feltárni a Polt-féle ügyészség, ami sem a MAL Zrt. sem a Quaestor-ügyben nem volt képes értékelhető vádiratot összehozni.

Úgy, egyébként egyetlen hírportált sem támogatnék.
Manapság nincsenek újságírók, tisztelet a pár kivételnek.
Már a TV-ben sem nézek semmilyen hírt, eszetlen, nyominger, átpolitizált hülyeségek jönnek le. A műsorok meg a celebekről szólnak.
Kezdem megérteni a remetéket.
Kell a védelem az emberi léleknek.

"Éppen az a baj, hogy az állami vezetőink nem támogatják eléggé a kormányellenes sajtót. "
Ezt a kis alkotásodat olvasd el mégegyszer. :-)))

Szabó Dániel "emelkedett" hangvételű írás mintapéldája a balos primitív , hozzá nem értő , de nagypofájú megnyilatkozásoknak : Szabó Dániel senkiházi előírja a MNB-nak és Matolcsynak mit tegyen , mit szabad neki és mit nem ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés