VS.hu: az erkölcs győzött, a felelősök a helyükön maradtak

2016. április 27. 13:59
M. K.
Média 2.0
Mintha eleve bűn lenne jobboldali lapnál dolgozni, csak mert jobboldali párt uralkodik. A Mandiner is álljon fel?

„Hatalmas újságíró-exodust indított el, hogy kiderült: a Száraz István által vezetett Vs.hu rengeteg állami pénzt kapott az átláthatatlanul működő MNB-s alapítványoktól. A lap 600 millió forint közpénzt rakott el mindenféle projektekért. Ezután felmondott rengeteg újságíró, valahol a vége felé pedig a főszerkesztő is. Pedig a tartalom-előállítással foglalkozó munkatársak közül egyedül neki kellett volna felállnia, hiába nyomták Tumblr örök károgói (részben szintén újságírók) már tegnap, hogy miért nem tesz így az egész szerkesztőség.

Ennyiből mondjon fel a teljes közigazgatás, Simicska útépítői, a Várkert Bazárt kertészei meg a liget favágói: pont annyira felelősek vagy nem felelősek (és itt most ez a kulcsszó) mindenért, ami az országban történik, részei a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, mint a ma távozó újságírók  – leszámítva a főszerkesztőt, akinek hatalma lett volna máshogy csinálni a dolgokat, de ha nem is, akkor azért ez a pozíciója, hogy felelősséget vállaljon.

A VS újságíróinak ugyanis semmi közük nem volt hozzá, hogy milyen pénzekből dolgoznak. Nem is tudtak róla, de ha tudtak volna, se változtatna semmin. Vajon a többi szerkesztőségben, az elvileg tisztán piaci alapon működőkben milyen pénzek mozognak? Hányan tudnak róla? A Vs-nél miért kellett volna tudniuk róla?

Vagy mondjuk fel kellene állni, mert amúgy a tulaj oligarcha? A Magyar Nemzetnél már nem illik dolgozni vagy a HírTV-nél? A pályakezdő médiás elmehet akár teljes naivitással az M1 gyakornoki programjára? Mostanában egyébként is, mintha eleve bűn lenne jobboldali lapnál dolgozni, csak mert jobboldali párt uralkodik. A Mandiner is álljon fel? Morálisan elítélhetnénk a kis magyar szcientológiát toló Hit Gyülekezete által tulajdonolt,  ATV-ben dolgozó újságírókat? Vajon a baloldali kormányok idején mennyi pénz folyt a Népszabadságba, a Népszavába, a Hetekbe meg a többibe? Vajon piaci körülmények között miért szűnt meg a balos lapként induló stop.hu? Ezekből a lapokból hányan álltak fel morális okokból az elmúlt nagyon sok nyolc évben?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy korrupt cégtől mondtak fel. Ez nem "egyioldali" vagy "másikoldali" kérdés (az újságírók balosok? a tulajdonos jobbos?), hanem etikáról.

1.Nevetséges a "buzgó" moralizálás a mindenkori ellenfél tettei kapcsán . Miért csinálnak sokan úgy , mintha ők - vádlóként - bűntelenek lennének ?
2. Az más kérdés , hogy mindenütt a világon a politikai harc része a kölcsönös "leleplezés" , ellenőrzés , de ezt kár általánosító erkölcsi mázzal és sárdobálással nyakon önteni .
3. A kormányzás döntően fontos iránya a jó gazdasági teljesítmény . Ebből mindenki profitál . Ami a politikában ezen túl van , az világszerte a demokratikus élet kevésbé felemelő , mert "veszekedős" része...

Csak a jobboldali penznek van szaga.
Kar, hogy Gunther Dora keson eszmelt. Es ez azert van, ne annyit oknyomozott szegeny.

Mindenki bűnös, TEHÁT senkit ne büntessünk meg? Vagy azért ér felhozni, hogy az MNB rengeteg közpénzt költött el a közpénzre vonatkozó szabályok semmibevételével?

1.Nem , a bűnöst büntessék meg . Erre való a jogrend .
2.Azonban a politikai ihletésű moralizlás ködös , alattomos és felesleges , mert egyik közéleti szereplő sem jobb a másiknál , csak akkor látszik annak , ha kiválaszt egy szerinte számára előnyös szituációt , amelynek szempontjából nézve , ő jobbnak gondolhatja magát . Pedig összemberileg nem az , illetve , ezt egyedül Isten ítélheti majd meg .

A cégvezetés elfogadott pénzt, amit nem legálisan ítéltek meg nekik. (A közpénzre közbeszerzés kellene, ami nem volt.)

Pontosan milyen közpénzre vonatkozó szabályokat is vettek semmibe az MNB alapítványai? Csak, hogy ne kommenteljünk hülyeséget.

2015. évi CXLIII. törvény
a közbeszerzésekről http://net.jogtar.hu/jr/gen/hj..

4. § (1) A meghatározott értékhatárokat elérő értékű közbeszerzési szerződés, illetve építési vagy szolgáltatási koncesszió megkötése érdekében az 5-7. §-ban ajánlatkérőként meghatározott szervezetek az e törvény szerinti közbeszerzési vagy koncessziós beszerzési eljárást kötelesek lefolytatni.

Mivel én nem vagyok jogász, csak azt tudom mondani, hogy azért közpénz, mert az Alkotmánybíróság a fennálló törvények alapján annak minősítette. Ha nem tetszik, velük vitatkozz.

Egyébként meg, ha a költségvetés pótolta ki a veszteséget, akkor a nyereséget miért nem a költségvetés kapja meg???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában