A keletnémetek nem hiszik el, hogy a német sajtó független lenne

2016. május 2. 18:56
Az össznémet lakosságban sem áll túl jól a német média megítélése: egy friss felmérés szerint a lakosság 60 százaléka bizalmatlan a sajtóval szemben, a többség úgy véli, kívülről diktálják, miről és hogyan számoljanak be.

Németországban a lakosság többsége bizalmatlan a sajtóval szemben, 60 százalék úgy véli, a médiának kívülről diktálják, hogy miről és hogyan számoljon be, mutatta ki egy Bayerischer Rundfunk megbízásából készült felmérés. Ez alapján a sajtó függetlenségében kételkedők szerint elsősorban a politika - állami intézmények, a kormány és a pártok -, és a gazdaság - a lobbisták és a hirdetők - diktálnak a médiának.

A keleti tartományokban, a volt NDK területén az országos átlagot meghaladó, 67 százalékos mindazok aránya, akik a sajtót kívülről irányított rendszerként fogják fel, és országszerte csupán 34 százalék tartja függetlennek a sajtót. A TNS Emnid közvélemény-kutató intézet felmérésében megkérdezettek 60 százaléka szerint a tudósításokban nem jelenítik meg a nemkívánatosnak tartott véleményeket, 65 százalék pedig úgy véli, az újságíróknak nem szabad mindig kimondaniuk, amit gondolnak.

A német lakosság 55 százaléka szerint a média az államot, a kormányt és a gazdaságot támogatja tudósításai révén, és csupán 31 százalék érzi úgy, hogy a sajtó ellátja ellenőrző feladatát. A németek 61 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a sajtó csak a politikusok és gazdasági vezetők döntéseire összepontosít, és nem számol be megfelelően a döntések következményeiről.

Kétharmad ért egyet azzal az állítással, hogy a tudósítások felszínesek, túlságosan leegyszerűsítik az ügyeket és így előítéletek táplálnak, és 76 százalék véli úgy, hogy túl sok tudósítás szól a gondokról, és túl kevés a megoldásokról. A németországi lakosság 18 éven felüli, németül beszélő részére nézve reprezentatív felmérés 1000 ember megkérdezésével készült március 11. és április 2. között.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekik nagyobb gyakorlatuk van benne megerezni

Meglátjuk jövőre. Remélem náluk is az a helyzet mint a sógoréknál a szomszédban, hogy csak a szavazófülkében fognak véleményt nyilvánítani a liberális kormányukról.

Pontosan!

Gondolj bele, hogy mekkora szívás. A "németek" lehúztak Hitler alatt 12 évet (1933-1945). Az osztrákok hozzávettek még 11 évet (1945-1955).

Az un kelet-németek pedig még további 35 évet, vagyis összesen 47 évet.

Ha elszámoltam volna, bocsánat.

De a lényeg megvan. Szívem szerint hozzáadnám az 1920-tól 1933-ig (Hitlerig) tartó un. weimári demokráciát is, hiszen valszeg az volt Németország mélypontja.

Őszinte tiszteletem annak a német polgártársamnak, aki nem buggyant meg ebben. (Időközben elveztették Königsberg környékét, a mostani Lengyelország nyugati részét, a Szudéta-vidéket, Dél-Tirolt, meg például sajnos Erdély Királyföldjét).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés