Böhmermann-ügy: Erdoğan újabb német médiaszemélyiséget citál bíróság elé

2016. május 9. 20:10
Erdoğan török államfő bírósági eljárást indított Németországban az Axel Springer médiatársaság vezetője ellen, amiért kiállt az őt becsmérlő gúnyvers szerzője, Jan Böhmermann mellett, jelentette be hétfőn a politikust németországi sajtójogi ügyekben képviselő ügyvéd.

Erdoğan úgynevezett tiltó végzés elrendelését kéri a kölni tartományi bíróságtól az Axel Springer igazgatótanácsának elnöke, Mathias Döpfner ellen, közölte Ralf Höcker. Hozzátette, hogy ha a bíróság nem tiltja el Mathias Döpfnert Jan Böhmermann támogatásától, azt tanácsolja majd a török államfőnek, hogy fellebbezzen.

Ez volt a baja Erdoğannak

Recep Tayyip Erdoğan egy áprilisban megjelentetett nyílt levél miatt fordult bírósághoz, amelyben Mathias Döpfner azt írta, hogy Jan Böhmermann verse jól sikerült munka és jót nevetett rajta, a felháborodást pedig nem érti, hiszen műalkotásról van szó, amely természetéből adódóan szabad, és a vélemény, a művészet és a szatíra németországi szabadságának hagyományai alapján nem lehet eléggé tiszteletlen és sértő ahhoz, hogy bárki is kifogásolja. A vers miatt azonban politikai válság alakult ki Németországban, és kiderült, hogy más mércével mérnek, ha egy török vezető politikus a szatíra célpontja. Ez a menekültválság miatt történt, és azt jelzi, hogy a német kormány aláveti magát a török elnöknek, fejtette ki az Axel Springer vezetője Szolidaritás Jan Böhmermannal! című írásában, amelyben hangsúlyozta, hogy azonosul a vers minden szavával, és vállalja az ebből fakadó jogi következményeket.

Recep Tayyip Erdoğan ügyvédje tájékoztatása szerint azzal érvel a bíróság előtt, hogy az őt egyebek között kecskével háló törökként ábrázoló gúnyvers sérti a méltóságát, az emberi méltóság védelme pedig a német alaptörvény szerint a vélemény, a művészet és a sajtó szabadsága felett áll.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na Merkel, itt a feladat. Kiderül, Merkel hajalandó-e úgy ugrálni, ahogy Erdogán füttyent neki.

Valaki szólhatna már Erdogannak, hogy ő nem Németország, hanem Törökország főnöke.

Szóval Németországban neki kuss van, mert a migránsok esetleges visszatartása még kevés ahhoz, hogy ő diktáljon még ott is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés