Éterháború

2016. május 9. 7:45

Lovas István
Magyar Hírlap
A mind brutálisabb cenzúra melletti perverz nyugati érvelés nem tántorodik el annak bizonygatásától, hogy a Nyugat szabad, és csak a putyini és egyéb állami propagandaszennyezéstől védi az étert.

Akik a nyugati hírforrások mellett más médiát is figyelemmel kísérnek, tudják, hogy naponta tucatnyi igen fontos és érdekes hír vész el a nyugati hírfogyasztóknak. Egy kis rutinnal már előre megmondható, mely hírek nem vagy csak igen korlátozott mértékben fognak felbukkanni a nyugati, cenzúrázott és öncenzúrázott médiában. (És ehhez még Udo Ulfkottének sem kell lenni.) Az elmúlt hetek tengernyi példájából ragadjunk ki egyet, amely nem világrengető fontosságú ugyan, de igen jellemző arra, mi történik a »szabad világ« »szabad médiájába«.

Először is képzeljük el, mi történne, ha nálunk egy klasszikus operát úgy énekelnének, hogy a partitúrát a kormány érdekeinek megfelelően cenzúráznák. A felháborodásban a német sajtó egészen biztos elöl járna. Címoldalas cikkek garmada mutatná diadalittasan, íme, mire vezetett, hogy Brüsszel büntetlenül engedi a szólás- és sajtószabadság magyarországi földbe döngölését. Majd német és osztrák színházak, sőt operák kínálnák fel színpadjukat vendégszereplésre a megrendszabályozott magyar előadóművészeknek.

Csakhogy ennek éppen a fordítottja történt – minden sajtóvisszhang nélkül. Berlin harmadik legfontosabb színházában, a Komische Operben játsszák Mozart halhatatlanját, a Don Giovannit. Úgy, hogy a librettót Erdogan török elnök, migrációs szultán esetleges megsértésének elkerülése végett megcenzúrázták. A kétszázhuszonkilenc évvel ezelőtt írt darab ugyanis félelmet kelt a mai merkeli Németországban. Amikor Leporello a híres Catalogóban dicsekedve sorolja ura, Don Giovanni szívtipró kalandjainak számszerű eredményeit, és a franciaországi száz hölgy után törökországi kalandjaira kerülne sor, helyette a német énekes szájából Irán tör elő: »und neunzig in Persien«, azaz »és kilencven Perzsiában«.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Természetesen igaza van.
A kérdés csak az, hogy miért nem érvényesülhetnek a piac (és a szólásszabadság) szabályai, miért lehet egyeduralkodó a "liberális" nézőpont.

(természetesen nem liberális, csak annak paródiája. Ha az lenne, akkor a sokszínűségre törekedne, arra, hogy minden álláspont bemutatásra kerülhessen)

Igen, valahogy így lehetséges.
Egy Index szintű újságot milliárdokból lehetne felépíteni (a legnagyobb stábbal dolgoznak), és akkor még folyamatosan reklámozni is kellene.
Az Origóba is számolatlanul öntötték a pénzt, nem sikerült elsőnek lenniük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés