Rutinszerűen nyomott el jobbos híreket a Facebook, állítják volt munkatársak

2016. május 9. 18:09
Mindennapos gyakorlatnak számított a Facebooknál, hogy a konzervatív vonatkozású híreket elnyomják a közösségi portál Trending topics elnevezésű felületén, írja a Gizmodo. Két volt republikánus elnökjelölt, Mitt Romney és Rand Paul is megszenvedte ezt.

Van a Facebooknak egy felülete főleg amerikai felhasználók számára az oldal jobb felső sarkában, ahová a felhasználók körében hasító tartalmakat pakolják. Ez a Trending topics, amit a közösségi portál a Twitter mintájára hozott létre 2014-ben.

A Gawker-blogbirodalomhoz tartozó Gizmodo nevüket fel nem fedő, egykori Facebook-munkatársaktól úgy értesült, a közösségi portálnál rendre belenyúltak abba, milyen politikai vonatkozású híreket lássanak itt a felhasználók, főként a konzervatív oldal témái esetén. Sok más jobbos amerikai téma mellett így jártak a Mitt Romney és Rand Paul republikánus politikusokról szóló hírek vagy a CPAC-kongresszus eseményeiről beszámoló tudósítások. Ezeket gyakran akkor sem engedték ezen a felületen megjelenni, ha amúgy kifejezetten pörögtek az oldal felhasználói falán.

Házon belül news curator volt azon alkalmazottak neve, akik meghatározták, mi szerepeljen a Trending topicsban és mi ne. A Gizmodo forrásai szerint számos alkalommal fordult elő, hogy olyan hírt szerepeltettek itt, ami amúgy alacsony érdeklődést váltott ki az oldalon. A portál szerint tehát nem igaz a Facebook állítása, miszerint azokat a cuccokat listáznák ott, amik az oldalon pörögnek, sokkal inkább valamiféle újságra hajaz a dolog, ahol a szerkesztőségi és a kiadói érdek határozza meg a tartalmat.

A Gizmodo megkereste a Facebookot is az ügyben, ám nem kapott választ.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebben a formában azért nem igaz - pl. Jonah Goldberg, a Liberálfasizmus szerzője is zsidó.

Gondolom, a szokásos érvek baloldalról azok, hogy ez egy magáncég, hadd tehessen már azt, amit akar, hiszen a piac majd elintézi, ha rossz dolgokat művel.
A gond az, hogy a Facebook soha nem deklarálta magáról, hogy bármelyik politikai oldallal szimpatizálna, sőt, folyamatosan azt mondja magáról, hogy ők olyanok, mint egy közműszolgáltató, így esélyt sem adtak a használóknak arra, hogy akkor keressenek egy másik, politikai nézetüknek jobban megfelelő, hasonló szolgáltatót.
Az a baj, hogy a magáncégeket védő átláthatatlanság miatt soha nem derült volna ki, hogy politikai kampánytevékenységet folytatnak, ha belsős emberek nem teregetnek ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés