RTL: Egy wyomingi offshore cégé a VS.hu

2016. május 24. 20:47
Az RTL Klub híradója kiderítette: egy amerikai bejegyzésű offshore cég áll a VS.hu mögött. A wyomingi offshore-bejegyzés előnye, hogy a cégtulajdonosokat még csak meg sem kell nevezni.

Egy wyomingi bejegyzésű offshore-cég áll a VS.hu körüli cégháló legvégén, derítette ki az RTL Klub híradója. A Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól több mint félmilliárd forint közpénzt kapott hírportált impresszuma szerint a Száraz István ügyvezette New Wave Production Kft. adja ki, amely a Bawaco nevű cseh cégé, ami 2015 végéig, vagyis az utolsó MNB-alapítványi támogatásig egy NY Management nevű szlovák részvénytársaságé volt.

Mivel Szlovákiában nem kell feltüntetni a részvénytársaságok tulajdonosait, az RTL Klub híradójának stábja a pozsonyi Új Szó című napilap főszerkesztőjéhez, Molnár Norberthez fordult segítségért. Hosszas kutatás után eljutottak egy somorjai bejegyzésű Prospektor nevű kft-hez, aminek egy USA-beli, pontosabban wyomingi bejegyzésű, Andover Trading nevű offshore-cég a tulajdonosa, melynek levelezési címe egy szlovák panelben van.

Az RTL-híradó a cégadatokat hivatalosan is lefordíttatta, és a tévécsatorna szerint a hiteles fordítások is megerősítették, hogy cseh és szlovák társaságok mögé bújtatva a VS.hu többségi tulajdonosa 2015 áprilisában valójában egy wyomingi offshore-cég volt. A wyomingi bejegyzés azért éri meg, mert nem kell megnevezni a tulajdonosokat.

Ez a bizonyos tulajdonos Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére, állítja a VS.hu első főszerkesztője. Kerényi György az RTL-híradónak azt mondta, Szemerey vele egyértelműen tulajdonosként tárgyalt, amikor a szerkesztőségben járt.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lett volna, ha a kormány nem hirdet harcot az offshore cégek ellen?
Vagy esetleg Eltolcsynak nem szóltak arról, hogy most a kormány éppen harcol az offshore ellen?
Vagy netalántán van jó offshore (a mi kutyánk kölykének a cége) és a rossz offshore, ami nem a fiúknak tejel??

Az RTL tipikus esete " bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.".

Ha Amerikába bejegyzett cégek offshore cégek, akkor Luxemburgban bejegyzett cégek is offshore cégek. Márpedig az RTL olyan céghálónak a tagja, amely Luxemburgban van bejegyezve.
Így ha a VS működését korlátozni, vagy meg kellene szüntetni, akkor ugyanez vonatkozik az RTL-re is.
Az RTL-nek a valóságban nem is ez a problémája, hanem piaci szempontok vezérlik.

Lényegében offshore cégnek mondható mindazon cégek, amelyek központja olyan országban van, ahol az adózás alacsony. Ilyen Luxemburg is.

Lehet különbözőképpen kísérletezni a megszüntetéssel, de lényeges eredményt nem lehet elérni. Egyetlen esetben lehetne, ha az adó alapja nem a bevétel-költség különbözete lenne, hanem a bevétel, amelyet akkor és ott kell megfizetni ahol keletkezik.

"A Retek Klub szennycsatorna kinek a tulajdona?"

Az RTL olyan céghálónak a része, amely Luxemburgban van bejegyezve.

"Luxemburgnak alig több mint félmillió lakosa van, mégis Európa pénzügyi központjaként emlegetik. Az unió GDP-jének jelentős része Luxemburg 100 kilométeres körzetéből származik, ráadásul a világon a második legtöbb befektetési alapot is itt jegyezték be. A siker receptje: egyszerű cégalapítás, kedvező adózás, rugalmas pénzügyi rendszer."
http://www.vg.hu/gazdasag/luxe..

Szerintem ebből a leglényegesebb a kedvező adózás.

Szerintem az RTL elszámolásában és nyereségének felhasználásában is volna mit keresni, mint ahogy az üzletpolitikájában is.

"Kétszeresére szökött fel a Bertelsmann SE nyeresége az első háromnegyed évben. A német médiakonszern csütörtökön közölte, hogy az év első kilenc hónapjában 573 millió euró nettó eredményt ért el a múlt év hasonló időszakában kimutatott 292 millió euróval szemben. Az árbevétel 2,8 százalékkal 12,2 milliárd euróra emelkedett.

Az RTL-csoport változatlanul a legfontosabb bevétel- és nyereségtermelő. A luxemburgi székhelyű vállalat csütörtökön azt jelentette, hogy árbevétele 4,9 százalékkal 4,14 milliárd euróra, üzemi eredménye pedig 5,8 százalékkal 716 millió euróra nőtt."
http://www.blikk.hu/aktualis/k..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés