Ellenszélben

2016. június 2. 7:13

Lakner Dávid
Magyar Nemzet
A politikailag elfogult híradások miatt távoznak a TV2 híradósai, az MNB-alapítványok százmilliós „segítsége” következtében mennek a VS-esek, az origósok már rég felmondtak, de még mindig akadnak páran, akik cserélhetők.

Könnyen mellélőhet viszont, aki azt gondolja, hogy ez a konzervatív sajtó segítését jelenti: látható, hogy nem az érték-, hanem az érdekelvűség a meghatározó szempont. Ha a jobboldali sajtóban megvan a kritikai szellem, megnézheti magát, még ha a magyar kulturális hagyomány őrzésén fáradozik is, ellenben a mindenféle kultúrát mellőző bulvár jól járhat, csak nem árt kellőképp betagozódni, a felküldött „hírekről” mindenképp beszámolni. A kormánynak nem kedves sajtó esetében pedig már nem is csak a lapokat, de egyenesen az újságírókat támadják. Kovács Zoltán kormányszóvivő például előbb a VS újságíróinak fizetése felől érdeklődött, majd a 24.hu beszámolója szerint nemrég a Soros-ösztöndíjáról kérdező Átlátszó-munkatárs végzettségét firtatta.

Ahogy a tulajdonosok, úgy az újságírók kitettsége is jól érzékelhető: a fő üzenet mintha az volna, hogy inkább óvakodj a véleménynyilvánítástól, és vidd akár a legszínvonaltalanabb bulvárt, jobban fogsz járni, mint azok, akik megpróbálnak mondani valamit. Pedig ahogy az olvasói kritika segíti az újságírót, az újságírói kritika pedig a közélet szereplőit, úgy a jobboldali kritika is elsősorban a jobboldali nyilvánosságnak tesz jót. A Századvég nemrég napvilágra került irataiból láthattuk, hogy valójában az intézet is jócskán bírált a háttérben: tehát a hatalom mégis csak igényli a józanabb hangokat. A nyilvánosság előtt pedig ez még inkább segíthet észlelni és korrigálni a hibákat, ahogy az olvasóknak is segít eligazodni az egyre összetettebb politikai viszonyok közepette. A további médiaszerzések helyett ezért a kormány jobban tenné, ha inkább örülne a megmaradt független sajtótermékek létének és tevékenységének.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:-)))))))))) volt? :-))))))))))

Az összes médiarabszolga azt hitte, hogy nyugdíjas állása van?

Nem értelek. Mindenki 2010-ben lett gerinctelen? :-)))))))))))))))))))))
Előtte egy sem volt:-)))))))))) ha-ha-ha

ez még szép is lenne ha nem lenne mindegyik ilyen szennylap egy sorosgyuri nagykövetség + legalább egy offshore érintettség a gyuribirodalommal

ennyit a "független" és "ellenzéki" médiumokról

LOL

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában