Lihegve torzít a liberális média

2016. július 12. 12:49

A Tienanmen téren egy épp tömegmészárlást végrehajtó kommunista diktatúra tankjai elé állt ki egy férfi. Ezen a fotón egy demokrácia rendfenntartói tessékelnek odébb egy nőt.

2016. július 12. 12:49
Stumpf András
Mandiner

baton_rouge.jpg

Szép, fekete nő áll egy szál magában, mint a szálfa, olyan egyenesen, miközben három rohamrendőr ront rá.

Ez a fotó járta be a netet tegnap, a Huffington Post képes volt például a Tienanmen téri híres jelenethez hasonlítani. (A HuffPostnak mondjuk van mit kompenzálnia fekete ügyben: nézzék csak meg, mennyi afroamerikai is dolgozik a szerkesztőségükben!) A 444 munkatársa ezt a cikket tette ki az ügyről: „Korszakos fotón rontanak a rohamrendőrök egy tüntető fekete nőnek”. Van bőr a képén.

De mi is történt a valóságban? Annyi, hogy fekete tüntetők elállták a rendőrök útját, azok meg mindenféle erőszakoskodás nélkül elvitték őket onnan. Az elszállítás előtti pillanatban kattant egyet a fényképezőgép. A kép tehát elvileg a valóságot mutatja, valójában viszont, főleg az interpretációkkal együtt: egyszerűen hazudik.

Vannak, akik a New York-i Szabadság-szoborhoz, mások szuperhőshöz hasonlítják a nőt. Akik a Tienanmen téri, tankok útját elálló emberhez hasonlítják, azokra már nincsenek is szavaink. Kevés, szegényes lenne a hazug propagandista, az elmebeteg is halkan puffog csak, mindegyikben van valami, de a tünetegyüttest nem lehet leírni egy szóval. A cselekményt igen. Hápézik. Vagy magyarul: négynégynégyel.

A Tienanmen téren egy épp tömegmészárlást végrehajtó kommunista diktatúra tankjai elé állt ki egy férfi.

Ezen a fotón egy demokrácia rendfenntartói tessékelnek odébb egy nőt.

Plankó mégsem erre hívja fel a figyelmet, noha maga is tisztában van vele, hiszen leírja: az amerikai esetben nem volt semmiféle erőszak. Mentegeti a hazugságot. Azaz dehogy mentegeti! Egyenesen dicsőíti!

„De az ilyen szimbolikus fotóknak éppen az a lényegük, hogy sokkal többet mondanak, mint a konkrét eset (ahogy a híres bicskei képen látható konkrét esetben sem történt erőszak, mégis sokat mondott a menekültválság kezeléséről).”

A bicskei esetben a migráns lerántott egy asszonyt és egy babát a sínek közé, a magyar rendőrök meg kihúzták őket onnan. A fotó úgy került a nemzetközi médiába, mintha a rendőrök lökték volna be őket a vonat elé. A fotó nem „sokat mondott a menekültválság kezeléséről”, hanem a valóság ellentétét mondta. Hazudott.

Egy konkrét politikai cél érdekében hazudott ordasat.

A 444 ars poeticája szerint tehát ez a média feladata.

Ha Plankó képéről nem sül most le a bőr, akkor valószínűleg: igen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HattoryHanzo
2017. július 15. 03:07
Bede egy irritáló fasz, de tud kurva jó cikkeket írni, lásd bármelyik utazási naplója, vagy a mai cikk.
Viator
2017. január 25. 17:59
Az ehhez a feka libához hasonló polgárjogista fontoskodók bátorságáról sokat elmond, hogy akkor "dacolnak hősiesen" a rendőrökkel, amikor ott van ezer újságíró és tudják, hogy a rendőr nem vághatja őket pofán.
haj rá
2016. december 02. 02:09
Büdös szukakloákán kiszart zsidaj, fizikai munkára lesz fogva az elletésed is ! Gáz lesz ! Benjamin H Freedman kongresszusi beszédét olvasd! Egy mondat két helyesírási hiba! Szenvedve döglődtök!Ajvé,Salome,Solomon!
haj rá
2016. december 02. 02:09
Büdös szukakloákán kiszart zsidaj, fizikai munkára lesz fogva az elletésed is ! Gáz lesz ! Benjamin H Freedman kongresszusi beszédét olvasd! Egy mondat két helyesírási hiba! Szenvedve döglődtök!Ajvé,Salome,Solomon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik