Rádiózás

A médiatanács 76 millió forinttal támogat 28 helyi rádiót

2016. július 20. 11:33

Összesen 76 millió forint támogatáshoz juttatott 28 helyi, körzeti és kisközösségi rádiót A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Emellett előkészítik három vidéki frekvencia megpályáztatását is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 76 millió forint támogatáshoz juttatott 28 helyi, körzeti és kisközösségi rádiót egy éven át, a rendszeresen jelentkező műsoraik finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei pályázatának második fordulójában –  közölte az NMHH szerdán az MTI-vel. 

A közlemény szerint hírműsor kategóriában 15 eredményes jelentkező volt: a fővárosiak közül a Jazzy Rádió, a Klasszik Rádió és a Klubrádió műsorait támogatja a médiatanács, a vidékiek közül a szolnoki Amadeus Rádió, a Bajai Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a szegedi Európa Rádió, a zalaegerszegi Egerszeg Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a kiskunsági Gong Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a kiskunfélegyházi Sirius Rádió, az egri Szent István Rádió és a székesfehérvári Táska Rádió, valamint a szintén a város körzetében működő Magyar Katolikus Rádió adója vált kedvezményezetté. 

A tematikus magazinműsorok kategóriájában három szolgáltatót támogattak: a budapesti Inforádiót, a pápai Mária Rádiót és a dunaújvárosi Rádió 24-et. 

Szolgáltató magazinműsorokra tíz rádió nyert támogatást: a szolnoki Amadeus Rádió, a gyöngyösi Dió Rádió, az Európa Rádió miskolci és debreceni adója, az egri FM 7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a pécsi Rádió 1, a Rádió Dabas, a kiskunmajsai Sirius Rádió és a törökszentmiklósi Szent István Rádió. 

1,6 milliárdos támogatás

A közlemény szerint a médiatanács 2011 óta ebben a pályázati típusban 567 esetben, több mint 1,6 milliárd forinttal támogatta a helyi, körzeti és kisközösségi rádiók műsorainak gyártását annak érdekében, hogy a hallgatók számára megkönnyítse a tájékozódást a helyi közéleti és kulturális ügyekben. 

Az idei pályázat következő fordulójára augusztus 22-től szeptember 22-ig lehet jelentkezni az elektronikus pályázati rendszeren keresztül – tették hozzá.

A testület azt is közölte: három, jövőre lejáró vidéki rádiós médiaszolgáltatási jogosultság frekvenciatervének kidolgozására kérte fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalát.

Frekvenciatervek

Mint írták, a médiatanács az egyes vidéki településeken működő rádiózási lehetőségek folytatása érdekében felkérte az NMHH hivatalát, hogy dolgozzon ki frekvenciaterveket a jelenleg a Helikon Rádió használatában álló Keszthely 99,4 MHz és Nagykanizsa 95,6 MHz, valamint a jelenleg a Best FM Hajdúnánás rádió által üzemeltetett Hajdúnánás 93,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekre. 

Ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultsága ugyanis 2017 júliusában lejár, a tanács a döntésével pedig már most megkezdi a felkészülést a jövőbeni pályáztatásra.

A médiatanács döntött arról is, hogy a Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüli jelentkező Megafon Rádió Kft.-t hirdeti nyertesnek. A helyi kereskedelmi rádiót Megafon néven tervezi üzemeltetni a pályázó, a szerződést a döntés kézhezvételétől számított 45 napon belül kötheti meg a hatósággal. 

Szeptember 7-ig lehet pályázni

A testület emellett a pályázati ajánlat alaki érvényességi vizsgálata után nyilvántartásba vette a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi frekvencia pályázatára jelentkező Fehérvár Rádió Kft.-t.

A médiatanács véglegesítette a Baja 89,8 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívást és csütörtökön a honlapján közzéteszi. A 36 ezer embert elérő lehetőségre a pályázati ajánlatokat szeptember 7-én lehet majd benyújtani.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/23560