Twitter

Rasszista támadás miatt tiltott ki felhasználókat a Twitter

2016. július 20. 09:56

Az új Szellemirtók színésznőjét érő rasszista támadások miatt több fiókot is felfüggesztett a Twitter. Köztük van a népszerű Breitbart-szerző, Milo Yiannopoulos fiókja is, aki azonban elmondása szerint nem is írt sértő kommentet. A Twitter közleményt adott ki, amelyben arról írtak: egyetértenek azokkal a kritikákkal, melyek szerint nem lépnek fel hatékonyan a hasonló zaklatás ellen.

Több fiókot is végleg felfüggesztett a Twitter, miután az új Szellemirtók-mozi színésznője, Leslie Jones bejelentette: rasszista támadások miatt felfüggeszti Twitter-fiókját – írja a Reuters. „Könnynek között és szomorú szívvel hagyom itt a Twittert. Mindezt azért kapom, mert csináltam egy filmet. Utálhatjátok a filmet, de az a szar amit ma kaptam… nincs rendben” – írta. „A ti Szellemirtótok nem az első, amiben majom van” – írta például egy felhasználó.

A Twitter közleményében kiemelte: sokan azt gondolják, hogy nem lépnek fel kellőképpen hatékonyan az ilyen támadások ellen, és ezzel egyet is értenek. „Továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy megerősítsük a zaklatást felismerő és szankcionáló eszközeinket, hogy még akkor tudjunk lépni, mikor a visszaélés történik” – írták.

A Breitbart szerzőjét is kitiltották

A felfüggesztett felhasználók között van a Breitbart cikke szerint az oldal szerzője, az alt-right egyik ismert alakja, Milo Yiannopoulos is, akinek fiókját éppen azelőtt függesztették fel, hogy elkezdődött volna az általa szervezett „Melegek Trumpért” című buli a republikánus elnökjelölő gyűlésen. Yiannopoulos korábban azt tweetelte, hogy Jones csak játssza az áldozatot, mert nem tudja elfogadni, hogy az őket kritizálóknak nem tetszik a film. Jones ezért és az ezt követő tweetjeiért jelentette őt a Twitternél.

A Breitbart szerint Yiannopoulos nem írt raszsita kommentet, a Reuters viszont azt írja, hogy a Breitbart szerzője vezette a támadást a színésznő ellen. Yiannopoulos értékelése szerint fiókja „gyáva betiltásával” a Twitter csak azt bizonyította, hogy biztonságos terep a „muszlim terroristáknak és a Black Lives Matter szélsőségeseinek”, de no-go zóna a konzervatívoknak. Szerinte az is furcsa, hogy olyan trollok támadásai miatt tették őt is felelőssé, akikhez semmi köze; a cég pedig azzal azt üzente, hogy a szólásszabadság híveit nem látják szívesen az oldalon.

A Breitbart egyébként arra is rámutatott, hogy az oldalnak például nem volt problémája Jones egy 2015-ös tweetjével, amelyben azt írta: „Lord have mercy… white people shit”, amit úgy is lehet érteni, hogy „Uram kegyelmezz… szarok a fehér emberek”, de úgy is, hogy „Uram kegyelmezz… fehér emberek hülyesége”.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/23556