Böhmermann-ügy: az ügyészség megszüntette az eljárást

2016. október 4. 18:36
Megszüntették a büntetőeljárást Jan Böhmermann humorista ellen, aki a német közszolgálati tévé egyik szatirikus műsorában Recep Tayyip Erdoğan török elnökről szóló gúnyverset olvasott fel. Németországban külön tényállás van a felségsértésre, vagyis külföldi államok képviselőinek megsértésére. Az eljárást azért szüntették meg, mert nem biztos, hogy egyáltalán sértésnek lehet tekinteni a verset.

Németországban kedden megszüntették a ZDF országos köztelevízió egy szatirikus műsorának vezetője ellen a török államfő sértegetésének gyanújával miatt indított büntetőeljárást. A mainzi ügyészség közleménye szerint a Jan Böhmermann elleni eljárást vádemelés nélkül zárják le, mert nem lehet a szükséges bizonyossággal megállapítani, hogy büntetendő cselekmény történt.

Jan Böhmermann humorista ellen azért indult eljárás, mert a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának egy márciusi adásában felolvasta egy gúnyversét, amelyben válogatott durvaságokkal illette Recep Tayyip Erdoğan török államfőt. Böhmermann trágár verse nagyjából arról szól, szó szerinti fordításban, hogy a török elnök kislányokat ver, miközben gumimaszkot visel, legszívesebben kecskéket baszik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és Erdoğan egy elnök, kis pöccsel.

Alkotásáról később elmondta, az volt a szándéka, hogy kitapasztalja, hol húzódik a politikai szatíra jogi határa Németországban. A verset egyben válasznak szánta arra, hogy a török kormány kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdoğant gúnyoló dalát.

Az ankarai vezetés tiltakozott a vers miatt, és a berlini török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a német külügyminisztériumhoz, a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérve a műsorvezető felelősségre vonását. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi intézmények és képviselőik megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak német kormányzati felhatalmazással léphet működésbe.

A XIX. századból származó jogszabály értelmében akár három év szabadságvesztés is kiszabható. A berlini vezetés eleget tett a kérésnek. Angela Merkel kancellár a döntést bejelentő áprilisi nyilatkozatában kiemelte: a felhatalmazás az eljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány eleve bűnösnek tartja Jan Böhmermannt, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság és a művészet szabadságának határa. Egyben közölte, hogy a kormány kezdeményezi a vonatkozó paragrafus visszavonását.

Az ügy a kormány döntése nyomán került a mainzi ügyészséghez, amely keddi közleményében kiemelte: kérdéses, hogy Jan Böhmermann valóban sértegetni akarta-e a török államfőt, és az sem biztos, hogy egyáltalán sértésnek lehet-e tekinteni a verset. Hozzátették: egy karikatúra vagy szatirikus szöveg nem tekinthető sértésnek, ha az emberi gyengeség karikírozása, kifigurázása nélkülözi az illető személy emberi méltóságát komolyan vehető módon, szándékosan sértő gyalázkodást.

Recep Tayyip Erdoğan polgári jogi eljárást is indított Jan Böhmermann ellen, a per november elején kezdődik egy hamburgi bíróságon.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vicc ez az egész. A híres német demokrácia, meg szólásszabadság, ahol a sötét sikátorokban lapuló fasisztáktól meg felségsértőktől félnek a legjobban.

Egyébként ja, cseppet sem sértő.

"Böhmermann trágár verse nagyjából arról szól, szó szerinti fordításban, hogy a török elnök kislányokat ver, miközben gumimaszkot visel, legszívesebben kecskéket baszik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és Erdoğan egy elnök, kis pöccsel."

Nekem a képmutatás az, ami nem tetszik. Ez a vers igenis sértő, én igenis, nehogy már egy ilyen ne férjen bele a szólásszabadságba Európában!

Igen, egyébként ízléstelen ez a vers, de ez az egész a Charlie Hebdo ízléstelen karikatúrái után visszás dolog. Lemészárolt emberekkel szabad viccelődni, Erdogan pöcsének méretével nem, mert akkor beperelnek _felségsértésért_?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés