A szolidaritásról és a sajtó sokszínűségéről

2016. október 8. 12:17

Mandiner
Mandiner

Ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat a Népszabadság munkatársaival. Továbbra is hiszünk a magyar sajtó Alaptörvényben rögzített szabadságában és sokszínűségében.

„IX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

Így szól Magyarország 2011-ben elfogadott Alaptörvénye. Úgy véljük, ez annak az alapnak a része, amire egy normálisan működő demokrácia építkezni tud.

A sajtó sokszínűsége mindannyiunk számára fontos: annak hiányában torzul a nyilvánosság, nem jut szóhoz a valóságban nagyon is sokszínű magyar társadalom és annak megannyi területe – a sokszínűség bármi okból történő csorbulásával a magyar demokrácia is csorbul.

Tudjuk és látjuk: a magyar médiapiac nehéz helyzetben van: a nemzetközi média-modellválságtól kezdve a rapid technológiai változásokon át a magyar gazdasági, reklámpiaci és politikai helyzetig számos tényező rontja a magyar médiumok helyzetét. Mindenki küzd a fennmaradásért és működésért.

A Népszabadság az elődlap Szabad Nép 1942 megalapításától kezdve rendkívül hosszú utat járt be, a sötét időszakoktól a kádári, állampárti évtizedeken át a rendszerváltás körüli és utáni, demokratikus baloldali-liberális nézeteket felvállaló új korszakig. Egykori olvasottsága és befolyása a múlté – ez azonban nem jelenti azt, hogy a lapban ne jelennének meg értékes, tartalmas, időtálló írások, bármi is az újság világnézete.

A Népszabadságot szerkesztő kollégák helyzete hasonló minden magyar újságíróéhoz, aki manapság ezen a pályán dolgozik. Ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat a Népszabadság munkatársaival.

Továbbra is hiszünk a magyar sajtó Alaptörvényben rögzített szabadságában és sokszínűségében.

2016. október 8.

A Mandiner szerkesztősége

Rajcsányi Gellért

Stumpf András

Bakó Bea

Szászi Áron

Pintér Bence

Kiss Brigi

Bukovics Martin

Partos Bence

Terján Nóra

Meszleny Zita

Bödők Gergely

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/25416