Nyereséges volt a Népszabadság

2016. október 8. 16:22
Habár a kiadó Mediaworks gazdasági okokkal indokolta a lap felfüggesztését, a tavalyi évet 134 millió forintos nyereséggel zárta a Népszabadság. Korábban arról írtak, hogy az osztrák tulajdonostól, aki Spéder Zoltán embere lehet, kormányközeli érdekeltségbe kerülhet a kiadó. Egyelőre még nem tudni részleteket a feltételezett tulajdonosváltásról.

A Mediaworks azzal indokolta a Népszabadság felfüggesztését, hogy a lap 5 milliárd forint veszteséget halmozott fel 2007 óta, ugyanakkor tavaly már nyereséges volt az újság: 134 millió forintos eredménnyel zárta az évet – írta meg az Index.

A lap korábban valóban veszteséges volt, de miután 2013-ban az MSZP pártalapítvány és a svájci Ringier kiadó eladta a lapot az osztrák Heinrich Pecina nevéhez köthető Vienna Capital Partners-nek, az újság és a kiadója jobban kezdett teljesíteni. Pecina-t a 444 szerint a médiapiacon Spéder Zoltán embereként tartották számon.

Spéder Zoltántól került Mészáros Lőrinchez a lap?

A Népszabadság megvásárlásáról már augusztus óta találgatnak. Ekkor kezdte felvásárolni ugyanis a Mediaworks a Pannon Lapok Társaságát, ezzel óriási médiabirodalmat létrehozva. Felmerültek olyan hírek, miszerint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc akarta megszerezni a Népszabadságot kiadó  Mediaworksöt, de a Szíjj Lászlóhoz köthető Duna Aszfalt és a brókerbotrány során elhíresült Buda Cash ernyőcégét, az Opimus Press Zrt-t is a lehetséges vevők között említették.

Az Index népszabadságos forrásokra hivatkozva azt írja, Kubatov Gábor már augusztusban azt mondta, hogy megszerezték a lapot. A portál szerint több fideszes politikus is ezt terjesztette, csak a kvótanépszavazást után akarták a tulajdonoscserét elintézni.

Ha volt is tulajdonosváltás, az még nem látszik a cégjegyzékben. A  Mediaworks az osztrák nyilvántartás szerint egyelőre még a Vienna Capital Partners tulajdonában áll. 

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem értelek.. miért ne lehetne nyereséges attól, hogy kevesen olvassák?

amúgy meg majdnem annyian olvasták mint a nemzeti sportot, és többen, mint bármely más (nem bulvár) napilapot.

Ezt az 1956-ban indított, rosszhírű lapot 1989-ban fel kellet volna számolni, vagy legalább az európai színvonalhoz igazítani. Mediaworks olyan profilváltásra törekszik, értelemszerűen, amely növeli a bevételt. Csak emlékeztetőül: 1995-ben még 270000, 2008-ban 115000 most 35000 a futó példányszám. Ki akar ilyen napilapban hirdetni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés