Iszonyatos hazugság, hogy piaci alapon zárták be a Népszabadságot

2016. október 10. 7:44

Jámbor András
Kettős Mérce
A normalitásnak azt a torzulását, amely szerint rendben való dolog a mi adófizetői forintunkból lopott pénzből felvásárolni a politikai ellenfél lapját, hogy kicsináljuk, minden ép ésszel gondolkozó embernek el kellene utasítania.

„Ha tényleg piaci folyamat állna a Népszabi beszántása mögött, miért vett volna a veszteség kezelése helyett óriási lapcsomagot, a Pannon Lapokat a Mediaworks?

Másfél év után  ennyi ideje van a Népszabadság a Mediaworks tulajdonában  bezárni egy ilyen patinás lapot, mindenfajta rekonszolidáció kísérlete nélkül, mennyire tűnik gazdaságilag racionális döntésnek?

A dupla csavar a sztoriban pedig az, hogy mind a megyei lapokra, mind a Népszabadságra volt vevő, aki továbbvitte volna a lapokat, a Fidesz érdekkörein kívül, de legalábbis nem közvetlen Fidesz-irányítás alatt  ők azonban nem vehették meg ezeket.

Tehát a »piaci szempontok« emlegetése teljességgel hazugság a Népszabadság bezárása kapcsán.

A normalitásnak azt a torzulását pedig, amely szerint rendben való dolog a mi adófizetői forintunkból lopott pénzből felvásárolni a politikai ellenfél lapját, hogy kicsináljuk, minden ép ésszel gondolkozó embernek el kellene utasítania. Két külön dolog, hogy valamit meg tud-e csinálni a Fidesz, és hogy ez tisztességes, normális-e. Sajnos ezt most meg tudta csinálni a Fidesz, de más politikai vélemények elhallgattatása, emberek munkahelyének, életének tönkretétele nem normális. Ezt jó, ha észben tartjuk, és nem dőlünk be a csábításnak, hogy a hatalom undorító lépéseit normálisként fogadjuk el.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 169 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért nem piaci alapon intézkedett a tulajdonos?

Népszabadság Zrt. a korábbi évek bukói után 2015-ben már nyereséges volt, 134 milliós mérleg szerinti eredménnyel zárt. A Mediaworks egésze pedig 456 milliót hozott a konyhára. A 2013-as tulajváltás óta pedig jelentősen javult a lap eredménye, ahogy az egész csoporté is. – írja az Index.
http://index.hu/belfold/2016/1..

Ezzel szemben a 24.hu a következőket közli:

A Népszabadságot, a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot, a Manager Magazint kiadó Mediaworks 16,3 milliárd forint árbevételre tett szert, szemben a 2014-es 5,7 milliárdos árbevétellel. A növekedésben azonban szerepe volt annak, hogy a társaság egy cégbe vonta össze a korábbi leányvállalatait. Adózott eredményük 95,6 millió forint lett, szemben az előző évi 359 milliós veszteséggel. A mérleg szerinti eredmény 31 millió lett 2015-ben, szemben a korábbi mínusz 304 millióval.
http://24.hu/media/2016/06/07/..

Figyelembe véve a két írást, az látszik, hogy a Népszabadság kiadás 134 milliós nyereséget hozott, a Népszabadság, a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, a Manager Magazin együttesen 95,6 millió adózott eredményt hozott. Ebből arra lehet következtetni, hogy csak a Népszabadság lenne nyereséges és a többi lap veszteséges. Ezt azonban kizártnak tartom, melyet a tulajdonos közleménye is alátámasztja.

„A jelenleg tervezett évi 25 milliárd forint forgalmával és közel 1.150 munkavállalójával a Mediaworks és a PLT tizenkét megyében (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Fejér, Vas, Veszprém és Zala) rendelkezik regionális sajtókiadvánnyal. A regionális sajtótermékek a társaság legnagyobb bevételi forrását adják, 50%-ot meghaladó részesedéssel. A Mediaworks-PLT csoport által értékesített napilapok kb. 75%-a regionális napilap. Ezen felül a cégcsoport országos napilapokat és magazinokat is megjelentet. „
http://nol.hu/

Mindezek figyelembevételével feltételezhető, hogy a Népszabadság lapkiadás 2015-ben is veszteséges volt.

Így jogos a tulajdonos igénye, hogy Murányiék dolgozzanak ki olyan üzleti tervet, amely biztosítja hosszú távon a lap nyereséges fenntartását. A mai hírek szerint tegnap történt megegyezés. Erről Murányi András a következőket mondta:
16:52 - Murányi fél öt körül visszatért, láthatóan ideges és feszült volt, nem csoda: bejelentette, hogy a tárgyalások sikertelenek voltak.
- Egy hosszú tárgyalássorozat után a tulajdonos egyetért az iránnyal, de szeretné ezt megállapodásba foglalni és jogi hátteret adni ennek a megállapodásnak, és addig nem szeretné, ha a Népszabadság továbbra is megjelenne, illetve az online felület működne. Mivel alapvetésünk volt, hogy a Népszabadság továbbra is minden platformon működjön, én ezt úgy értelmeztem, hogy nem pénzügyi döntés született, szóval az egyetlen dolog, amiről ezután tárgyalni tudunk a tulajdonossal és a menedzsmenttel, az, hogy a Népszabadság eladását biztosítsa - magyarázta kimerült arccal a főszerkesztő. Reméli, a nyilatkozatot minél hamarabb elkészítik, és ebben minden olyan feltétel belefoglaltatik, ami mentén a lapot el lehet adni. Elmondja: dolgozni kell azon, hogy a fogadókészség meglegyen, tehát a Népszabadságnak legyen gazdája.
http://www.blikk.hu/aktualis/b..

Ebből azt tudom kiolvasni, hogy nem tudtak olyan üzleti tervet letenni a tulajdonos elé, amely biztosítaná a nyereséges lapkiadást és változtatni sem akarnak a szerkezeten, mindent a korábbi szisztéma szerint folytatnák.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2016. október 10. 23:13

1. Az MSZP a legfontosabb politikaiszócsövét ELADTA. Ha eladta és nem finanszírozta tovább (veszteségeit, nyereségeit) akkor nincs beleszólása tovább a lap sorsára.

2. Ha piaci alapon működik az újság, akkor meghatározó sorsára annak nyereséfessége. Ebben meghatározó a lap tartalma, amely a szerkesztőség felelőssége. Ha ennyi időn keresztül veszteséges a lap és nem tettek semmit, akkor az elöbb utóbb nyilvánvalóan bekövetkező tulajdonosi intézkedésért nem más a felelős.

3. Nem nagyon tetszik, hogy ilyen sajtó konglomerátumok jönnek létre (ráadásul idegen kézben). A mesével ellentétben a tulajdoos meghatározó. Jobban szeretném, ha az újságok szellemisége külön külön mérettetnének meg az olvasóközönség által. Ez határozottan tisztább viszonyokat eredményezne.

Valóban nem számít az üzletvitel?

A Brit Mediának csak vesztesége keletkezett
A mostanában nagy erőkkel terjeszkedő, a 168 órát felvásárló és a Klubrádióban is egyre nagyobb tulajdonrésszel jelenlévő, sőt a hírek szerint további terjeszkedési tervekkel rendelkező Brit Media eredménykimutatása szerint árbevételük nem volt 2015-ben, csak költségük, így 5,1 millió forint veszteséggel zárták az évet. Leányvállalatuknál, a 168 órát kiadó Telegráfnál az árbevétel 428 millióról 417 millióra változott, adózás előtti eredményük mínusz 23 millió lett, míg 2014-ben 24 millió volt a mínusz. A Klubrádiónál egyébként 102,7 millió forint árbevételre tettek szert a beszámoló szerint, ami csökkenést jelent a korábbi 151 millióhoz képest. A rádió – ahol egyelőre egyéb ként még Arató András van többségben – 98 millió forintos veszteséget mutatott ki, ami több mint kétszerese a korábbi év 44 millió forintos mínusznak.

Ezzel szemben:

1,3 milliárd osztalék a Bors kiadójánál
A Bors című lapot is megjelentető Lapcomnál az árbevétel gyakorlatilag stagnált: 9,6 milliárdról 9,5 milliárdra változott 2015-re, adózott eredményük 1,3 milliárd forintot tett ki, amit a tulajdonos, a Kajmán-szigetekre bejegyzett Radio Bridge Media Holdings Ltd. egy az egyben fel is vett osztalékként, így a mérleg szerinti eredmény 0 lett.
Forrás: http://24.hu/media/2016/06/07/..

Egyébként érdemes elolvasni a 24.hu írását, még akkor is, ha a „tálalás” a számokból levonható következtetést megkísérli elmosni.

"A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint.

Fogalmam sincs, mit fogunk csinálni”

– fogalmazott Hargitai Miklós. Kitért arra is, hogy a lap munkatársainak 2008 óta nem emelték a fizetését, viszont 2010 óta kétszer is csökkentették."

Ebből is látszik, hogy a tulaj már próbálta a veszteségeit csökkenteni, a probléma nem újkeletű.
nem kéne valótlanságokat írni a ballib médiának.

Elemző cikket közölt a Magyar Narancs a Népszabadság kálváriájáról, amelyben kinyilvánította, hogy Fidesznek nem lehet köze a Népszabadság megjelenésének felfüggesztéséhez, ezzel szemben az MSZP alapítványa pénzéhes módon eladta a lapot az osztrák tulajdonosnak.
Az aránylag korrekt , de utólag "vörös farokkal" ellátott, megcsonkított cikk eltűnt a Magyar Narancs címlapjáról, de maradt más cikkekben az epehányás, melyben önfeledten orbánoznak.

http://magyarnarancs.hu/belpol..

„Ha tényleg piaci folyamat állna a Népszabi beszántása mögött, miért vett volna a veszteség kezelése helyett óriási lapcsomagot, a Pannon Lapokat a Mediaworks?"

Azért, mert a megyei lapok nyereséget termelnek a Népszabadság meg veszteséget.

"A jelenleg tervezett évi 25 milliárd forint forgalmával és közel 1.150 munkavállalójával a Mediaworks és a PLT tizenkét megyében (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Fejér, Vas, Veszprém és Zala) rendelkezik regionális sajtókiadvánnyal. A regionális sajtótermékek a társaság legnagyobb bevételi forrását adják, 50%-ot meghaladó részesedéssel. A Mediaworks-PLT csoport által értékesített napilapok kb. 75%-a regionális napilap. Ezen felül a cégcsoport országos napilapokat és magazinokat is megjelentet."


Ha pedig a baloldal meg akarja tartani a politikai szócsövét, akkor vásárolja meg a lapot és finanszírozza.

PS:

4. Tovább a lenini úton.

Úgy látom, a mai napra rendelt Szabad Nép félóra is megvolt, a gonosz reakciós hatalom elítélésével.

"Ha a legnagyobb példányszámban eladott politikai napilap nem nyereséges akkor mi lehet a többinél?"

LOL

A Népszabadság példányszáma nem több, mint egy nagyobb régióban a megyei lap példányszáma.
Jelenleg alig több 40 ezernél.

Na ja! "Teljes tévedés." Nálad.

Minden vállalkozás profitérdekelt. Ha nincs kereslet csökkentik a termelést, szolgáltatást.
Amennyiben éveken keresztül veszteséget termel, akkor megszüntetik.

Ez van a Népszabadságnál is. Amíg a megyei lapok nyereségesek, a Népszabadság veszteséges. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a Népszabadság helyére a megyei lapok lépnek. Ez az üzleti érdek és nem az, hogy egy szolgáltatás felélje a befektető vagyonát. Ha nem így lenne az MSZP sem adta volna el a tulajdonrészét.

A szerkesztők, újságírók, az MSZP pedig ha meg akarja tartani, mert szükségük van rá, vegyék meg és üzemeltessék.

" bezárni egy ilyen patinás lapot,"

Mert ötmilliárd tartozása van.
Éppen ideje volt kidobni a francba!

Maga meg hol volt korábban?

Nyilván ha valamit leállítanak akkor nincs termelés, szolgáltatás. Ebből pedig az következik, hogy a leállítás előtt volt annyi amennyit írtam.

Önt sem az eszéért fizetik, mint ahogy Zokni barátját sem.

"Idefigyeljen maga szerencsétlen, agymosott idióta: "

Önnek nem kell kétségbeesnie. Az ön agyát senki nem mossa ki, mert ami nincs azt nem lehet kimosni.

A ballib média és a népszabó dolgozói megvádolták a kiadót, hogy népszabót nem gazdasági érdekek alapján csukja be, hanem a kormány, pontosabban OV utasítására cselekszik.
Ezt szánják tárgyalási alapnak?
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a ballib média árt a népszabó tárgyalási pozícióinak.

Jajj, csajók nem gondolod, hogy azért a mocsokért fizetnének! Megnézik ingyé a neten.

"„Ha tényleg piaci folyamat állna a Népszabi beszántása mögött, miért vett volna a veszteség kezelése helyett óriási lapcsomagot, a Pannon Lapokat a Mediaworks?"

Mert így olcsóbban hozzájut. Ezután szétszedi részekre, a veszteséget termelő részeket meg bezárja. Klasszikus felvásárlási-racionalizálási módszer.

Ehhez képest a rendkívül veszteséges Népszabadságot, a harcos antikommunista Bayer Zsolt egykori munkahelyét meg akarták venni az ott dolgozók 1 Euróért, de a tulajdonos képviselője hirtelen megbetegedett így nem tudtak tárgyalni.

Ha veszteséges az újság, a tulajdonos miért nem akar megszabadulni tőle?
Ebből mit tudsz kiolvasni??

Nem gondolod, hogy "légy van a levesben"??

Védje meg Népszabadságot a Béke Világtanács, de az 1 Euró az 5 Mrd veszteség ellenében szerintem nem rossz üzlet.
Amúgy már miért kéne az adófizetőknek kifizetnie ezt az adósságot?

Az eltapsolt milliárdokat meg inkább hagyjuk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés