Állapotok a médiapuccs után

2016. október 10. 12:40

Tamás Gáspár Miklós
HVG
Minél kevesebb újság, annál rosszabb a népnek. De éppen ennek a banalitásnak a be nem látása miatt ilyen lagymatag az „ellenállás”.

„Márpedig a sajtószabadság nem pusztán a polgárság (jó, legyen nektek »középosztály«, ha már a burzsoázia egyszerű megemlítése is botrány Budapesten, nem beszélve a »munkás« szóról, amely hahotát vált ki közöttetek) érdeke meg a facebookozó »értelmiségé«, pupákok, hanem a köznépé, amely szabad sajtó híján még annyira se tudja érvényesíteni az érdekeit, mint eddig – és eddig is alig tudta, még szimbolikusan is csak elvétve. Minél kevesebb újság, annál rosszabb a népnek.

De éppen ennek a banalitásnak a be nem látása miatt ilyen lagymatag az »ellenállás«.

A demokrácia szelleme az egyenlőség szelleme. A médiapuccs utáni vartyogásból pedig az tűnik ki, hogy itt az információs monopólium egyik szegmentumát birtokló kiváltságos csoport magánügyéről van szó.

No meg persze »ellenzéki« médiákról, amelyek harsányan gyűlölik az Orbán-kormányt (miközben egyre inkább úgy gondolkodnak, mint az »akinek semmije sincs, az annyit is ér« nagyszerű világszemléletét szorgos elméleti munkával megteremtő szélsőjobboldali államférfiak). Ezek a médiák a Matolcsyak és Rogánok kétes ügyeiről szóló, a cselédlépcsőről származó pletykákat állítják fölvilágosító munkásságuk, ööö, gyújtópontjába. Mintha ez lenne a fontos.

Ahogy bátrabban fogalmazó időkben (haha, az Imrédy-kormány idején) mondta Illyés Gyula: »leköpöm őket, mielőtt meghalok értük«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

TGM-ből remek komisszár lett volna anno a Szovjetunióban.

"A demokrácia szelleme az egyenlőség szelleme."

A kapitalizmusé meg az, hogy ha egy termék veszteséges, és a TULAJ úgy dönt, hogy beszünteti, akkor az a termék eltűnik a szent PIACRÓL.

Lehet persze ajvékolni állami szubvencióról, meg gyalázni a kormányt, amiért nem ment meg egy olyan "értéket", mint a Népszabi, csak kissé hiteltelen a "láthatatlan kéz" prófétáitól.

Bár, ha én lennék a kormány, megfontolnám a "megmentésüket". Egyrészt úri gesztusból. Másrészt azért, hogy megnézzem: a rezsim mocskos pénze mégis tud-e jó lenni. Harmadrészt, hogy utána lehessen erre hivatkozni, hogy tudniillik csak jó az az átkozott kormányzati beavatkozás olykor...

Különben azt nem is értem, hogy miért nincs egy baloldali mágnás, egy ottani Simicska vagy Széles Gábor, aki a hóna alá nyúlna a régi pártlapnak...

TGM-nél nincs gond a "médiák" szóval, mert nála van egy kívül lévő média és van a fején belül egy másik média. Ez pedig már kettő, így nyelvtanilag is megfelel a médiák szó.

"Különben azt nem is értem, hogy miért nincs egy baloldali mágnás, egy ottani Simicska vagy Széles Gábor, aki a hóna alá nyúlna a régi pártlapnak..."

Mert meglevőket sem érdemes eltartani. A balodal, mint politikai brand leszállóágban van. A Jobbikba és a mögötti médiába még talán érdemes invesztálni, Simicska ezt teszi, de a baloldal mikor hozza vissza a befektetett pénzt?

Hát szerintem meg elcseszett egy szó ez. Aki ezt a média - médiák - médium - médiumok kavarást kitalálta, az megérdemelne egy verést.

Viszont ebben a műfajban meg nagy a konkurencia. Én persze az online média ebben vezető.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés