Cinikus játék

2016. október 11. 21:32

A szerk.
Transindex
Az, ahogy a Mediaworks Hungary Zrt. a Népszabadság-ügyet kezelte, egyértelművé teszi, hogy itt olyan hóhér végzi a munkáját, akinek annyi bátorsága sincs, hogy szembenézzen áldozatával.

A Népszabadság primitív megszüntetése kapcsán azt tapasztaltuk, hogy a magas integritású konzervatív értelmiségiek is felteszik maguknak azt a kérdést, hogy mire volt jó ez az egész. Ha a Népszabadság szerkesztőségének agresszív kipenderítése hozott jót, akkor az az, hogy egyféle ideológiákon túli intellektuális szolidaritás lehetőségét nyitotta meg a magyar értelmiségiek között. És ez a legjobb, ami a magyarországi és erdélyi magyar társadalommal történhet. Fontos azonban, hogy az értelmiség szolidaritása minden irányban működjön. 

Nem vonjuk kétségbe egy magánvállalkozás jogát, hogy gazdasági megfontolásból akár egy lap megszüntetése vagy egy szerkesztőség tagjainak elbocsátása mellett döntsön. Azonban itt és most nem erről van szó. Az, ahogy a Mediaworks Hungary Zrt. a Népszabadság-ügyet kezelte, egyértelművé teszi, hogy itt olyan hóhér végzi a munkáját, akinek annyi bátorsága sincs, hogy szembenézzen áldozatával. 

Ahogy a lap munkatársait kizárták, a nyomtatott kiadást megszüntették, illetve az online tartalmakat elérhetetlenné tették, az azonnali elhallgattatást szolgálja, és súlyosan áthágja azt, amit közvetlenül sajtószabadságnak, közvetve demokráciának hívunk. Ezért a Transindex csapat kötelességének érzi jelezni, hogy a Népszabadság kiiktatása cinikus játék, és szolidaritást vállalunk a Népszabadság újságíróival.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tetszenek tenni, mintha ilyen eljárás most fordulna elő először. Mintha nem láttunk volna ilyet számolatlanul a rendszerváltozás óta. Ezt a kultúrát, amelyben a kivégző nem néz a kivégzett szemébe, a nyugati "fejlett" kapitalizmus, a globális tőke hozta el hozzánk. Így bánnak az egész világgal. Összeülnek titokban és döntenek politikusok megvásárlásáról és ejtéséről, népek, országok sorsáról. Soha nem néznek a szemünkbe. Min csodálkoztok gyerekek? Őket szolgáljátok.

Hány napig tartják még felszínen ezt a "tragédiát"?
Unalmas.
Három mondattal el lehet intézni, de két szóval is.
Magy adósság.

A kérdés jogos: mire jó ez az egész? Hát például a következőkre:
- A lassan senki által nem olvasott Népszabadság témává, "áldozattá" válik, lehetőséget teremtve a "szolidaritás" kifejezésére, és mindenekelőtt a kormány elleni támadásra egy TULAJDONOSI DÖNTÉS miatt.

Szerintem a cinizmus az, hogy egy lap, amely a legutóbbi időkig MSZP tulajdonban volt, "függetlenként", "szellemi origóként" határozza meg magát.

Szerintem a cinizmus az, hogy azok, akik egy egypártrendszeri sajtóorgánumot szolgáltak elvtelenül, valamint később egyfolytában a piac szentségéről papoltak (önmagában is figyelemre méltó fordulat...), most szolidaritást várnak a PIAC és a TULAJDONOS döntése miatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában