Kinyomtatják valaha újra a Népszabadságot?

2016. október 12. 10:01
„Ez egy gyáva puccs, amit politikai döntés motivált! Felfoghatatlan és méltatlan, ami történt” – fakadt ki Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese az ELTE keddi rendezvényén, amelyet a napilap sorsáról rendeztek. Tamás Ervin, korábbi kollégája úgy érzi: „most látszik, hogy a Népszabadság több mint aminek hittük. Nem lehet lábvizes medencét csinálni belőle. Ezért döntöttek úgy, inkább leeresztik a vizet”. Tudósításunk.

„Nem egy propeller miatt” szüntették be a Népszabadság megjelentetését. Az elmúlt időkben „atombiztos beszállítói” voltunk a nyilvánosságnak, ezek a szállítmányok pedig fájtak a hatalomnak – fejtegette Pető Péter, az utolsó impresszum szerinti főszerkesztő-helyettes a lap felfüggesztésének okát szerdán az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének telt házas rendezvényén. Ezután úgymond háláját fejezte ki a Fidesznek az közelmúltban megjelent anyagokért. Ugyanis ez a mértékű beszállítás „a kormány nélkül nem sikerült volna”.

Rogán Antal és Matolcsy György ügye, a rendszer két nagy oszlopának megrendítése kiverte a biztosítékot a kormánynál – vélekedett Tamás Ervin, a rendezvény másik meghívottja, a lap korábbi főszerkesztő-helyettese és egyik legismertebb arca is. Szerinte a döntés „rapid és irracionális volt”.

„Péntek este 11-ig a szerkesztőségben voltam. Babzsákokat matricáztam a költözés miatt” – vázolta a döntés váratlanságát Pető. Tamás is telefonon értesült a hírről. „Az íráson kívüli tehetetlenséget éreztem. Leültem, és fel nem állva megírtam a Népszavában megjelent cikkemet” – idézte fel a számára sokkoló estét.

Ki a felelős?

A rossz hír érkezése után a két vezető szerkesztő szerint mindenki azon volt, hogy hétfőn az újságosoknál legyen a Népszabadság. Hiszen „egy napilap addig él, amíg megjelenik.” Ám hétfőn – a fennállása óta először – hiába keresték az olvasók a standokon és a postaládákban.

„Ez egy gyáva puccs, amit politikai döntés motivált! Felfoghatatlan és méltatlan, ami történt” – fakadt ki Pető. A felfüggesztést nem lehet csak a lap veszteségességére fogni – állítja Tamás Ervin is. A volt főszerkesztő elismerte: már a kétezres évek elején látszott, a csökkenő nyereség miatt a Népszabadság ebben a formájában nem maradhat fent örökké. Ráadásul a vezetőség nem eszmélt időben, az online felületet túl későn hozta létre. Eközben a veszteség folyamatosan csak nőtt. Ám az olvasók már a világon sehol sem tartják fent a minőségi lapokat – emlékeztetett Tamás. Szerinte gazdasági értelemben piacról már nem is beszélhetünk. Pető tagadja, hogy a hiány, amivel sokan indokolják az újság felfüggesztését valóban elérné az 5 milliárd forintot, noha „veszteséges a lap és idén is az lett volna”. Ugyanakkor a cinizmus sötét mélységének nevezte, mikor a fideszes politikusok a „888.hu és a Magyar Hírlap után arról beszélnek, hogy a veszteséges cégeket be kell zárni”.

Mindkét újságíró egyetértett, hogy az MSZP nem játszott döntő szerepet az eladósodásban. Ugyanúgy herdálta az újság vagyonát, mint más értékeit, ám nem a párt felelőssége a jelenlegi helyzet ¬ mondta Tamás Ervin. Majd kanyarintva egyet a témán kijelentette: „a kormány tettei az MSZMP legkeményebb éveit idézik”. Mind mondta: a hatalom felírta a House of Cards-ot a kormánylistájára, most pedig megvalósítja azt. Azonban Tamás úgy érzi, repedezik a rendszer. „Ahol a Fidesz-világ magáról kezd el szivárogtatni, ott gond van.” 

Van élet a Népszabadság után?

A baj szerinte csak az, hogy Magyarországon rekordgyorsaságú a felejtés. Egy botrány négy nap alatt feledésbe merül. A szerkesztők azonban remélik: a Népszabadság-ügy nem jár így. „Ez nem a Népszabadságról szól” – adott tágabb értelmezést a történteknek Tamás Ervin. Nem arról, hogy egy nagy oszlop megint romokban hever. „Ez a ti ügyetek. Ez rólatok szól” – figyelmeztette a főleg egyetemista közönséget Pető. A Népszabadság nélkül van hétfő és van kedd, ha azonban mindent sorra elengedünk, semmink nem marad –festett sötét jövőképet a lap főszerkesztő-helyettese.

Pető Péter borúlátó az újság jövőjét illetően. „Ha megkérdezik, kinyomtatják-e valaha újra a Népszabadságot, nemmel válaszolok.” Tamás Ervin úgy érzi: „most látszik, hogy a Népszabadság több mint aminek hittük. Nem lehet lábvizes medencét csinálni belőle. Ezért döntöttek úgy, inkább leeresztik a vizet”. A Népszabadságot bezárhatják, „de azt, amit a Népszabadság jelent, nem vehetik el” – reménykedik Pető. Ám amikor a közönség arra várta a választ, mi lesz a szerkesztőségi gárda sorsa: a főszerkesztő-helyettes elérzékenyült.

Így a számukra legfontosabb kérdésre – a hogyan és mibőlre – senki sem kapott választ.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A volt főszerkesztő elismerte: már a kétezres évek elején látszott, a csökkenő nyereség miatt a Népszabadság ebben a formájában nem maradhat fent örökké. Ráadásul a vezetőség nem eszmélt időben, az online felületet túl későn hozta létre. Eközben a veszteség folyamatosan csak nőtt."

A tisztelt újságírók nyomokban azért az igazságról is szót ejtettek...

"Ám az olvasók már a világon sehol sem tartják fent a minőségi lapokat."

Tehát egy lap akkor minőségi, ha nincs olvasója. Ellenkező esetben nyilván populista. De ha nem az olvasók tartják el ezt a jeles szellemi műhelyt, amely mögül az MSZP és a tulaj is kihátrált, akkor kinek kellene? A kormánynak? Esetleg baloldali oligarcháknak? Sorosnak?

"... az MSZP nem játszott döntő szerepet az eladósodásban. Ugyanúgy herdálta az újság vagyonát, mint más értékeit..."

Nincs itt semmi látnivaló, csak a "felelős", "szakértő" baloldali gazdálkodás újabb szép példája.

A hóhért akasztják.

Nem.
Legfeljebb az 1990-2002 közötti időkbe visz vissza. Legeslegfeljebb. A mai média egyébként Szabad Nép nélkül is lényegesen sokszínűbb, mint mondjuk 1997-ben volt.

Akkor ajvékoltál?

A Népszabadság szerkesztősége úgy viselkedik, mintha most is 300 ezres lenne a példányszám, holott 38 ezerre csökkent. Ehhez kellene hozzárendelni a létszámot, a költségeket, az infrastruktúrát, vagyis csökkentést kellene végrehajtani, hogy ne legyen veszteséges a lap. Ugyanakkor azon is el kellene gondolkodói, hogy minőségileg megfelelőek e az megjelent írások.

Azonban nem ezt teszik, hanem kívülre mutogatnak és azt várnák el, hogy mások honorálják a mennyiségi és minőségi romlást.

Mondok egy plasztikus példát, ha már itt vagyunk a mandineren.

Ez állítólag egy "jobboldali" médium, a ballib (vagy akár dzsobber) ellenzékiek tuti az "inkább Fideszhez húzó" címkével lárnák el.
Na most, amilyen kormányellenes (nagyon sokszor: fékeveszett dühvel kormányellenes) sajtótermékeket a mandiner nap mint nap folyamatosan szemléz, azok a 90-es években SEHOL, DE SEHOL ELEVE MEG SEM JELENHETTEK VOLNA. Voltak évek, mikor gyakorlatlag egyetlen egy valamirevaló ellenzéki médium volt: a kvázi bojkott alatt álló, vergődő Magyar Nemzet.

Mi a frászról beszélünk?
Görgesse már végig bárki a mandiner jobb oldali sávját! És ez a mandiner, nem a 444, az alfahír, az index, a Népszava, a Magyar Nemzet, a Barikád vagy a HírTV vagy ATV...

Én ezt elfogadom, bár a Népszabadság által saját magának vindikált "szellemi műhely" címmel én nem értek egyet. Az online kiadás színvonalából kiindulva erősen túlzónak érzem, hogy a zsurnalizmus magasiskolájának tartják magukat, de ez legyen az ő önértékelésük gondja...

Viszont a kérdés kérdés marad. Ki fizesse a révészt, ha az olvasók nem? Meg az MSZP sem? Meg a tulaj sem?

A kormány? Akkor hová lesz az állítólagos "függetlenség"? (Újabb ironikus önértékelés...)

Soros? Kérdés: lásd fentebb. Bár a sorosi emlőkön való függés és a "függetlenség" nagyhangú hirdetése jól megfér egymás mellett...

Egy baloldali mágnás? Ki?

"...utána még napokig hentereg a médiapanírban ..."

:D ez jó

"Pető tagadja, hogy a hiány, amivel sokan indokolják az újság felfüggesztését valóban elérné az 5 milliárd forintot, noha „veszteséges a lap és idén is az lett volna”."

Döntsék már el, hogy veszteséges volt vagy sem. Sokan még ezt is vitatják.

"Eközben a veszteség folyamatosan csak nőtt. Ám az olvasók már a világon sehol sem tartják fent a minőségi lapokat – emlékeztetett Tamás."

Mitől lett volna a Népszabadság minőségi? Nem azért igazolták le Murányit a Blikktől, hogy a kor szelleméhez igazítsa a közlendőt, és a kifejezésmódot? Ez nagyrészt sikerült is, a Népszabi az utóbbi időkben másból sem állt, csak bulvárból. Az más kérdés, hogy bulvár takonyból tizenkettő egy tucat online meg nyomtatott média létezik, erős a konkurencia.

"A baj szerinte csak az, hogy Magyarországon rekordgyorsaságú a felejtés. Egy botrány négy nap alatt feledésbe merül."
A botrányt ti csináljátok!
Hiába volt minden igyekezetek!
Ugyanis: Nem egy ember mondta, hogy amikor -megunván a sok hazugságot- lemondták a Lapot, akkor még kó ideig ingyen is kiküldtétek, csakhogy terjesszétek a relativizált "Fidesz anyagot".
Mit akartok még?
Menjetek Simicskához, ő a selejt gyűjtőhelye!

Ez a Gőgös egy akkora tahó. Csoda, hogy befért a tévéstúdióba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában