Neogót díszletek, posztmodern csirkefogók

2016. október 20. 10:36

Uj Péter
444
Ez a magyar Parlament. Szép, neogótikus díszlet, hogy romantikus hajlamú posztmodern csirkefogók történelmi alakoknak képzelhessék magukat benne.

Az utóbbi háromnegyed évben talán háromszor forgattunk valami rövid videót odabenn, abból kettőnek semmi köze nem volt az éppen aktuális üléshez, és mind a kettő azt mutatta be, miért nem érdemes a Parlamentbe járni. (Mindkettő miatt kitiltottak.) Magyarország formálisan parlamenti (PARLAMENTÁRIS) demokrácia, amelynek legfontosabb (legfelső) közhatalmi szerve egyszerűen üres. Nincsenek valódi viták, nincs ellenzék, nincsenek valódi döntések. Azok egész máshol születnek. Már kidolgozott jogszabálytervezet formájában érkeznek, egy képviselőnek öltöztetett biorobot formálisan beterjeszti, de többnyire azt sem tudja, mi van benne. Százezrek sorsát befolyásoló döntések mennek át így, százmilliárdokról dönt ezeroldalas salátatörvény valahanyadik pontja, igény szerint jön a módosított módosítóhoz a módosító valamelyik valódi hatalmi központból, amiről még maguk a képviselők (biorobotok) sem nagyon tudják, hogy merre kellene keresni.

Ez a magyar Parlament. Szép, neogótikus díszlet, hogy romantikus hajlamú posztmodern csirkefogók történelmi alakoknak képzelhessék magukat benne. (…)

Ezek a kis minidarabok, amelyek az Országyűlés folyosóin zajlanak, mindennél pontosabban, megrázóbban, elemi erővel mutatják be az Orbán-rendszer lényegét. Ahogy mobiltelefonjába temetkezve, félrenézve iszkol el gyáván egy-egy milliárdos vagyonokat összeharácsolt megyei jogú másod-élethalálura; ahogy egy kinyúlt pulóveres, tétova újságírógyerek mikrofonjától pánikba esve szinte rohan a védett övezetbe, a kis safe space-ébe, ahol már nem ér utána menni, és odakiabálni neki a kérdést, hogy miért íratták az Északi-középhegységet a felesége nevére.

Vastaps, vasfüggöny. Díszlet: Steindl Imre. Rendező: Kövér László.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyebkent savanyu a szolo, rokak?

Illyés Gyula írta meg anno, hogy a Parlament álgótikus, a Halászbástya álromán. De hozzátette, hogy a börtönök valódiak. Az talán nem hiányzik.

Tisztelt Uj Péter!

A képviselőkről írott szavai jelentős részével egyetértek, azzal a kitétellel, hogy nem volt jobb a helyzet 10 éve sem. A mobiltelefonba temetkező, hegységeket a feleség nevére írató képviselő típusa pártfüggetlen, sajnos. Nyilván most a kormánypártiakból van több, ellenzéki újságíróként pedig Önnek dolga ezt karikírozni. Nem is tehetségtelenül teszi is ezt.

A kérdésem csak ennyi. Ha a parlamentben mobiltelefonba temetkező biorobotok hoznak döntéseket, ugyanakkor a népszavazás populizmus (sőt, mint a Brexit esetén láttuk, az Önök oldalának nem tetsző döntés esetén egy teljes nép lehülyézhető), akkor kinek kellene végül is döntéshozónak lenni?

A szellemi holdudvaroknak? A külföldi megmondóknak?

Vagy döntsük el snóblin? esetleg válasszunk a megyei telefonkönyvekből meg a fővárosiból 10-10 nevet véletlenszerűen?

Hát, ha az a mundér védése, hogy a magamfajta kormánypárti szavazó egyetért Uj Péterrel...

Szerintem nem. Nem mintha a "zokogás" nem lenne autentikus válasz a parlamenti képviselőink minőségére.

Persze nézzük komédiának, s legott mulattatni fog!

"Vagy hol tesznek ékezetet az s betűre!" Te kis művelt, majdnem minden nem cirill-betűs szláv nyelvben Pl: szlovén, horvát, szerb (latinica), bosnyák, crnagorác, szlovák, cseh, + a baltiak: lett, litván...

1000bocsnak
"A király meztelen fiúk". Ebben az egyben egyetértünk :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés