Újabb merényletkísérlet – újságírókat zaklatnak Horvátországban

2016. október 28. 18:04
Újabb merényletkísérlet történt egy horvát újságíró ellen. A Horvát Újságíró Szövetség elnökének, Sasa Lekovic autójának a kerekeit rögzítő csavarokat lazították ki. Lekovic ezt időben észrevette, de súlyos balesetet is történhetett volna. Horvátországban gyakoriak az újságírók elleni fizikai zaklatások. A parlamenti pártok elítélték az incidenst. Egy zágrábi jogvédő szervezet kemény fellépést sürget.

Újabb merényletkísérlet történt Horvátországban egy újságíró ellen, a horvát parlament és civil szervezetek elítélték a támadást, és hatékonyabb hatósági fellépést szorgalmaztak – jelentette a horvát sajtó pénteken.

A Horvát Újságíró Szövetség (HND) elnökének, Sasa Lekovicnak ismeretlen tettesek meglazították gépjárműve kerekén a csavarokat, ami akár súlyos balesetet is okozhatott volna, ha az újságíró nem veszi időben észre – írta az N1 hírcsatorna internetes oldalán. 

Gyakoriak az újságírók elleni atrocitások Horvátországban 

A parlamenti pártok pénteken napirenden kívüli felszólalásukban elítélték a támadást, amely véleményük szerint nem elszigetelt eset, inkább aggasztó tendencia. Horvátországban 2015 eleje óta 75 esetben támadtak újságírókra munkájukkal összefüggésben. 

Nemrég Anton Tomic dalmáciai publicistát bántalmazták az utcán huligánok, több újságíró pedig életveszélyes fenyegetést kapott a közelmúltban, köztük Branka Valentic, a horvát hírügynökség (Hina) igazgatója. 

Human Rights House: keményen fel kell lépni a zaklatások ellen

A zágrábi Emberi Jogi Ház (Human Rights House) azonnali intézkedésre szólította fel a rendőrséget és az ügyészséget. Szerinte minden, újságírók elleni fizikai támadást sürgősen és alaposan ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig meg kell büntetni. 

A civil szervezet úgy véli: az újságírók elleni fellépés az információs jog elleni támadás is, ezért az intézményeknek világos és kemény üzenetet kell küldeniük arról, hogy az ilyen cselekedet elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban.     

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában