Ma már az újságíró szemébe röhögnek

2016. október 31. 9:18

Pallagi Ferenc
168 Óra
Mindenki azt gondolja, hogy a távozásomnak politikai oka van vagy összevesztem a tulajdonossal. Hiszen ma normális ember nem ad fel stabil állást. Interjú.

„Miért nem várta meg 2018-at?

Az mennyivel lett volna alkalmasabb a nyugdíjba vonulásra– Az életformám és a választások között mi az összefüggés– Dolgoztam negyven évet, ebből harminchármat a médiaiparban. Már nem akarok dolgozni. Mindenki azt gondolja, hogy a távozásomnak politikai oka van vagy összevesztem a tulajdonossal. Hiszen ma normális ember nem ad fel stabil állást. Neurotikus világban élünk, mindenki tele bizonytalansággal, félelemmel: munkahelyek, szerkesztőségek szűnnek meg, a politika pedig a hálószobánktól kezdve az ebédlőasztalunkig mindenhol jelen van.

Azt írta: »Gazemberség, politikai erőszak az, ami a Népszabadsággal történt! Cinikus politikusok fogtak össze a pénzért mindenre kész oligarchákkal, és most együtt hazudják, hogy gazdasági okokból tették azt, amit nyilván­valóan politikai okokból tettek.«

Hasonlókat írok huszonöt éve minden héten, az aktuális kormány színétől függetlenül. (...)

Még egy idézet öntől 2014-ből, az Origo átalakulásának idejéből: »A magyar sajtót azok a rendszerváltáskori újságírók tették tönkre, akik, ahelyett hogy a felszabadulást kihasználva megtanulták volna a szakmát, azonnal politikai védelmezők után néztek, majd azok érdekei szerint egymásnak estek és sajtóháborúkat vívtak.«

A politikai újságírás tönkretételéhez a benne dolgozók jelentősen hozzájárultak. Persze beavatkoztak a tulajdonosok is, akik aktuális privatizációs érdekeik szerint rángatták össze-vissza a sajtót, használták fel a lapjaikat a maguk céljaira. Fenyő Jánosnak is azért kellettek a lapok, mert politikai kapcsolatokat remélt, abból pedig anyagi hasznot. Ebben a folyamatban jelentős a magyar újságíró-társadalom felelőssége. A rendszerváltás idején nem arra jutott, hogy végre megtanulhatja az újságírást, hanem arra, hogy úristen, mi lesz velünk. Húzódjunk be ennek vagy annak a pártnak az ernyője alá. Csakhogy ennek ára volt: soha többé nem lehetett szakmai alapon karakán, mert innen már a megbízók és a pártok diktáltak. A magyar újságíró-társadalom kilencven százaléka pedig ezt lelkesen el is fogadta. Majd világnézeti alapon elkezdtük betörni egymás fejét.

Miért döntöttek így az újságírók?

Ez volt az egyszerűbb megoldás. Minden máshoz dolgozni kellett volna, és kockázatot vállalni. A mentor hóna alatt lenni kicsit büdös ugyan, de biztonságos. A magyar média hadállásait az egymást követő kormányzatok erkölcsileg egyre tovább rongálták, az utóbbi években pedig anyagilag is beleszólnak az amúgy is gazdasági válságban lévő iparágba.

Ennek a folyamatnak része a Népszabadság bedöntése?

Én 1989–90 óta nagyon egységes történetet látok, amelynek ez tényleg csak az egyik stádiuma. Valóban rettenetes, hogy Orbán gázszerelője médiatulajdonos lehet, de visszatekintve Princz Gábor vagy Fenyő János semmivel sem volt jobb sajtógazda. A magyar sajtó huszonhat éve politikai vagy politikailag elkötelezett, ingatag jellemű oligarchák kezében van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Én 1989–90 óta nagyon egységes történetet látok, amelynek ez tényleg csak az egyik stádiuma. Valóban rettenetes, hogy Orbán gázszerelője médiatulajdonos lehet, de visszatekintve Princz Gábor vagy Fenyő János semmivel sem volt jobb sajtógazda."
Kap egy like-ot.

"Ez volt az egyszerűbb megoldás. Minden máshoz dolgozni kellett volna."

es ennyi, ebben le van irva a teljes ballib (es onkritikusan hozzatehetjuk hogy nem csak a ballib) holdudvar ars poeticaja.

1. újságíró? ma már csak alig van néhány
van viszont bőven gerinctelen benyaló, hazug híreket és "értelmezéseket" gyártó kormánypárti média-szolga
2. az "újságíró is csak olyan ember, mint az átlag magyar (vagy rosszabb?!)

"Valóban rettenetes, hogy Orbán gázszerelője médiatulajdonos lehet"

A kapitalizmusból semmit nem értő ember hogyan lehetett újságíró az elmúlt 26 évben? Túl későn ment nyugdíjba.

Ugyanis semmi köze egy tulajdonos szakmai képzettségének az általa részben vagy egészben birtokolt vállalatok profiljához.

Ugyanúgy, ahogy valaki bérbeadja egy vagy több ingatlanát, attól még nem kell magaséptési vállalkozónak lennie.
Elég, ha egy nagymama.

Azt érteni vélem, hogy Bill Gates miből gazdagodott meg a kapitalizmusban. Mészáros Lőrinc esetében mi volt az a közismert termék, amit ésszel, ügyességgel fölfuttatott? Ja, nem volt ilyen. Értem.

Az a Pallagi elvtárs, aki pl. a Napkeltében hosszú, hosszú éveken át szabályosan ugatott a jobboldali politikusokra, ellenben szabályosan negédeskedett a ballibekkel?

Milyen standardnak felelt meg a Pallag-Aczél-Forró-Bánó-Orosz-Gyárfás-féle Napkelte? Milyen jogon fogalmaz meg kritikát, szónokol "cinizmusról" egy feketeöves napkeltés???

igazad lehet!
máig emlékszem, amikor rendszerváltás címén másfél millió ember veszítette el a munkáját, akkor az újságok tele voltak azzal a "megnyugtató" közléssel, hogy hát, bizony ilyen a piacgazdaság
meg, hogy mi választottuk (no, persze! mi döntöttük meg a Kádár rendszert, azzal a kb. tíz ellenzékivel)

Stefka, a belügyes kitüntetett?
Bayer, aki megőrült vagy pénzért bármit?
stb. stb.

Megismétlem az idézetet, amire kommentáltam:
"Valóban rettenetes, hogy Orbán gázszerelője médiatulajdonos lehet"

Van ebben valami ami az eredeti gazdagodására utal, vagy a te szövegértésed olyan csapnivaló, hogy akár devizakárosultságig is vihetted?

Megismétlem az idézetet, amire kommentáltam:
"Valóban rettenetes, hogy Orbán gázszerelője médiatulajdonos lehet"

Van ebben valami ami az eredeti gazdagodására utal, vagy a te szövegértésed olyan csapnivaló, hogy akár devizakárosultságig is vihetted?

Miért lenne más? Van ugye a szar és a fos. Válassz! És ha a szart netán büdösnek találnád, akkor csak a fos!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában