Álhírektől és hackertámadásoktól tart Oroszország

2016. december 6. 14:21
Egyes országok titkosszolgálatai egyre nagyobb arányban alkalmazzák az információs és pszichológiai hatásgyakorlást, amelynek célja a belpolitikai és társadalmi helyzet destabilizálása a világ különböző régióiban, és amely államok szuverenitásának és területi épségének aláásásához vezet – áll a Putyin által kedden aláírt orosz információbiztonsági doktrínában.

Az Oroszország történelmének és hazafias hagyományainak meghamisítását célzó információs hatásgyakorlás semlegesítéséről és az informatikai rendszerek védelméről is rendelkezik az az „információbiztonsági doktrína”, amelyet kedden írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnök. A dokumentum szerint az egyik fő kockázat az, hogy több ország képessé vált arra, hogy katonai célokból informatikai és műszaki hatást gyakoroljon Oroszország informatikai infrastruktúrájára. „Egyes országok titkosszolgálatai egyre nagyobb arányban alkalmazzák az információs és pszichológiai hatásgyakorlást, amelynek célja a belpolitikai és társadalmi helyzet destabilizálása a világ különböző régióiban, és amely államok szuverenitásának és területi épségének aláásásához vezet” – állt a dokumentumban.

A doktrína szerint a külföldi tömegtájékoztatási eszközök egyre nagyobb arányban közölnek olyan anyagokat, amelyek elfogultak az orosz állam politikájával szemben. Az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek külföldön gyakran nyílt diszkriminációval kell szembesülniük, az orosz újságírókat pedig akadályozzák szakmai tevékenységükben. „Erősödik az Oroszország lakosságára, elsősorban az ifjúságra való információs hatásgyakorlás, amelynek célja a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékek fellazítása” – olvasható a rendeletben.

A dokumentum rámutatott, hogy Oroszországban, elsősorban a hitel- és pénzügyi szférában jelentős méreteket öltött a számítógépes bűnözés és hogy a gazdaságban nem kielégítően fejlett az informatikai biztonság technológiája. Az orosz ipar nagyban függ a külföldi informatikai technológiáktól, mind a komputerbázis, mind a szoftver tekintetében. 

Az információbiztonsági stratégia célja „az Oroszországi Föderáció katonapolitikájával összhangban” az informatikai technológiák alkalmazása eredményeként létrejövő lehetséges katonai konfliktusok stratégiai feltartóztatása és megelőzése, az orosz informatikai biztonsági rendszer tökéletesítése. „Az állami és társadalmi informatikai biztonság területén a stratégiai célokat a szuverenitás védelme, a politikai és társadalmi stabilitás és az Oroszországi Föderáció területi épségének megőrzése, az emberi és polgári alapvető jogok és szabadságok biztosítása, valamint a létfontosságú informatikai infrastruktúra védelme” - fogalmazott a rendelet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az információs doktrína nem zárja ki a tudományos kutatások pluralizmusát. Mint mondta, Moszkva nagy jelentőséget tulajdonít a történelmi kutatásoknak és a levéltári munkának. „Ugyanakkor nem vitatható el, hogy olyan lépésekkel, mondhatni, célirányos vonallal találjuk magunkat szemben, amelynek célja a történelmi tények eltorzítása, a történelmi tények manipulálása annak érdekében, hogy Oroszországra ideológiai nyomást gyakoroljanak. Ezzel szemben fel kell lépni. De ez nem zárja ki a tudományos és kutatói pluralizmust” – mondta. (MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, azt mondják, hogy a kölcsönkenyér visszajár, nomeg a fagyi is visszanyal időnként...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés