Bayer Zsolt az ATV-hez igazol?!

2016. december 22. 18:42

Zárug Péter Farkas
Vendégszerző
Milyen hatást váltana ki az ATV balliberális törzsnéző gárdájából Bayer Zsoca barátom?
Zárug Péter Farkas írása
 
 
Kálmán Olga és Simicska Lajos násza után, Németh Sándor és Bayer Zsolté következik?
 
Azt hittük, hogy 2016-ban a Népszabadság kurta-furcsa bezárása után már nem jöhet közvéleményt felforgatóbb médiahír.
 
De jött!
 
Kálmán Olga, az ATV és a magyarországi baloldal talán legbefolyásosabb újságírónője, saját akaratából, jobb ajánlattal a zsebében otthagyja az ATV-t. Már ez is önmagában elég lenne egy kisebb médiahullámhoz, de a nagyobb durranás abban van, hogy hova távozik a Fideszben rettegett riporternő?!?
 
A Hír tv-hez!
 
A magyarországi jobboldal első nagy orgánumához, amelyik Simicska Lajos és Orbán Viktor összeveszése után, majd elfajuló háborújában egyre inkább veszítette és veszíti el jobboldali, polgári, konzervatív jellegét, hogy a legutóbbi összehasonlító tartalomelemzésekben már tényszerűen is a legellenzékibb tévécsatornává váljon.
 
Kálmán Olga Hír televízióhoz igazolásának tényét persze egy perc alatt megmagyarázhatjuk: Kálmán Olga még önállóbb akart lenni és nem nézte jó szemmel az ATV Hit Gyülekezetes pávatáncát a Fidesz és az Orbán-kormány irányába egy maréknyi dollárért, így jó kemény baloldali elkötelezettséggel olyan televíziót keresett, amelyik a mai piacon a leginkább ellenzéki, s mivel ez mára a Hír Tévé lett, ezért oda igazolt. Nyilván anyagilag is jól jár, és majd minden este most már nem az ATV Egyenes beszéd című műsorát fogjuk nézni – mi politika iránt érdeklődő nézők – hanem majd Kálmán Olgát a Hír tévén.
 
Eddig még érteném is...
 
De mi a Hír tévé tulajdonosának a célja ezzel. Elvégre a nemzeti, polgári irányultságot, a konzervatív értékrendet, és ezek mellett a kritikai értelmiségi alapállást még egy évvel ezelőtt is komoly jobboldali értelmiségiekkel hirdette a csatorna magáról.
 
És az ominózus G-nap után is csak egy szűk, vazallus elemzői kör maradt távol a Hír tv műsoraitól. Az évekig műsorokban szereplő jobboldali értelmiség legnagyobb része – nagyon helyesen – nem szállt be a „ki a nagyobb G?" versenybe ítésznek. S lám, az apparatcsik elemzők is lassan-lassan aztán visszaszivárogtak sablonszövegeikkel a csatorna képernyőjére.
 
Valódi morális, és médiaetikai döntést egyedül Bencsik András hozott, amikor kiszállt a Főszerkesztők Klubja című műsorból, amely mind szerkesztésében, mind kérdésfelvetéseiben már az ATV szellemiségét is túlszárnyalta, s gyakran csak a kormány öncélú szidalmazásában merült ki a műsor. Ilyen körülmények között egy – hangsúlyozom – mindig is jobboldali lap főszerkesztője igenis hozhat olyan döntést, hogy nem asszisztál egy nyíltan elfogult műsorban négy ellene feszülő figurának.
 
E döntést megértve, ugyanakkor sokan mind a Civil Kaszinó, mind a Csörte stábjában igenis a konzervatív nemzeti oldal álláspontját kívánjuk megjeleníteni ma ugyanúgy, mint ahogyan a G-nap előtti időkben is tettük.
 
De vissza Kálmán Olga és Simicska Lajos nászához.
 
Szóval Kálmán Olga oldalát értem... a legellenzékibb, és számára minden riporteri szabadságot, s mindehhez tisztes fizetést biztosító csatornához akart szegődni a Németh család Fideszes pávatáncának vélelmezése miatt.
 
De Simicska Lajosnak ez miért jó?
 
Ő nem a kormány legfontosabb jobboldali kritikusának pozíciójából akarta megtartani a Hír tévé régi közönségét? Nem az volt a szlogen, hogy: polgári, nemzeti, konzervatív és objektív?
 
A kormánypárt és propagandistái pont ettől tartottak, és ezért tiltották le a Fideszes politikusokat a Hír tévé képernyőjéről, mert így ők kényszerítették a csatornát a „baloldali" szerepkörbe – miközben persze ment az állandó Jobbikozás is ezzel párhuzamosan.
 
Rendben. De a Fidesz-szavazók nagy része egyébként továbbra is Hír tévét nézett, s kereste benne a régi megmondó embereket, Pesty Lászlótól, Borókai és Bencsik Andráson át, egészen Hernádi Zsoltig, vagy Horkay Hörcher Ferencig, talán személyemet is idesorolva.
 
Persze a hírek hangvételén, a műsorok szerkesztésén, a műsorvezetői hangütéseken mind éreztük, hogy ez már nem a régi Hír tévé, de azért sokak a nemzeti oldalról még mindig minket néztek, kerestek, s mi bizony küzdöttünk, s küzdünk is a műsorokban.
 
De Kálmán Olga személye mégis más.
 
Képzeljük el, hogy Bayer Zsolt az Echo tévétől az ATV-hez igazol, mert mondjuk az ATV már odáig puhul a pávatáncában és a reklámezüstpénzek csörgetésében, hogy azt mondja: milyen jó kis vérfrissítés lenne mind a csatornának, mind a nézőknek, ha a langyos Echoból végre az Egyenes Beszédben pörkölhetne kedvére oda mindenkinek a jobboldali sajtó fenegyereke. Egekbe ugrana a nézettség...
 
A hasonlatért, lehet, hogy mind a két ikonikus újságíró megsértődik. De a téren biztos nem sántít a példám, hogy körülbelül milyen hatást váltana ki az ATV balliberális törzsnéző gárdájából, amint Bayer Zsoca barátom, olyan jó Mélymagyarosan, mondjuk, azzal kezdené Gyurcsány Ferencnek, hogy: „Milyen érzés egy akkora szemétládának, mint maga, még mindig az ilyen szép stúdiók levegőjét rontani, mint amilyen az Egyenes Beszéd stúdiója?" És ez csak a felütés lenne...
 
Mi konzervatívok, azt hiszem, hemperegnénk a tévé előtt a nevetéstől, csakhogy az ATV alapnézői azonnal vörös fényt kérnének nyugtatásképpen, szeduxen után kapkodnának, és a csatorna vezetőségére „Feszítsd meg!"-et kiáltanának.
 
Ha egyáltalán a baloldal nem hirdetne azonnal bojkottot a hírre, hogy Bayer az ATV-hez igazol, mint ahogy a Fidesz rögtön meghirdette ezt a Hír tv ellen a G-nap után?!
 
Szóval Simicska Lajost nem értem. De tényleg.
 
Kálmán Olgát néztük az ATV-n. Mint pikirtkedő, csípős nyelvű baloldali újságírót a jobboldali nézőközönség ambivalens módon tisztelve utálta, vagy elismerve nem szerette. Azért mert szét tudott szedni mindenkit, legtöbbször jogosan, de jó néhányszor csak tiszta elfogultságból, kicsavarva a szavak jelentését, ahogy persze ízlésesen, ál-bekérdezésekkel gazsulálni is tudott a baloldaliaknak.
 
A baloldalon meg épp ezért ikonikusan szeretik. Ő a bátor, okos nő, aki átlát ezeken az ostoba politikusokon. Azt kérdezi, és úgy, ahogy mi is kérdeznénk, csak ő még okosabb nálunk, és reméljük most jól megszívatja ezt a marhát, aki vele szembe ül – szurkolt neki az egyfogú szocialista a panel tizedik emeletén. És szerette a teljes belvárosi értelmiség is, ahogy a médiaszakma majd minden szeglete ugyanazzal az érzelmi ambivalenciával, de minden szakmai elismerés mellett süvegelte meg az ATV Kálmán Olgáját.
 
És pont ez a lényeg!
 
Az, hogy Kálmán Olga e téren csakis egy nagy baloldali médiumban egzisztált, és egzisztálhatott ilyen erősen. Ahogy Bayer is csak egy erős jobboldali médiumban egzisztálhat jobboldali fenegyerekként. Mindkettő a maga szabadsága-bezártsága mentén, a maga médiumában, de nem csak a maga rajongói köre előtt.
 
Kálmán Olga Hír tévéhez igazolása mindezért tehát azt a kérdést veti fel, hogy milyen tulajdonosi cél húzódik meg az ATV ikonjának leigazolásában?
 
Főleg úgy, hogy akiket Simicska Lajos vágyai szerint Kálmán Olga pellengérre kellene állítson, azok már két éve be sem teszik a lábukat a Hír tévébe.
 
Vagyis Kálmán Olga az ATV-ben sokkal nagyobb szolgálatot tudott volna tenni Simicska Lajos szándékainak és nyilván a teljes ellenzéknek a Fidesz-szivatásban, merthogy oda még be-be ment egy-egy merészebb Fidesz-politikus. Nemrég még maga a propagandaminiszter is tiszteletét tette Kálmán Olgánál, aki bele is kérdezett a miniszter ügyeibe és ő pedig állta a sarat.
 
Kálmán Olgához a Hír tévébe viszont már nem fog bemenni, sem Rogán Antal, sem Koósa Lajos, sem senki a Fidesz táborából.
 
Na, e nélkül aztán meg Kálmán Olga Hír tévés – valamilyen – esti beszélgetős műsora már végképp Gyurcsányra, Molnárra, Vonára és ezek alázenélő szakpolitikusaira fog korlátozódni.
 
Na de eddig, ezért a tartalomért a rajongók és az egyéb hírfogyasztók az ATV-t nézték... A baloldali csatornát.
 
És most ezt a vonalat betonozza be a Hír tv?
 
A polgári, nemzeti, konzervatív alapállásnak ettől kezdve tényleg vége. Ez már nem csak üres vád lesz a kormánypropagandisták részéről, hanem maga a tulajdonos döntött ennek a végéről.
 
Tegye. Teheti. De körülbelül, annyi rajongója marad vele, mint ahány feketeöves kommunista nézné Bayer Egyenes Beszédét az ATV-n – Kálmán Olga helyett.
 
Ébresztő magyar médiafogyasztó!
 
Bábnak tekint mindenki téged, sőt agyatlan utánzónak, és mintakövetőnek, akit a tények csak megzavarnak, és akiket a kritikai értelmiség csak összezavar.
 
Ezért nem számítasz! Se, ha Népszabadság olvasó voltál, se ha Kálmán Olga néző az ATV-n, se ha tisztes nemzeti polgár, aki konzervatív tartalmakat akart fogyasztani a Hír tévén.
 
A Népszabadság sztorinak valahogy meg kellett legyen a párja! Hát meg lett: Kálmán Olga Hír tévére igazolása.
 
Mindegy, hogy politikai értelemben funkciótlan. Mindegy, hogy sem a Hír tévé, sem az ATV nézői nem ezt akarnák. Mindegy, hogy ikonok milyen keretezésben ikonok, és mindegy, hogy mi a szakmai egzisztálás médianyilvánosságba való beágyazottsága. Nem számít.
 
Magyarországon egy szánalmas, torz és néhány hatalmasság kezében összpontosuló nyilvánosság van születőben. Egy olyan rendszer, amelyik kezdi elveszíteni policentrikus jellegét. Vagy azért, mert megszűnik, felszámolják, letakarítják a piacról, mint ahogy a Népszabadság esete mutatta. Vagy azért, mert egyszólamúvá és pártközpontból irányítottá válik, mint a kormány-média rövid pórázon lévő része. Vagy azért, mert esztelen póluscserén megy át, tulajdonosi megerőszakolásra, mint ahogy a Hír tévé esetben – a fideszes vendégek nélküli – diszfunkcionális leendő Kálmán Olga műsor mutatja majd.
 
És, hogy akkor én most majd megyek-e a Hír tévébe?
 
Most is megyek az ATV-be, amikor ott van Kálmán Olga!
 
Akkor miért ne mennék a Hír tévébe, amikor ott lesz Kálmán Olga?
 
Szóval megyek. Egyelőre.
 
Ám, 2017-től sajnos már a Hír tévében is tudni fogom: csak óvatosan, mert itt már kígyófészekben kell kitérni a marások elől, vagy hamarabb kell marni!
 
De, hogy ki fogja nézni még a Hír tévét...? Azt nem tudom!
 
Bayert viszont még többen az Echón. Nyilván ő marad a helyén.

 

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hehe!
Kálmán Olga odavaló, ahová megy. Mindenki egyszer járhatja el a pávatáncot. Ez most Olga number one-ja.
Bayer hogy jön ide?
Azért vannak kivételek! Vona már kétszer táncolt!

Jó írás, viszont a cím rettenetes: hatás- és kattintásvadász.

Én nem láttam, hogy ZPG valaha benyalt volna G.Lalinak és a Jobbiknak.

Nem. Illetve sokkal-sokkal kevésbé.
A HírTV pedig ma már... nos, ha valaki egyszer is belenézett a Csintalan-Wahorn-Konok-Puzsér dominálta "Szabadfogásba", az pontosan tudja, hova érkezett meg a HírTV a "hetihetes-tengelyen". Kálmán Olga már nem nagyon fog kilógni.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2016. december 23. 10:30

ZPG, mint fidesz pártpretoriánus, oké. :))))

Itt hagyjuk abba.

("Nem azt mondta, billwilson...")

ZPF, bocsánat.

(Bezavart a GFG :D )

A Hír TV legutóbbi Szabadfogás c. műsorában a vehemens Puzsér, akiről elmondható, hogy genetikailag kódolt, kifejezetten ellenzéki típusú személyiség - függetlenül attól, hogy milyen színű az ellenzék - azt lottyantotta, hogy üdvözli a Hír TV nézőit, mert most már egy igazi ellenzéki televíziót néznek.
Kálmán Olga pedig azt hiszem, csak részben ezért ment oda, őt nagyon is vonzhatta a havi 4(négy!) millió, amely ajánlatnak nehéz ellenállni egy alapjaiban nem ehhez szokott, de kikupálódott leányzónak.
Lehet, hogy Kálmán Olga az egyik legsikeresebbnek tekinthető magyar újságírónő, de, hogy nem a legjobb, a legtehetségesebb, az biztos. Jó helyen volt jókor; egy celebbé formálta magát; ennyi, amelyhez némi külső adottság kellett ugyan, de abból már nem sokáig fog profitálni.

Simicska pedig úgy látszik, forrongó indulatát még mindig képtelen kezelni, ezért a húzásain nem kell meglepődni.
Legfeljebb azon, hogy mennyire képlékeny tud lenni némely újságíró. Hihetünk-e nekik, amikor határtalan vehemenciát mutatnak, vagy csak egzisztenciális színjáték van a vehemencia mögött? Ki tudja? Egyiknél igen, másiknál talán nem.
Csak az a baj, hogy akkor a kisember kire hallgasson?!

Válaszok:
Morgen | 2016. december 22. 19:42

Gyenge poén a "fideszes" kifejezés többes értelmével trükközgetni.

Mindkét állítás igaz természetesen:
A "fideszesek" (értsd: a Fidesz mint párt és a Fidesz politikusai) a G nap után rögtön bojkottot hirdettek.
A "fideszesek" (értsd: a Fidesz-szimpatizáns szavazók) még mindig nézik a Civil Kaszinót stb.

Dönteni neked kellene legfeljebb: érdemes-e nyilvánvaló hülyeségeket írogatnod?

A Hír TV valamikor szebb napokat látott. K.O. ezt hogyan állítaná vissza? A nézők sem birkanyáj, hogy valamilyen vezér jerke után vonuljanak.

Igyekezz mert kimaradsz a névsorolvasásnál a Bal-Radon. Vonát is vidd magaddal.

Szerintem Kálmán Olga több annál, mint újságíró.
Szerintem hátra van még a nagy durranás.

A régi nézők már régen elpártoltak a hirtv-től.
Helyettük ballibek az új nézők.

Az nem hír, hogy "Bayer Zsolt az ATV-hez igazol?!"

Az lenne a hír, ha az ATV Bayer Zsolthoz igazolna.

"De, hogy ki fogja nézni még a Hír tévét...? "
Én nem, a G-nap óta nem nézem.
Pardon Pesty Lászlót, Borókait esetleg nézem, Bencsik Andrást nézném de Hernádi Zsoltot, vagy Horkay Hörcher Ferencet?. No őket nem.

Az idő vasfoga mindenkit megrág. Ez a tétel egyaránt vonatkozik Bayer Zsoltra és Kálmán Olgára. Úgy tűnik nekem, hogy az idők múlásával mindkettejük tehetsége megkopott, mentális habitusuk megingott.
A hölgy már korántsem akkora ász, mint volt. A korábbi élesnyelvű debatterből kekeckedő, szószátyár vénasszonnyá kezdett átalakulni, amolyan háklis anyóssá. Szerintem amúgy a korábbi világnézete is megingott.
Egy ilyen hosszú periódus alatt az ATV-ben összeszedhetett bőven elég haragost, irigy vetélytársat, sértett, bosszúvágyó főnököt és beosztottat, hogy lassanként elfogyjon a levegő körülötte. Ráadásul, mint a belső kör tagja, érzékelhette a tulajdonos szekta pálfordulását is, ami veszélyt jelzett rá nézve is. A HTV ajánlata esetében ki tudja biztosan, hogy melyik fél volt a kezdeményező valójában? Egy biztos, S. gáláns ajánlata elég "meggyőző" lehetett egy leszálló ágban levő mediasztárnak.
Hogy érkezése mekkora arányeltolódást fog a HírTv-ben generálni, az meglehetősen kérdéses. Szerintem S. rossz vásárt csinált, ezt az értékcsökkent árut akciósan is megkaphatta volna. Olga már nem jó riporter, képtelen jól kérdezni, szívesebben hallgatja a saját hangját, mint a partnerét. Szerkesztői képességeit nem ismerem, de lehet, hogy a kapcsolati hálójának meggyengülése miatt az sem sokat ér.
Mindenki dőljön nyugodtan hátra és figyeljen.

Válaszok:
trendo | 2016. december 23. 13:35

Nem sokat értettél meg ZFP írásából.

Ez a jó példa. Tartalmatlan, önmagukat hű, de komolyan vevő nem is tudom, kik fecsegése, ordítozása. Az egésznek se füle, se farka.

A Csörtében legalább értelmes emberek vitatkoznak.

A szerző tüntet a tudatlanságával.

Elég csak a Magyar Nemzet történetét áttekinteni 1988-tól napjainkig, volt benne pár csavar...

Más sajtóorgánummal is előfordult - sajnos - az ilyesmi.

És ez, ha szikrányi agya lenne a szerzőnek, belátná, nem Kálmán Olgáról szól, hanem Orbánról.

Egyébként pedig, csak lassan a testtel, ha nem lenne kétbites a szerző agya tudhatná, írt bizony "Zsoca" a Népszabadságba is, volt ő liberális is.

Még igencsak összejöhet az ATV-s szereplés is.

Végtére is lássuk be: Németh Sándor még mindig szalonképesebb a Habony-média számára, mint Zuschlag, vagy Terry Black, pedig rájuk is építenek.

Most olvastam, hogy K.O. nemhogy dupla lóvéért, hanem a jelenleginél is kevesebbért menekült át a HírTv-be. Ez más megvilágításba helyezi a dolgot.

Ha mondjuk Mészáros Antónia kapja meg a műsorát, akkor az ATV csak nyer majd K.O. távozásával. De ha K.O. nem képes megújulni, akkor a Hír Tv kap majd k.o-t, és nem a kormányoldali média:)

Már az ATV-ből is Vona folyik, a hírTV-ből is ő fog? Jaj, ne!
"...Vonára és ezek alázenélő szakpolitikusaira fog korlátozódni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés