Az erdélyi magyar sajtónak is vége

2017. január 3. 12:40

Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu
A budapesti jobboldali kormányzat nem tűri el, hogy akár a határon túlról bírálják.

Mindenesetre Szerbiában sikerült döntő orbánista befolyást szerezni az egyetlen vajdasági napilap, a Magyar Szó szerkesztőségében – interneten vannak ellenzéki próbálkozások, amelyek hatásáról nincsenek megbízható adataim. Romániában pedig egészen különleges helyzet állt elő: a magyarországi kormányzó jobboldalnak sikerült lapokat betiltani vagy megrendszabályozni és cenzúrázni – egy külföldi állam területén!

Ez nemzetközi jogi és külpolitikai téren is aggályos kissé. Arra nem is akarunk gondolni, hogy a román állam mit tart afelől, hogy a részben a román költségvetésből is (közvetve) támogatott romániai médiákat a budapesti Cinege utcából vagy a Miniszterelnökségről (vagy Habony úr albérletéből) cenzúráznak, tiltanak be, irányítanak, netán szerkesztenek.

Ilyesmi még a két világháború között se nagyon sikerült az akkori budapesti kormányoknak, pedig nem sajnálták rá a pénzt; az egyetlen analógia, amelyet ismerünk, a csehszlovákiai német sajtó gleichschaltolása az 1930-as években – ebbe beletartozott a korábban liberális Prágai Magyar Hírlap »átállítása« is…

Azzal, hogy ártalmatlanná tették a talán legfontosabb, legelterjedtebb országos romániai magyar hírportált – a regionális és helyi (megyei/városi) erdélyi magyar sajtó vagy (1) a Fidesz–KDNP által közvetlenül birtokolt és politikailag ellenőrzött, vagy pedig (2) az ottani mérsékelt (magyar) nacionalista áramlatok által irányított, vagy (3) az »összmagyar« kérdésekben néma változatokban létezik, mindenfajta politikai és világnézeti vitát mellőz, és általában mélyen konzervatív –, az erdélyi magyar politikai tájkép épp olyan lett, mint a magyarországi, csak még rosszabb.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem az erdélyi magyar sajtónak van vége, csak a TGM féléknek.

Hogy-hogy Te még élsz?

Kedves Gazsi! Ott volt a történelmi lehetőség az
szdsz kezében, hogy állampolgárságot adjon
a határon túli magyaroknak. Akkor most nekik
lenne befolyásuk.

Gazsi bátyám! Az aljas fasiszta reakciós kormány azt is "eltűri", hogy Ön és az Önhöz hasonló "értelmiségi elit" megállás nélkül "bírálja".

Jól is teszi. Minden egyes "bírálat" az Ön, Tóta W., Szily, Konok, Jámbor vagy Németh Péter "úr" tollából (a sor tetszés szerint bővíthető) plusz szavazatokat tud hozni a "rezsimnek".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés