A központ küldi a cikket

2017. január 5. 10:01

Lakner Dávid
Magyar Nemzet
Nem csupán országos média létezik, a helyi lapok is éppolyan fontosak az állampolgárok életében, és sokszor jóval inkább ezeket fogyasztják, mint mondjuk a Népszabadságot.

Mindenesetre már akkor sem volt kérdés számomra, amit Budapesten sokan mintha elfelejtenének: nem csupán országos média létezik, a helyi lapok is éppolyan fontosak az állampolgárok életében, és sokszor jóval inkább ezeket fogyasztják, mint mondjuk a Népszabadságot. A fővárosi szalonokkal szemben ugyanakkor Orbán Viktor mindig is tudta ezt: nem véletlen, hogy nem a Fejér Megyei Hírlapot tették a földdel egyenlővé egyik napról a másikra. És nem véletlen az sem, ami most a helyi lapok piacán történik: a központosító kormány már rég rájött, mekkora hatalom rejlik ezekben az újságokban.

Ezért is lehet, hogy a karácsonyi Orbán-interjúban sem a tartalom volt a legérdekesebb, és átírását sem szimpla sajtóetikai vétségként vizsgáljuk. Persze azóta a Fejér Megyei Hírlap elbocsátott újságírói, Klecska Ernő és Hajnal Csilla is elmondták a Mandinernek, jogosan: ez nem egy vicclap, nem megengedhető, ami történt. Amellett elég egyszerű fricskákról van szó, tartalmilag sem túl érdekesek. Annál inkább az interjú ténye és az átírás következményei. (…)

A Népszabadság vesztesége »el is viszi a vidéki napilapok nyereségét. Ezért nincs a Mediaworks megyei napilapjainál fejlesztés, méghozzá semmilyen fejlesztés. […] A megyei lapoknál dolgozó kollégák most egyszerre félnek és reménykednek, ellenben egyáltalán nem hullatnak krokodilkönnyeket a Népszabadságért« – írta a baloldali lap beszántásakor Bayer Zsolt, ki tudja, melyik kollégától véve értesüléseit. Mindenesetre most megkapják azt a fejlesztést! Itt a válasz félelmeikre és reményeikre: a központ küldi, amit kell, ők pedig tegyék ki, aztán terítsék a népnek, ennyi a feladatuk. Vajon Bayer Zsolt a szakma csúcsának gondolná, ha publicisztikáit a központból küldenék, s neki csak továbbítania kellene?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

népszabadságot már nem "fogyaszt" senki
még, ha törvénytelen módon is szüntették meg a fogyasztást (amint ezt a bírósági döntés is kimondta)
egyébként pedig bzs újabban olyanokat ír, mintha központi direktívákat írna át a sajátos (mocskolódó) stílusára

A mi megyei napilapunk Mediaworks fennhatóság alá tartozott. Hosszas és szívós szakmai züllés után eljutott addig, hogy papírlapú változatát a kutya se olvassa lassan.

A Magyar Nemzet lapjain központból küldött cikkek és "gondolatok" miatt keseregni pedig elég pikáns.

Lakner kivételesen ostoba.

1. Miután a miniszter elnök idejébe nem fér belle, hogy minden újság minden újságírójának interjut adjon, értelemszerű, hogy a kiadó egy újságírójának adott interjut a hozzátartozó lapokban hozzáférhetővé teszi. Ugyanis - lehet, hogy meglepi a politologus urat - a látásmódja, véleménye érdeli az embereket, az közérdeklődésre tart számot.

2. A hekkelésről: Az kirívó hanyag munkavégzést mutat, hogy az eredeti helyett más szöveg kerül a nyomdába és onnan a fogyasztókhoz. Értelemszerűen az ezért felelősök megkapják büntetésüket.

milyen piacról beszélsz te agyatlan?
olvasni tudsz te nyolcad kegyelmű? ugyanis én bírósági döntésről írtam
most meg (csak a te kedvedért!) egy kicsit lementem bzs stílusába

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés