Az RMDSZ inkább Fidesz legyen

2017. január 13. 10:50

Parászka Boróka
168 Óra
Tulajdonképpen nem vagy alig beszélhetünk „erdélyi médiáról”, olyan felületekről, tartalomgyártókról, akik a teljes erdélyi közösséget kiszolgálják, reprezentálják.

 „A fenti összefoglaló számos óvatos, bizonytalan megfogalmazást tartalmaz, mert az események Magyarország felől nézve meglehetősen belterjeseknek, nehezen áttekinthetőeknek tűnnek, ráadásul a kisebbségi politika, a Fidesz–RMDSZ-viszony elemei, intézményei, dokumentumai sem transzparensek. Bármi, ami az utóbbi hetekkel kapcsolatos következtetés, csak feltételezéseken, sejtelmeken alapul, és azon az egyértelmű tényen, hogy a Fidesz és a Kelemen Hunor által vezetett RMDSZ az utóbbi hónapokban valóban szorosabb kapcsolatot ápolt, mint bármikor korábban. (Szemben a Markó-érával, amikor ez a viszony hűvös, távolságtartó volt.) Ezt a szoros kapcsolatot nem befolyásolta az erdélyi magyar sajtó működése, mert bár imitt-amott bukkantak fel kritikus hangok, az RMDSZ (hasonlóan a magyarországi pártokhoz) sem úgy működik már, hogy stratégiáit, programját, döntéseit a sajtón keresztül érdemben lehetne befolyásolni.

Az erdélyi magyar sajtó átalakulása (megszűnése?) évek óta tart, és ebben kétségtelenül szerepet játszhat a média szerkezetváltása, a print média sorvadása, a demográfiai adatok romlása. A politikai szándékok, érdekek rárakódnak ugyan az amúgy is súlyos, reflektálatlan, kezeletlen krízisjelenségekre – de a teljes folyamatot nem csak ezek határozzák meg. Tulajdonképpen nem vagy alig beszélhetünk »erdélyi médiáról«, olyan felületekről, tartalomgyártókról, akik a teljes erdélyi közösséget kiszolgálják, reprezentálják. Nincsenek ellenőrzött példányszámú országos magyar napilapok, hetilapok, egyre jelentéktelenebbek a megyei-helyi lapok (már ott, ahol még működik ilyesmi). Nincs országosan fogható romániai magyar rádió. Az Erdélyi Magyar Televízió ugyan sugároz, de láthatólag komoly infrastrukturális, anyagi gondokkal küzd: inkább csak eseti tájékoztatásra alkalmas.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az RMDSZ hosszu ideig volt MSZP. Fordult a kocka, illetve helyrezokkent az ido, kicsiholgy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában