A kínai császárnő

2017. január 17. 12:38

Szunyogh Szabolcs
Népszava
Ha egy magyar politikus jót akarna a magyar nemzetnek, ha nemcsak hivatkozna erre folytonosan, hanem csakugyan hinne is a feladatában, legelőször azért kellene mindent megtennie, hogy a sajtó szabadon működhessen, ha másért nem: érdekből.

„Ha a sajtó elnémítása, meghódítása garantálná a hatalom örökös birtoklását, ugyan miképp törhetett ki a Nagy Francia Forradalom? És persze az összes többi forradalom. A forradalmakat általában a sajtó felett gyakorolt hatalmi diktatúra előzte meg, mégis kitörtek. A szabad sajtó nem a forradalom oka, hanem a demokratikus közélet biztosítéka. Szabad sajtó nélkül nincs demokrácia, demokrácia nélkül nincs fellendülés, fejlődés és versenyképesség.

Ha egy magyar politikus jót akarna a magyar nemzetnek, ha nemcsak hivatkozna erre folytonosan, hanem csakugyan hinne is a feladatában, legelőször azért kellene mindent megtennie, hogy a sajtó szabadon működhessen, ha másért nem: érdekből. II. József, a Habsburg birodalom talán legfontosabb uralkodója külön fizetett azért az újságoknak, hogy róla karikatúrákat közöljenek, mert tudta, ez stabilizálja a hatalmát, hiszen növeli a polgárok komfortérzetét.

Hol van már a kínai anyacsászárné? És hol tartanak azok az országok, ahol a politika őt követte? Melyik államban jobb élni, ott, ahol elhallgattatták az »irodalmi osztály legalját«, vagy ahol nem? Azt képzelem, ezek nem csak jó kérdések, hanem egyre aktuálisabbak is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szabad sajtó nélkül nincs demokrácia, demokrácia nélkül nincs fellendülés, fejlődés és versenyképesség."

Szerintem jelenleg szabad sajtó van Magyarországon. Annyira mindenképpen szabad, mint a nagyondemokratikus Németországban, vagy akár Nagy-Britanniában, nem beszélve a svédekről. Említett országok sajtóviszonyairól lehet tudni, hogy a PC beszédmód miatt bizonyos témák tabunak számítanak, lásd kölni eseményekről való tudósítás késedelme.

Ami pedig a második részét illeti a mondatnak: magam is demokrácia párti vagyok, de azért vannak országok, ahol demokrácia hiányában is van fellendülés, fejlődés és versenyképesség, lásd Kína, Szingapúr vagy akár Szaúd-Arábia, India.

Ráadásul annak, amit mi "fellendülésnek" meg "versenyképességnek" nevezünk, igen komoly ára van: a természeti és az emberi erőforrásaink teljes letarolása, demográfiai válság, értékvesztés, fogyasztói tömegkultúra, pszichésen és mentálisan legyengült társadalom, satöbbi.

Megéri?

Ezt a cikket talán a német kormánynak kellett volna címezned.

"II. József, a Habsburg birodalom talán legfontosabb uralkodója" :) Jót nevettünk vidéki versenyzőnkön!

Várj csak, Szunyogh, az előbb nem a te cikkedet olvastam, miközben el vagy hallgattatva?

A német Lügenpresse viszont a legdemokratikusabb módon alakult ki: előírták,hogy miről és hogyan lehet írni, és miről nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában