Utolsó

2017. január 29. 14:16

Gál J. Zoltán
Vasárnapi Hírek
Azt hittem, mindenki számára világos: mindkét lapnak az a dolga, hogy kitörjön a baloldal mai zárt, pártos világából. Hogy új hangokat, új gondolatokat kell befogadnia. Hogy akkor szolgálja a változást az országban, ha maga is képes változni.

„Az elmúlt fél évben a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációján dolgoztam. Az együttműködés észszerű, már csak azért is, mert október 8-a után ennek a két lapnak lett elsődleges felelőssége és esélye, hogy őrizze a Népszabadság szellemiségét is, a megszüntetett lap újságíróinak munkát, felületet, árván maradt olvasóinak minőségi tartalmat adjon. Azt hittem, mindenki számára világos: mindkét lapnak az a dolga, hogy kitörjön a baloldal mai zárt, pártos világából. Hogy új hangokat, új gondolatokat kell befogadnia. Hogy akkor szolgálja a változást az országban, ha maga is képes változni. Hamar kiderült, ez nem mindenki számára magától értetődő, így aztán szembe is találtam magam a változatlanság önzésével, és ennek politikai szövetségeseivel.

Közben a keselyűk is megjelentek a Népszava és a Vasárnapi Hírek körül. Ezúttal egy svájci-liechtensteini befektető mögé bújtak, de a takarásból egy idő után kilátszottak a Fidesz oligarchái, a Rogán–Habony–Tombor trió. A Fidesz és a kormány közvetlen befolyását az utolsó pillanatban sikerült elkerülni, a túléléshez szükséges tőkét új befektető biztosította. Róla sokan sokfélét mondtak már, de baloldali elkötelezettségét soha nem kérdőjelezték meg.

A befektetés azonban üzlet, nem keverendő össze a jótékonysággal. A lapkiadás pedig, miközben a kiadási oldalon bonyolult üzem, a bevételeket tekintve egyszerű: pénzt az olvasók vásárlásaiból, illetve hirdetésekből lehet keresni. Mivel a hirdetési piacra jó ideje rátehénkedett már az állam, nem csoda, hogy a Vasárnapi Hírek – a második legolvasottabb közéleti hetilap – hirdetési bevételei eddig szabad szemmel alig voltak láthatók. A fenntartható működéshez ennek (is) meg kell változnia. Ám ezt a kényszert a kormány saját befolyása növelésére használhatja, a ma létező viszonyok konzerválása érdekében. A kérdés az, talál-e ehhez önös érdekű, pozícióféltő partnereket a másik térfélen.

Bár tudom, hogy nem illendő, ezen a ponton mégis magamat idézném, múlt heti írásom néhány sorát: »Mutatkoznak jelei, hogy (Orbán) sokféle – leginkább persze háttérben, titokban megkötött – alkura hajlandónak mutatkozik az ellenzékkel is, na, nem a Jobbikkal, hiszen az a saját szavazótáborát veszélyezteti, hanem a támogatottsági gettóba szorult baloldallal, annak vezető erejével, az MSZP-vel. Erre pedig az adósságcsapdában és mondanivaló-deficitben vergődő szocialisták elvben alkalmasak is, miközben magától értetődő, hogy a változás esélyét csakis ezen alkuk elutasítása kínálja.« Nem mindenki ért velem egyet abban, hogy az alkupolitika teljes elutasítása az egyetlen elvszerű hozzáállás. Akad, akinek éppen az alkupolitika nyújtja a változatlanság védelmét, az kínál pozíciót, ami akár egy (napilapos) főszerkesztőséget is megér. Nekem nem éri meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Béndek, Kerék-Bárczy... most Gál Junior... nehéz lesz nélkülük. :)))))

Ott. És nem őszinte a mosolya, ahogy kering a lefolyóban.

A VH egy elképesztő újság (volt). Egy szektás zsidó hetilap, orbánozásban dobogós helyen a nepszava.us és a hocipo.hu mellett. Avar és az ejakuláció praecox Hillary-könyv, a fantasztikus "olvasói" levelek garmadája stb. A magyar sajtó legalja.

Ki az a bolond aki olyan lapban hirdet, amelynek alig van olvasója?

LOL

Gál J. Zoltán vezette az ominózus öszödi frakcióülést. Jól kitörtek ott is az elzártságból.

Az meg már csak megmosolyogtató, hogy a baloldal vezető ereje az MSZP. Az MSZP lassan már csak pár kecskéből álló nyájat vezet. Vezet?! Tologat.

hát, a mai magyar időkben ez bizony nem számít bolondságnak

Gál J. magas beosztásban asszisztált Gyurcsány Fegyenc ámokfutásához , s most a saját tevékenysége által is előkészített balos összeomlás törmelékei maguk alá temették őt is . Ki mit vet , azt aratja ...

Amíg egymást marják, hadd beszéljen:-)))))))

"Utolsó

Gál J. Zoltán"

Ki vitatja?

Szorgosan küzdenek, mint liba a jégen.

Gál J. sem ud már mást mondani, hogy a Fidesz és a szocik.
Beszéljünk inkább arról, hogy a baloldal és Vona! Nagyobb realitása van!

"Hogy akkor szolgálja a változást az országban, ha maga is képes változni."

Változni? Mkp, Mszmp és Mszp. mást sem csinál mióta létezik, csak "megújul" és "változik"!
Csak nem tudom minek. Valaki egyszer összeszámolhatná, hogy hányszor adták ki a jelszót, a változásra?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés