Rajtaütés

Embercsempész taxisokat fogott a rendőrség

2017. február 2. 10:47
Egy nemzetközi, de magyar részvétellel zajló összehangolt rendőrségi rajtaütés során többek között egy budapesti szállodában is történtek letartóztatások, ahol a gyanúsítottak között magyar taxisok is vannak. Egy embercsempész-hálózatot célzó csapás során nem csak hazánkban, hanem Horvátországban, Bulgáriában, Németországban és Romániában is történtek hatósági akciók.

Embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást több magyar állampolgárságú taxisofőr ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – írja a Police.hu. Egy budapesti hotelbe 2016 márciusa és májusa között 12 alkalommal szállítottak különböző magyar befogadó állomásokról illegális migránsokat, hogy onnan később más sofőrök Nyugat-Európába vigyék őket.

Egy Magyarországon oltalmazott státusszal rendelkező iraki férfi szervezte ezeket az utakat. Aztán marokkói, egyiptomi és iraki személyek utaztatták tovább személyautókkal a migránsokat a szállodából Ausztrián és Szlovákián keresztül. A magyar taxisok a befogadó állomásról a hotelbe történő szállításokért 50 és 150 euró közötti összegeket kaptak a rendőrség beszámolója szerint.

A magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve magyar bűntársát az európai szintű közös akció keretében 2017. február 1-jén. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben Ezzel párhuzamosan a rendőrök, amelynek eredményeképpen egy egyébként is körözött személyt is elfogtak.

A magyarországi akciót az EUROPOL elemzője és specialistája, valamint a Német Szövetségi Rendőrség egyik nyomozója is segítette. Párhuzamosan az elfogásokkal a horvát, a bolgár, a német, az osztrák és a román hatóságok is házkutatásokat tartottak és több mint 20 bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsítható személyt vettek őrizetbe.

Az elfogott személyeket gyanúsítottként hallgatták ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, majd bűnügyi őrizetbe vették őket, valamint előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés