Tengerjárás

Az Adrián is érkeznek migránsok

2017. február 3. 17:45
Új útvonalon, az Adriai-tengeren és az Isztriai-félszigeten keresztül is érkeznek migránsok Szlovéniába – közölte Miro Cerar szlovén kormányfő szlovén sajtójelentések szerint pénteken Vallettában, a máltai nem hivatalos EU-csúcs előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Cerar nem részletezte, hogyan jutnak el a migránsok a horvátországi Isztriai-félszigetre, a horvát sajtó pedig eddig nem számolt be hasonló esetekről.

A szlovén kormányfő mindazonáltal kijelentette: országa minden tőle telhetőt megtesz, hogy lezárja az új migránsútvonalat, mint ahogy azt már megtette a nyugat-balkáni útvonallal. „Ez nem olyasvalami, ami nem közvetlenül érint bennünket” – húzta alá. 

Emlékeztetett, hogy a Földközi-tengeren és Olaszországon keresztül is érkeznek illegális bevándorlók Szlovéniába az utóbbi időben, de az adriai-tengeri útvonal jelenleg nyitva áll. 

A Vecernji List című horvát napilap korábban elemzőkre hivatkozva azt állította: a nyugat balkáni útvonal lezárása esetén a migránsok eláraszthatják a dél-dalmáciai dubrovniki régiót. Majd két forgatókönyvet vázoltak fel, hogyan juthatnak el Nyugat-Európába. Vonattal Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznének Horvátországba, majd tovább Szlovéniába, vagy hajóval Rijekába, majd onnét tovább Szlovéniába. A lap olaszországi tudósítója szerint a migránsok egy része Albániából valószínűleg egyenesen Olaszországba tartana. 

Szlovénia nemrég szigorított határvédelmén. Az új törvény szerint – amely még nem lépett hatályba, bevezetését rendkívüli esetben a belügyminiszter rendelheti el ideiglenes hatállyal – az illegális migránsok belépését már a határon elutasíthatják a hatóságok. 

Tavaly márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érkeznek ukránok is az EU-ba, a lengyelek tudnának mesélni. Csak azok jellemzően nem muzulmánok.

Érkeznek, csak velük nincs (látványos) beilleszkedési probléma. Lengyelországban hivatalosan 3-400 ezer ukrán kért tartózkodási engedélyt, a nemhivatalos számukat kétszer annyira teszi egy 2015-ös Guardian cikk.

https://www.theguardian.com/wo..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés