Van, amihez már nem adhattam a nevemet

2017. február 17. 12:49

Gundel Takács Gábor
Origo

Nekem nem egyes műsorokkal volt bajom, hanem azzal a rendszerrel, amiben a mai magyar közmédia működik. Interjú.

Mi volt az a momentum, amiért felmondott? 

Egyetlen konkrét dolgot nem tudnék megnevezni. Az utóbbi időben szakmai kérdésekben, illetve az MTVA által ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban használt kommunikációs megoldásokban akadtak olyan döntések, amelyekkel már nem tudtam egyetérteni. Bennem folyamatosan az vetődött fel, hogy a nevemet, az arcomat, a hitelességemet, amiben 33 év munkám van, adhatom-e ezekhez a döntésekhez. Eljött az a pillanat, amikor egyértelművé vált, hogy tovább nem.

Arra gondol, hogy ha az ön által vezetett vetélkedőből annak ellenére zárnak ki egy játékost, hogy a nevezését előtte már elfogadták, akkor az ebből kirobbanó botrány miatt mindenki azt mondja, hogy a Gundel műsorában megint balhé volt? 

Igen, hiszen a Maradj talpon! tényleg az én nevemhez volt köthető. Ott én voltam a kirakatban. De úgy születtek meg bizonyos döntések, hogy engem nem kérdeztek meg, a sajtóból értesültem ezekről. Aki ezeket a döntéseket meghozza, nem ismert a nézők, az újságolvasók előtt. Ők csak azt mondják, hogy a Gundel műsorában megint áll a bál. Egy szórakoztató műsorban áll a bál? De tovább kell mennem.  

Az elmúlt két évben több olyan döntés is született az MTVA-ban, amit szakmaiatlannak tartottam. Nyilván nem ismerhetem minden döntés hátterét és okát, ezért sokáig igyekeztem csak a magam dolgára koncentrálni. Egy idő után azonban tényleg végig kellett gondolnom, adhatom-e a nevemet mindehhez? Ha ott maradok, azzal gyakorlatilag legitimizálom mások döntéseit. Ha ezzel az én hitelességem sérül, akkor nem fogják nekem elhinni a tévénézők, amit mondok egy műsorban. Mindezt elmondtam a feletteseimnek is. 

Kértem, hogy a cég tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy a hitelességem helyreálljon. Azt is elmondtam nekik, hogy én a magam részéről csak egyetlen megoldást tudok erre, ha felmondok. Meghallgattak, majd végül ebben maradtunk. Felmondtam. A főnökeim csodálkoztak, nem hitték el, hogy ezért mondok fel. De nem éreztem, hogy olyan igazán meg akarnák oldani a helyzetet. Talán nekik is könnyebb egy olyan pali nélkül, akinek véleménye van. 

(...)

A történtek után nem vetődött fel önben, hogy megválva a vetélkedő műsorvezetésétől »csak« sportriporterként dolgozzon az M4 csatornán? 

De igen, sőt, ezt fel is ajánlották nekem. Ezzel csak az lett volna a baj, hogy ha átülök egy másik műsorvezetői székbe, azzal a problémát nem oldom meg, hiszen a nevemet továbbra is ugyanahhoz a vezetéshez és céghez adom. Lehet, hogy sokan erre azt mondják, hogy hülye vagyok. Nekem nem egyes műsorokkal volt bajom, hanem azzal a rendszerrel, amiben a mai magyar közmédia működik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/28543