Sajtóhiba

2017. február 28. 07:35

Rónay Tamás
Népszava

Bármennyire megpróbálná megtenni Trump ugyanazt, amit közép-európai csodálói, nem tudja. Merthogy az Egyesült Államok demokrácia, s nem egy olyan banánköztársaság, ahol egyetlen ember mondja meg, mit szabad és mit nem.

„Donald Trump is hamar megtalálta első számú ellenségét: minden rossz okozója a sajtó. Komoly szakértők vizsgálják már, ki szivárogtathat a Fehér Házból, kinek köszönhető, hogy ország-világ értesülhetett róla, a Trump adminisztrációban olyan káosz uralkodik, amilyenre talán még nem is volt példa az Egyesült Államok történetében. A káoszért azonban természetesen nem Trump a hibás, aki láthatóan egészen kivételes érzékkel válogatta össze sajátos csapatát, hanem a sajtó, amelyik megírja az igazságot.

Ugyan ma már a politikai korrektség sem számít értéknek az új világrend hívei szemében, s a demokráciát is felettébb sajátosan értelmezik, de azt a XXI. században minden megválasztott vezetőnek tudnia kellene: a sajtó dolga nem feltétlenül az, hogy csak a szépről és jóról tudósítson. Trump azonban van annyira öntörvényű, hogy elnökként is menjen előre, s ott rúgjon bele az őt bíráló médiába, az általa »Fake Mediának« nevezett, lényegében hazugsággal megvádolt CNN-be, New York Timesba vagy Politicóba, vagyis a világszerte elismert televízióba és lapokba, ahol csak tud. Csakhogy azon az úton, amelyen ő halad, óriási fal tornyosul. Nem, ez nem az, amelyiket a mexikói határhoz tervez. Ez a demokrácia fala. Az amerikai intézményrendszer még van annyira fejlett, hogy akkor is működjenek a fékek és ellensúlyok, ha ez az adott politikai vezetőnek nagyon nincs ínyére. A bíróságok a törvény szellemében ítélkezhetnek, s nem az elnök kegyeit keresik. A CNN még jól is jár azzal, hogy Trump kitiltotta sajtóértekezletéről, hiszen nézettsége világszerte nőttön nő, egyre több pénz folyik be reklámokból.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/28746