Szocioújságírók a nyolcker valóságáról

2017. március 7. 15:33
A Konkrét adásában a szocioújságírás műfajáról, személyes tapasztalataikról beszélgetnek a vendégek. Életszagú rádióműsor a társadalom peremére került emberek nehézségeiről.
7:09-nél kezdődik a hétfői Konkrét felvétele. A Klubrádió vendégei a szocioújságírásról beszélgetnek. A szakmai diskurzus során saját élményeikről, izgalmas életképekről is beszámolnak a meghívott újságírók. 
 
Aki tudni szeretné, mekkora árat árat fizet József gyerekei túró rudijáért, miért nem adnak leckét és mégis miért integrál egy szegregált iskola, egyedül vannak-e Józsefváros éjszakázói, mi az »repülős trükk«, amit a Klinikák környékén próbálgatnak, és hogy ki szeret kit a kilátástalanságban, az indítsa el. (...) Nem szomorú adás, vendégeim szavai tiszták” – ajánlja műsorát Böcskei Balázs. 
 
Pál Dániel Levente újságíró, az Úr nyolcadik kerülete szerzője arról beszélt, hogy habár maga az írás nehéz műfaj, tömegek kvázi analfabéták és nehezen fogadják be a szövegeket. Neki mégis voltak olyan munkái, amit több ezren lájkoltak. „Mentünk a kilences buszon és egy félig arab részeg figura elkezdte éltetni az ISIS-t” – meséli. Ő ezt felvette a telefonján, másnap már hívta az RTL, akiknek a videón történtek mellett a nyolcadik kerület valóságáról is beszélt. 
 

A második részben László-Bencsik Judit újságíró, édesapja '80-as években írt „Bosnyák téri színjátékok” című művének mai lenyomatáról osztja meg gondolatait. Megtudjuk, hogy a tömegközlekedés egyik legjobb módja a társadalom mélyebb megismerésének, a kevésbé frekventált járatok pedig különösen izgalmasak. „Ha az ember egy ismeretlen járatra felszáll, akkor nagyon izgalmas megfigyelni azt, hogy változik az utazóközönség” – mondja az újságíró.

Prókai Eszter, az Abcúg újságírója a morális szürkezónát festi le, amikor József történetét mutatja be, aki ápolóként dolgozik, Vajdaságról került fel Pestre. József családjának egy lakáshitel miatt voltak anyagi problémái, ezért a családfő elkezdett a munkahelyén lopni, volt hogy a haldokló ujjáról húzta le a jegygyűrűt.

Pál Dániel Levente egyik írásának részletét idézi fel: „Szúró, vágófegyver?” – kérdezi a rendőr. „Csak a szavak erejével” – válaszol mosolyogva a kidobó. A teljes adást itt érheti el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés