Tényleg az igazságot tiltja le a Facebook?

2017. április 3. 17:35

Mi a különbség a 888-at „elhallgattatni” akaró Facebook, illetve a CEU-t „elhallgattatni” akaró Orbán-kormány között?

Vasárnap letiltotta a 888 Facebook-oldalát a közösségi portál. Senki nem tudta, mi történt, saját bevallásuk szerint a 888-asok sem. Ettől függetlenül azonnal cenzúrát, véleményterrort kiáltottak, és megindult mellettük is egyfajta szolidaritás – természetesen elsősorban a kormánypárti közegből, de akadtak támogatók máshonnan is.

Hétfőn aztán kiderült, hogy a tiltás nem volt végleges. Továbbra sem tudni, hogy mi történt. Saját bevallásuk szerint a 888-asok sem tudják. Ettől függetlenül továbbra is cenzúrát kiáltanak, illetve mint írják, ők tudják a VALÓDI indokot: a Facebooknak nem tetszik az IGAZSÁG nevén nevezése.

Mivel ugye továbbra sem tudni, hogy mi történt, ezért személy szerint hajlamos vagyok az alábbi forgatókönyvet a legvalószínűbbnek gondolni: többen is jelezték a Facebook felé, hogy nem tartják az oldalra valónak a 888-at, vagy ott bizonyos tartalma(ka)t. A közösségi portál a sok bejelentés miatt pedig lépett, felfüggesztette (és nem letiltotta!) az oldalt, amíg meg nem vizsgálta, hogy a bejelentések megállták-e a helyüket vagy sem. Ezután megállapították, hogy a 888 tartalma folytatólagosan egészen biztosan nem sért se törvényt, se a policy-jüket, így hát engedélyezték a további működését.

Ennek egyébként nagyon örülünk. Nagyon nehezen lett volna ugyanis védhető, ha tényleg, végérvényesen letiltják a 888 Facebook-oldalát.

Maga a portál igencsak távol áll az ízlésemtől mind tartalmában, mind stílusában. De az én ízlésem egyrészt nem kell, hogy bárkit is érdekeljen, másrészt hogy ha valaki nem csak beszél róla, de komolyan is gondolja az olyan dolgokat, mint a demokrácia, a sokszínűség és a véleménynyilvánítás szabadsága, akkor nem teheti meg, hogy örül annak, ha a szabályokon belül működő, de a világot másképp látókat elhallgattatják.

Ezt láthatóan a Facebook is így gondolja, hiszen a 888 Facebook-oldala újra él és virul.

Ennek ellenére határozottan elutasítom azt a hozzáállást, amit a 888 ügyét egy kategóriába sorolná a CEU ügyével. Több ilyen kommentárt is lehetett olvasni például a Facebookon is, de a kettő összemosásának jele lehet az is, hogy a CEU-ügyében bőszen hallgató Fidelitas egy 888-as, sajtószabadságos képet töltött fel a Facebook-oldalára, mellétéve még az #istandwith888 hashtaget, ami meg ugye valószínűleg nem véletlenül hajaz a CEU-val szimpatizáló #istandwithCEU hashtagre.

A két ügy ugyanis egyáltalán nem tehető egy lapra, miközben persze mind a 888 letiltása, mind a CEU vegzálása elfogadhatatlan.

Egyrészt a Facebook hiába van a maga területén Magyarországon monopol helyzetben, mégis csak egy magáncég. Ezzel szemben a CEU-t most rendkívüli eljárással Magyarország Kormánya és a kormánypárti országgyűlési képviselők készülnek ellehetetleníteni, és a kormány – bár időnként felmerül az emberben, hogy úgy működik, mint egy magánérdekeket kiszolgáló cég – nem az. Másrészt viszont ha a Facebook amúgy teljes mértékig elítélhető módon mégis úgy döntött volna, hogy nem állítja vissza a 888 oldalát, attól még maga a portál zavartalanul működhetett volna tovább, a cikkeit is megoszthatta volna bárki a Facebookon ezután is.

De ugye nem ez történt.

És ez pedig elég jól megmutatja, hogy mi a különbség a 888-at „elhallgattatni” akaró Facebook, illetve a CEU-t „elhallgattatni” akaró Orbán-kormány között: előbbi képes felülvizsgálni és megváltoztatni a döntéseit. Utóbbi meg a tiltakozást látva – ha nem az a pillanatnyi érdeke –, nem hogy nem visszakozik, hanem inkább csavar egyet a fokozaton, és már kedden átveri a CEU-t kicsináló törvényét.

Ez utóbbi viszont a 888-at láthatóan nem zavarja.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/29606