Életük végéig börtönbe rakna harminc ellenzéki újságírót Erdoğan

2017. április 27. 20:24
Egy török bíróság csütörtökön elfogadta azt a vádiratot, amelyben az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért az egykori Zaman című napilap 30 olyan vezetőjére és újságírójára, aki állítólag kapcsolatban volt a tavalyi puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal.

Az érintetteket azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai, továbbá megpróbálták megdönteni a török kormányt, a parlamentet, valamint az ország alkotmányos rendjét. Az első vádpontért mindegyikük 7,5 év és 15 év közötti szabadságvesztést kaphat, míg a továbbiakért egyaránt háromszorosan súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért rájuk az ügyészség.

Állami gyámság alá helyezve

A Zamant 2016 márciusában állami gyámság alá helyezték, később pedig be is zárták arra hivatkozva, hogy az újság feltehetően Gülen nemzetközi hálózatának a szócsöve. A lépés a lap angol nyelvű változatára, a Today's Zamanra is vonatkozott.

Az első meghallgatást szeptember 18-ára írták ki az ügyben. A 30 vádlottból 21-en előzetes letartóztatásban vannak. A török belügyminisztérium legutóbb április 2-án közölt adatai szerint tavaly július 15. óta 113 260 embert vettek őrizetbe Törökországban a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben, közülük 47 155-öt előzetes letartóztatásba is helyeztek.

Merkel: Elfogadhatatlan ez az egész

A letartóztatások mellett mintegy 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a katonaság, a rendőrség soraiból, az oktatás, a média és az igazságszolgáltatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a gülenista mozgalommal vagy más, Törökország által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német szövetségi törvényhozás alsóházában (Bundestag) kijelentette: az ankarai vezetés tevékenysége súlyosan megterheli Németország és Törökország, illetve az Európai Unió és Törökország kapcsolatát. Merkel aláhúzta, hogy a sajtó és a vélemény szabadságának korlátozása nem egyeztethető össze a jogállamisággal, és elfogadhatatlan, hogy a török végrehajtó hatalom bírósági döntés nélkül bűnösnek bélyegez embereket. (MTI)

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez már üldözési mánia...Elfogadom, hogy kemény kéz kell abban az országban, de ez már túlzás. (110.000 letartóztatott...) Újságíróknak meg legfeljebb egy-két év jár, nem hinném, hogy nyíltan puccsra buzdítottak volna. G. egyébként valamikor a szövetségese volt, az USA-nak meg esze ágában sincs kiadni, bár kérte.

Egy rendes katonai puccsnál az irányítók ( 30-50 ember) ólommérgezést kapnak, még az események során vagy röviddel utána. A közvetlenül résztvevő csapatok vezetőit tartósan börtönbe dugják, az irányított, parancsokat teljesítő katonákat meg komolyan megfenyítik. Nem rúgják ki az egyetemi tanárokat, rendőröket etc. hiszen az államnak működnie kell. Ilyen leszámolás mondjuk Iránban vagy Szadam alatt Irakban természetes lenne, de Törökország sokkal fejlettebb ország, a turisták így még inkább el fogják kerülni.

Hallottam a sumér és akkád városállamokról ( Ur, Uruk ,Lagas etc.) , meg Babilonról, sőt talán az Asszír Birodalomról is. A törököknél is volt valami a hettiták, meg a "Kadesi Csata" az első leírt ütközet a történelemben...

Merkelnek mi a repa koze van hozza? Torokorszag egyelore meg nem EU-tag, a mi dolgainkba meg ezen a jogcimen ugatnak bele, nem?

Ki tudja nem ugy van-e? Ki jart arra kozulunk, hogy megnezze maga? Csak azt tudjuk amit mondanak, az pedig nagyobb valoszinuseggel hazug mint igaz.

Ha valamit, akkor ezt a hatalmi ágat mindenhol gyéríteni kellene.
Túl sok köztük a megélhetési!
Viszont: Az olvasó/néző/ hallgató dönt!
Amire nincs igény, az magától megszűnik.
Semmi szükség erőszakra.

Téged nyilván még az sem zavar, hogy esetleg még a puccsot is Erdogan szervezte, hogy végképp leszámoljon azokkal akik veszélyesek lehetnek a korlátlan hatalmára.

Amúgy az újságírókat nemcsak simán sittre vágják, hanem életük végéig ki sem fognak jönni a börtönből.
A diktátorok ritkán kedvelik az újságírókat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés