Harminc éve indult a Szomszédok

2017. május 8. 12:31
1987. május 7-én mutatták be a gazdagréti panelház lakóinak életét bemutató Szomszédok című teleregény első részét. Volt olyan epizód, amelyet hat és félmillión néztek meg. A sorozat 1999 szilveszteréig tartott.

A harminc éve indult sorozatban Vágásiék, Takácsék, Mágenheimék mindennapjait követhették nyomon a nézők, attól kezdve, hogy beköltöztek a panelházba. A kéthetente csütörtökönként jelentkező epizódokban a szereplők mindennapi problémáit kisebb-nagyobb gondjait dolgozták fel. A sorozat sikerét az is mutatja, hogy volt olyan epizód, amelyet hat és félmillión néztek meg. 

Vágásiék

Nemcsák Károly, aki Vágási Ferencet alakította a sorozatban, az M1 aktuális csatorna hétfői adásában elmondta: a nagy nézettség titka az lehetett, hogy a sorozat azokról a problémákról beszélt, amelyek mindenkit foglalkoztattak, de közben nem politizált. Ezen kívül a sikert az is adhatta, hogy a legkisebb epizódszerepet is színészek játszották. „Minden egyes feladat, minden egyes kis feladat komoly színészi teljesítményt rejtett magában” – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy Horváth Ádám rendező nagyon jól ismerte a szereplőket, ezért sok olyan mozzanat is bekerült a sorozatba, amely a szereplők életével kapcsolatban állt. 

Gór Nagy Mária, aki Nagy Vilma testnevelő tanárt alakította sorozatban, elmondta, hogy annak idején, amikor elvállalta felkérést fiai még kicsik voltak és nehéz volt megoldani a felügyeletüket, ezért Horváth Ádám beleírta őket a történetbe. 

„Így Vilmának volt két nagyon rossz gyereke, akik többek között cigarettáztak és felgyújtottak a szalmakazalt” – idézte fel Gór Nagy Mária, hozzátéve, hogy a közel tizenhárom évig zajló forgatások alatt a csapat egy igazi baráti társasággá alakult és mindig nagyon várták a közös munkát. 

Mágenheimék

A sorozatban a Mágenheim Juli édesanyját, Etust alakító Csűrös Karola az M1 riportjában elmondta, hogy a forgatás kezdetekor nem gondolta volna, hogy harminc év elteltével is ilyen népszerű lesz a sorozat és hogy még a mai napig még mindig Etussal azonosítják őt. 

Horváth Ádám, a sorozat forgatókönyvírója és rendezője azt mondta, hogy a Szomszédok harminc év elteltével már a történelmet mutatja be, ez lehet a mostani népszerűségének a titka, annak idején pedig azért lehetett sikeres, mert naprakészen mutatta be azokat a dolgokat, amelyek annak idején foglalkoztatták az embereket.

A sorozatból 331 rész készült, az utolsót 1999. december 31-én mutatták be.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó, azok a szép idők. Amikor még baloldali volt az ország. :D

"Akkor persze úgy éreztük, kár érte, de utólag visszanézve megvolt a maga helye és ideje, ott és akkor betöltötte a rendeltetését, jobb volt így véget érnie, mint anakronisztikussá válva érdektelenségbe fulladni."

Egyrészt. Ezért is írtam, hogy kor-rajz, kor-dokumentum a maga nemében.

Másrészt meg minden népszerű sorozat így végzi egy idő után, akármennyire jó vagy nem jó. Vagy unalmassá, önmagát ismétlődővé válik, vagy egyre idiótább fordulatokat kell belerakni, hogy valamennyire sikerüljön fenntartani a nézettséget, ami aztán rendesen szét is cseszi a sorozat-univerzumának egységét.

A 90-es években egyáltalán nem politizáltam. Gyökér.

A szomszédok mintája szvsz. a rádiós Szabó család volt, lényegében ennek a kliséit vették át és ültették át tévés nyelvre. A szerepe az volt, hogy a rádiókorszak leáldozásával átvegye a Szabó család helyét.

De hogy csavarjak még egyet a dolgon, az 1959-ben indult Szabó család mintája a BBC (!) 1951-től a mai napig futó The Archers című rádiós szappanoperája lehetett, ami ugyanúgy átlag kisemberek mindennapi nyavalyáiról szól/t.

Ja, mikor a vegen jol artikulalva mindenki a pofankba mondta hogy mit kell gondolni...

Mondjuk ezzel egyutt is eletszagubb volt sokkal mint a mostani sorozatok amiben mindenki cegvezeto, teng-leng draga ruhakban meg meno autokban, anyagi gondjai nincsenek senkinek..

takarodó van, kisköcsög

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés