Két-három év múlva nyereséges lehet a TV2

2017. május 11. 12:15

Andy Vajna
Világgazdaság
Magyarország egyébként több szempontból is furcsa hely. Itt az emberek ilyen-olyan diplomából élnek. Interjú.

Mekkora szerepe van a sikerben a pénznek?

Semmi köze nincs hozzá. Ugyanazt a filmet el lehet készíteni egymillió forintból és százmillióból. Amerikában az Ideglelés című horrorfilmet hatvanezer dollárból készítették, és közel 250 millió dollárt kerestek vele, míg a Disney 350 millió dollárból készített és promóciózott John Carter című filmjén 200 millió dollárt bukott. A pénz tehát nem a legfontosabb eszköz a filmgyártásban. Pénzért nem lehet megvenni a sikert. A legfontosabb a tehetség.

Hogy állunk ezekkel Magyarországon?

 Egyikből sincs elegendő. Magyarország egyébként több szempontból is furcsa hely. Itt az emberek ilyen-olyan diplomából élnek. Én már közel hatvan filmet készítettem, de még sohasem kérdeztem meg egy rendezőtől sem, hogy van-e diplomája. Azt, hogy tehetséges-e, azt megnéztem. Ebben a szakmában tehát a tehetség a fontos, a diploma mellékes.

Önt sokan a magyar filmfinanszírozás megújítójaként tartják számon, de talán ennél is többen tudják ma már, hogy a TV2 tulajdonosa. Amikor megvették a csatornát, piacvezető szerepet szántak a csoportnak. Hol tart most ezen az úton?

Egy éve került hozzám a TV2 csoport, és mivel ez nem egy sprint, hanem maraton, fokozatosan építkezünk. Ilyen léptékű, tizenegy csatornából álló fejlesztés még nem volt Magyarországon. Azt gondolom, jó irányba haladunk, áprilisban a TV2 csoport és az RTL csoport egész napos teljesítménye között 6,6 százalékpontos közönségarány-különbség volt a 18–59 éves célcsoportban, tavaly ilyenkor ez még 13,1 százalékpont volt. A két kábelportfólió között pedig csak 2,5 százalék a különbség, ez tavaly 9,7 százalék volt. Arra számítok, hogy jövőre egyenlő lesz a két kábelportfólió közönségaránya, és az a célunk, hogy 2019-re átvegyük a vezetést.

Pénzügyi szempontból hogy áll a TV2?

Optimalizáltuk a működési költségeinket, így spórolunk, ugyanakkor kereskedelmi és disztribúciós bevételeinket növeltük, és jelentős programinvesztícióba kezdtünk. Stabilan megyünk előre, az öt-hat éves terv időarányos részét teljesítjük. Az elmúlt tíz év lemaradását kell behoznunk, de úgy számolok, hogy két-három év múlva nyereségesek leszünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha meg nincs ilyen-olyan diploma, elég egy gázszerelői szakmunkás is... (Elnézést a becsületes, igazi jó szakiktól!)

Ha meg az sincs, elveszett szőlészeti diplomamunkákkal is el lehet evickélni...

Esetleg plagizált doktorikkal...

Legvégső esetben meg ott a joker, a CEU diplomája (persze az amerikai).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában