„Nem bújunk el az orbáni lakájmédia elől” – ellenzéki pártok a kormánypárti média bojkottjáról

2017. május 13. 10:24

Írta: Kiss Brigitta
Az MSZP bojkottot hirdetett a kormánypárti médiával szemben, a Mandiner ennek kapcsán megkereste az ellenzéki pártokat arról érdeklődve, terveznek-e ők is hasonló lépést. Erre minden válaszoló párt nemet mondott. Az Együtt és a Liberálisok sem bojkottál, az LMP is inkább állja a sarat, a Jobbik sem bújik el az „orbáni lakájmédia” elől, a Momentum pedig csak élőben vagy írásban nyilatkozik a „propagandagépezetnek”.

Csütörtökön bojkottot hirdetett az MSZP a kormánypárti médiával szemben: Nyakó István bejelentése szerint a jövőben nem nyilatkoznak a „Fidesz pártsajtójának” (amelyhez az MSZP szerint az Echo Tv, az M1, a Tv2, az Origo, a Pestisrácok.hu, a 888.hu, a Magyar Idők, a Lokál, a Ripost és a Magyar Hírlap tartozik), csak a „független magyar sajtónak”.

A lépést az MSZP azzal indokolta, hogy a „fideszesek által közpénzen rekvirált” médiumok állami támogatásokkal kistafírungozva egy nem létező „álomvalóságot” mutatnak be, miközben folyamatosan elferdítik az ellenzéki politikusok nyilatkozatait. „Ahhoz asszisztáljunk, hogy manipulált anyagokat gyártsanak?” – kérdezte Nyakó a bojkottot bejelentő sajtótájékoztatón, majd példaként említette, hogy szerinte az Echo Tv a közelmúltban „vegytiszta provokációt” hajtott végre miniszterelnök-jelöltjükkel szemben, amikor „kilincset rángatva” megpróbált bejutni Botka László szegedi irodájába egy hivatalos tárgyalásra.

A bojkott egyelőre azonban nem működik maradéktalanul, már csütörtökön megszegte Kovács László, a párt egykori elnöke, aki éppen az Echo TV-ben szembesült a bojkott hírével, ahol egyébként el is mondta, hogy ő személy szerint nem ért egyet a lépéssel.

Az LMP állja a sarat, és a Jobbik sem bújik el

Kíváncsiak voltunk, mit gondol a többi ellenzéki párt az MSZP bojkottjáról, és terveznek-e hasonlót a kormánypárti médiával szemben.

Az LMP Szél Bernadett társelnök – Mandiner által is szemlézett – a Facebook-posztját ajánlotta a figyelmünkbe. Szél azt írta, nem ért egyet azzal, hogy politikusok eldöntik, bojkottálják a média egy részét. „Ha mi így álltunk volna hozzá az LMP-ben, soha senkinek nem nyilatkoztunk volna, hiszen főleg kampányszituációban mi jobbról-balról kapjuk az ívet. Ezért nem is tudtunk soha elkényelmesedni és ez így van helyesen. Állni kell a sarat!” – írta a politikus.

A Jobbik szintén nem kívánta kommentálni az MSZP lépését, mint írták, ez az ő döntésük. A Jobbik viszont nem fogja bojkottálni a kormánypárti médiát, inkább perel, ha kell. Mint kérdésünkre írt válaszában a párt írta: „A Fideszhez közeli médiumokat csak nagy-nagy eufemizmussal neveznénk sajtónak (ezúton is bocsánatot kérünk a valódi sajtótermékektől, amiért velük azonos kifejezéssel illetjük őket), mindazonáltal mi nem kívánunk elbújni előlük, és továbbra is állunk a sorozatban helyreigazítási, valamint most már személyiségi jogi pereket vesztő orbáni lakájmédia rendelkezésére is.

A kisebb pártok sem bojkottálnak

A Momentum Mozgalom „sok sikert” kívánt az MSZP bojkottjához, ők azonban nem ezt az utat választják, hanem inkább csak megválogatják, hogy milyen formában állnak szóba az említett médiumokkal. Mint írták: „a propagandagépezetnek csak élőben vagy írásban nyilatkozunk”.

Az Együtt sem készül egyetlen sajtótermék bojkottjára sem, „az pedig az MSZP saját döntése, hogy bojkottál-e egyes szerkesztőségeket” – írta kérdésünkre a párt.

A Liberálisok megkeresésünkre hosszú válaszban fejtették ki véleményüket a sajtóról általában, melyből kiderült: elítélik a média propaganda-eszközzé silányítását, ugyanakkor a bojkottal nem értenek egyet, jöjjön a politikai oldal bármelyik feléről. Mint írták:

A Liberálisok elítélik azt, ha valaki propaganda-eszközzé akarja silányítani a médiát, bármilyen oldalról is jelenjenek meg ilyen törekvések. A mai Magyarországon a kormány nem tolerálja a rajta kívül álló véleményeket, csak olyan sajtót tud elfogadni, amely az ő nézeteit, sőt, propagandáját visszhangozza. A független sajtót ahol tudja, korlátozza, képviselőikkel nem áll szóba. Ezt a gyakorlatot nem veheti át azonban a demokrata ellenzék, mert akkor a Fidesz megosztó zsákutcájába tolat be. A Liberálisok éppen ezért nem csatlakoznak semmilyen médiabojkotthoz, egyúttal arra szólítják fel a kormánypárti politikusokat, és különösen az adófizetők pénzéből fizetett kormánytisztviselőket, hogy azonnal fejezzék be a nem kormánypárti szerkesztőségek (és azok olvasóinak, nézőinek) bojkottját, az Országgyűlés elnöke pedig hagyjon fel a sajtószabadság korlátozásával.

*

A bojkott-témában kerestük a DK-t, a Párbeszédet és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is, de eddig nem érkezett tőlük válasz. Ha időközben reagálnak a megkeresésünkre, az ő véleményükkel is frissítjük a cikket.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az mszp önként és dalolva úgy döntött, hogy eltűnik a süllyesztőben. Legyen így:-)))

Álszent dolog valamiféle független sajtóról beszélni , ugyanis mindegyik bevallva-bevallatlanul tendenciózus . De ez nem is tragédia , olyan sok nyomtatott és elektronikus termék van . Mindegyik politikai oldal jó el van látva .

Félnek, hogy kikotyognak valamit:-))))))))))))))

"A Jobbik szintén nem kívánta kommentálni az MSZP lépését, mint írták, ez az ő döntésük."

Haverba nem rúgnak bele, érthető:-)

„független magyar sajtónak” - LOL, mitől, kitől független?
Az ellenzéki média legalább (!) annyira kiegyensúlyozatlan, pártos és érdekvezérelt, mint a kormánypárti média. Két lakájmédia-konglomerátum van: az ellenzék a sajátjában otthon érzi magát, ennyi a történet.
Legfeljebb annyi kiegészítéssel, hogy az MSZP kormányzása alatt anno csak néhány ellenzéki zárvány létezett a médiában (a HírTV megjelenéséig jóformán csak a Magyar Nemzet és a Demokrata), ma viszont egy egész médiabirodalom áll az ellenzék rendelkezésére.

Ne kívánd nekünk se! Sokan vagyunk, bár sajnos sosem elegen.

Én is így vagyok vele. Ha a szegedieknek megfelel, ne hagyja ott a jól kiépített rendszerét.
Azért, mert valaki jó polgármester, nem biztos, hogy jó minelnök lenne. Erre hasonlatos a férfi kézisek volt szövetségi kapitánya, Duschebajev, aki remek klubedző, mégis már a második válogatottal bukik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában