A szabad sajtót csak a szabad polgárok támogatása mentheti meg

2017. május 19. 11:30

Jámbor András
Kettős Mérce

Csak 10 ezer olyan szabad polgár kellene, aki politikai nézetkülönbséget, különvéleményt félretéve támogatja az olyan lapokat, amelyek az állampolgároktól és támogatásuktól akarnak függeni, nem oligarcháktól, nem pártoktól, nem az államhatalomtól.

„Új szint van a pártoktól és politikai befolyásra is törő tőkés szereplőktől független, szabad média támadásában, így nekünk, állampolgároknak is szintet kell lépnünk abban, ahogy a szabad média intézményeit támogatjuk.

Persze nem csupán a kormányzati és hirdetői nyomás hozza kellemetlen helyzetbe a szerkesztőségeket, hanem az a nemzetközi trend is, hogy a monopolhelyzetben lévő, a tartalmakat és a hirdetőket beszippantó nagy techcégek mint a Google és a Facebook egyre többet szívnak el a reklámpiacból, és egyre kevesebb jut azoknak a médiacégeknek, akik a tartalmakat állítják elő.

Az, hogy a 444 elkezdett támogatókat gyűjteni, nem csupán a fenyegetettség ijesztő mértékét, és azt a trendet mutatja meg, ahogyan egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a médiacégek világszerte, hanem azt is, hogy van lehetőség a védekezésre. Az Átlátszó 4 éve, a Direkt36 és mi 2 éve léptünk arra az útra, hogy legalább zömében (a mi esetünkben 100%-ban) az olvasók pénzéből próbáljuk fenntartani lapjainkat.

És sok nem is kellene, csak 10 ezer olyan szabad polgár, aki politikai nézetkülönbséget, különvéleményt félretéve támogatja az olyan lapokat, amelyek az állampolgároktól és támogatásuktól akarnak függeni, nem oligarcháktól, nem pártoktól, nem az államhatalomtól. Amelyek saját kútfőből akarják végezni a munkájukat.

Ha lenne 10 ezer olyan ember, aki havonta legalább ezt a 4 médiaterméket támogatná egy ezressel, akkor nagyon jelentősen erősödne a független média helyzete Magyarországon!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/30268